A hazai pénz- és tőkepiac meghatározó szereplőit felvonultató, zártkörű szakmai esemény a tavalyi, hibrid formátum után ismét személyes jelenléttel került megrendezésre, ezúttal a Budapesti Értéktőzsde új székházában. A díjátadó gála dr. Patai Mihálynak, a BÉT elnökének, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének nyitóbeszédével vette kezdetét, majd dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A Pénzügyminisztériumot Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár, míg az Innovációs és Technológiai Minisztériumot dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár képviselte az eseményen.

A BÉT összesen 26 kategóriában díjazta a jelölteket. A győztesek mezőnye a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei vállalatok piaci teljesítménye nyomán alakult ki, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformja ezúttal is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó elismerést, az év befektetési szolgáltatója díjat az Equilor Befektetési Zrt. kapta. A tavalyi évhez képest 5 új kategóriában hirdetett nyertest a BÉT. A Növekedési Kötvényprogram főforgalmazója a Magyar Bankholding Zrt. lett, míg Az év alaptőke-emelése befektetési szolgáltató díjat az OTP Bank Nyrt., a Hosszú távú árfolyam emelkedést elérő vállalatnak járó elismerést pedig a 4iG Nyrt. vihette haza. További két újonnan bevezetett kategória a BÉT középvállalati piaca, a BÉT Xtend teljesítményeit hivatott díjazni – Az év feltörekvő vállalata a BÉT Xtend piacon címet a Gloster Infokommunikációs Nyrt. nyerte el, a BÉT Xtend különdíjjal pedig a platform történetének első szintlépését produkáló Megakrán Nyrt. gazdagodott.

Visszatért továbbá számos, a korábbi évekből már jól ismert, jelentős presztízzsel bíró elismerés. A Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj esetében első alkalommal alakult ki holtverseny – az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a PannErgy Nyrt., valamint a Magyar Telekom Nyrt. osztozott a díjon.

Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója kategóriában az OTP Bank Nyrt. győzedelmeskedett, míg másodikként a MOL Nyrt., harmadikként pedig a Richter Gedeon Nyrt. ért célba. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégei is elismerésben részesültek, a dobogó felső fokára a WOOD & Company állhatott fel, második helyezettként a Concorde Értékpapír Zrt.-t díjazták, a harmadik helyért járó díjat pedig az Erste Befektetési Zrt. vehette át. Az év alaptőke-emelése kategóriában duplázott az AutoWallis Nyrt., a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is az autóipari társaság vihette haza a BÉT Legek díjat. A kibocsátói transzparencia díj szintén évről-évre fokozott érdeklődésre tart számot – a szakmai zsűri véleménye alapján ezúttal az OTP Bank Nyrt. szolgált rá az elismerésre.

Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategória nyertesére idén is online szavazás keretében szavazhatott a közönség. A legtöbb voksot elnyert online kereskedési rendszer a tavalyi évhez hasonlóan ismét a KBC Securities WebBroker/MobilBroker platformja lett.

BÉT Legek 2021 - Díjazottak
Kategória Díjazott
Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója

1. helyezett: OTP Bank Nyrt.

2. helyezett: MOL Nyrt.

3. helyezett: Richter Gedeon Nyrt.

Az év befektetési szolgáltatója Equilor Befektetési Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége

1. helyezett: WOOD & Company Financial Services a.s.

2. helyezett: Concorde Értékpapír Zrt.

3. helyezett: Erste Befektetési Zrt.

Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj megosztva: ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.; PannErgy Nyrt.; Magyar Telekom Nyrt.
Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj MVM Energetika Zrt.
Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj Erste Bank Hungary Zrt.
Növekedési Kötvényprogram főforgalmazói díj Magyar Bankholding Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége Erste Befektetési Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége Raiffeisen Bank Zrt.
Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége Random Capital Broker Zrt.
Az év alaptőke-emelése AutoWallis Nyrt.
Az év alaptőke-emelése befektetési szolgáltató díj OTP Bank Nyrt.
Az év banki kötvénykibocsátója MFB Zrt.
Az év jelzáloglevél kibocsátója OTP Jelzálogbank Zrt.
Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában megosztva: ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. és Masterplast Nyrt.
Hosszú távú árfolyam emelkedést elérő vállalat 4iG Nyrt.
Befektetői tudatosság terjesztéséért díj Concorde Értékpapír Zrt.
Kibocsátói transzparencia díj OTP Bank Nyrt.
Kibocsátói transzparencia mid-cap díj ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.
A legjobb befektetői kapcsolattartó megosztva: Karakó Tamás ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. és Pataki Sándor OTP Bank Nyrt.
Az év hazairészvény-kereskedési platformja KBC Equitas
Az év részvényalap-kezelője KBC Asset Management Magyarország
Az év adatszolgáltatója Portfolio-Teletrader Kft.
Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon OXO Technologies Holding Nyrt.
Az év feltörekvő vállalata a BÉT Xtend piacon Gloster Infokommunikációs Nyrt.
BÉT Xtend különdíj Megakrán Nyrt.

A BÉT Legek díjakról és rendezvényről

A Budapesti Értéktőzsde több mint húsz éve, minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.