A 150 éve, 1864-ben alapított első magyarországi tőzsde örököseként a Budapesti Értéktőzsde meghatározó szerepet tölt be mind Magyarország, mind a közép-európai régió tőkepiacán. Az 1990-es újjáalapítást követő dinamikus fejlődésnek köszönhetően a BÉT ma már a legmagasabb, a fejlett piacok standardjainak megfelelő szolgáltatási színvonalon szolgálja ki az értékpapír-kibocsátókat, kereskedőket és befektetőket a világ minden pontjáról.
 
Az elmúlt két és fél évtized alatt a Budapesti Értéktőzsde a régió leginnovatívabb piacává vált, amely elsőként vezette többek között az opciós és határidős kereskedést, a régióban elsőként listázott tőzsdén kereskedett alapot és Európában az elsők között használta a KELER közreműködésével az elszámolás biztonságát alapvetően meghatározó központi szerződő fél szolgáltatást.
 
Mára a BÉT a régió legszélesebb termékkínálatával áll a befektetők rendelkezésére. A palettán a hagyományosan legnépszerűbb részvények és hitelpapírok mellett megtalálhatók a befektetési alapok és strukturált termékek csakúgy, mint a külföldi részvények. Származtatott piacán a részvény alapú határidős és opciós termékek mellett Európa legnagyobb forgalmú devizapiaca és a régióban szintén egyedülálló árupiac is működik.
 
A Magyar Nemzeti Bank 2015. november 20-án adásvételi szerződést kötött a Budapesti Értéktőzsde korábbi tulajdonosával, az osztrák CEESEG AG-val és Österreichische Kontrollbank AG-val. A tranzakció eredményeként az MNB minősített többségi tulajdonosa lett a BÉT-nek. A nemzeti tulajdonba került tőzsde - az új tulajdonos elvárásának megfelelően - a tőkepiac-fejlesztési célok mentén egy a 2016-2020-as időszakra vonatkozó, öt évre szóló stratégiában fogalmazta meg, hogy mely prioritások azok, melyek az elkövetkezendő években meg kell, hogy határozzák a tőzsdefejlesztés irányát.