A törekvést a BÉT számos kezdeményezés formájában valósítja meg, amelyek keretén belül az érdeklődők első kézből, hiteles forrásból juthatnak a hazai- és nemzetközi tőkepiaccal kapcsolatos információkhoz, legyen szó általános piaci tendenciákról, a legaktuálisabb trendekről, vagy éppen befektetési stratégiákról.

A rendezvények, képzések és versenyek különböző célcsoportokat szólítanak meg: többek között a középiskolás korosztályt, az egyetemi hallgatókat, az önmagukat képezni vágyó felnőtteket, a tőkepiac iránt érdeklődőket, a lakossági befektetőket és a tőzsdeérett, vagy akár már a tőzsdén kereskedő vállalatok vezetőit.

 • BÉT Akadémia lakossági tőzsdetanfolyam: Az ingyenes, nyilvánosan elérhető eseményeken és online webináriumokon a magyar tőkepiac meghatározó szakértői mutatják be a tőzsde világát olyan témákra fókuszálva, mint a hazai és külföldi részvénybefektetések, az aktuális piaci trendek, vagy az eszközallokáció.
    
 • Tőzsdelátogatások: a BÉT rendszeresen szervez ingyenes, oktatási célt szolgáló látogatásokat iskolai csoportok számára, ahol a résztvevők egy interaktív előadás keretében ismerkedhetnek a tőzsde világával, valamint kipróbálhatják a BÉT kereskedésnyitó csengőjét is. A BÉT rendszeresen tart egyetemi, szakkollégiumi hallgatók részére szakmai előadásokat, valamint részt vesz szakmai konferenciákon is; ezen felül, egy oktatásra is alkalmas videó formátumú anyag révén a diákok virtuális formában is megismerhetik a tőzsde történetét, a tőkepiacok működését.
    
 • Kochmeister-pályázat: a BÉT Kochmeister-díj a tőzsde rangos kitüntetése, amelyet az egyesült államokbeli CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) által évente megrendezett részvényelemző verseny keretében kerül átadásra. A komoly presztízst képviselő díj névadója báró Kochmeister Frigyes, aki 1864-ben vezető szerepet játszott a Budapesti Áru- és Értéktőzsde megalakításában, majd később a Tőzsde első elnökeként több mint harminc éven keresztül irányította az intézményt.
    
 • BÉT Részvényfutam: középiskolásoknak szóló online játék, amelynek célja a befektetői tudatosság növelése és a tőzsdei ismeretek bővítése. A 2016 óta évente megrendezett, nagy sikerű online játék segítségével a játékosok, középiskolai diákok és tanárok virtuális tőke felhasználásával ismerhetik meg a tőzsdei kereskedés világát, valamint hasznos tőkepiaci, üzletkötési tapasztalatokat és tudást szerezhetnek.
    
 • Szakmai fórumok: a Budapesti Értéktőzsde által megrendezett szakmai események az aktuális hazai és nemzetközi gazdasági trendeket járják körbe. A fórumok előadói a hazai tőkepiac meghatározó szakértői, akik az egyes témaköröket többek között az intézményi, befektetői, kibocsátói és tanácsadói aspektusokon keresztül ismertetik meg az érdeklődőkkel.