Lloyd-palota (1864-1873)
Budapest, V. kerület, Lánchíd pesti hídfője

08_lloyd_palotaA pesti tőzsde első székháza a Lloyd-palota volt. A Hild József tervei szerint készült, klasszicista palota a régi Pest egyik legszebb épülete volt. A főhomlokzat, öttengelyes középrizalittal és kétszer öttengelyes oldalszárnnyal, méltóságteljes, kiegyensúlyozott látványt mutatott. A timpanonnal záródó középső épülettömeg karcsú, két szintet átfogó jón oszlopokkal tagolt. A tőzsde már megalakulásától kezdve törekedett egy önálló épületre.

Wurm és Mária Terézia utca sarka (1873-1905)

A Budapesti Áru- és Értéktőzsde és a Lloyd Társulat közösen építette fel az új székházat a Wurm (ma Szende Pál) utca és a Mária Valéria (ma Apáczai Csere János) utca sarkán, ahol 1873-tól 1905-ig működött. Az aranyozott Merkur-szobrokkal díszített tetőpárkányú épület földszintjén volt az áruüzlet terme, míg az emeleten helyezkedett el az értéküzlet nagyterme.

Tőzsdepalota (1905-1948)
Budapest, V. kerület, Szabadság tér

Exchange_Palace_at_Szabadsag_ter_v1.jpg

A régi Budapesti Áru- és Értéktőzsde legnagyobb alkotása a Budapest építészettörténete szempontjából is kiemelkedő jelentőségű Szabadság téri Tőzsdepalota, amelyben a tőzsde 1905-től 1948. május 25-i megszüntetéséig működött. A Tőzsdepalota Alpár Ignác tervei szerint épült. A palota 145 méter hosszú, 41-61 méter széles; ez volt Európa legnagyobb ilyen épülete. A kapuzatot  két oroszlános neoreneszánsz torony és timpanon ékesítette, ezen Merkur és Hephaisztosz, a kereskedelem és ipar istenei ültek. Süttői és sóskúti mészkő alkotja a homlokzatot, az előcsarnokot márvány és gránit burkolja. A kivitelező a Grünwald testvérek és Schiffer Miksa cége volt, a dekorációt a Steindl-céh iparművészei végezték el, Langer Ignác díszítőszobrász, Seenger Béla és Kauser József kőfaragók, a majolika-díszeket a Zsolnay-gyár készítette.

Trade Center (1990-1992)
Budapest, V. kerület, Váci utca 19

Trade Center

A Budapesti Értéktőzsde újranyitásakor egy 80 négyzetméteres, ablaktalan szobában kezdte meg működését egy Váci utcai irodaház első emeletén.

 

 

Pesti Hazai Takarékpénztár palotája (1992-2007)
Budapest, V. kerület, Deák Ferenc utca 5.

The_building_of_PestiHazaiElsoTakarekpenztar_v1.jpg

A Pesti Hazai Első Takarékpénztár-Egyesület eklektikus palotája a mai Vörösmarty téren 15 éven át adott otthont a BÉT-nek. A Váci utca és a Deák Ferenc utca által határolt 3082 m2-es telken álló palota 1911 és 1915 között épült Alpár Ignác tervei szerint. A palota első és második emeleti belsőépítészeti elrendezése nemes anyagokból készült, mint sienai és francia Escalette márványból. A díszes ajtófaragások, az ülésterem, és a foyer berendezése fejedelmi pompával készült Faragó Ödön tervei szerint. A belső részek Róth Miksa lélegzetelállító festett üvegablakai pompájában úsznak. A homlokzat reliefjei és szobrai Maróti Géza műhelyéből származtak, és antik mitológiai isteneket és történeteket ábrázoltak. Az épület 1993 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része, és műemlékvédelem alatt áll.

Herzog-palota (2007-2015)
Budapest, VI. kerület, Andrássy út 93.

BET170 (1).jpgA Herzog Mór Lipót nevét viselő villa adott otthont az egyik legnagyobb magyarországi magánkézben lévő műgyűjteménynek. A fénykorában több mint 3000 darabból álló kollekció számos darabját ma a Szépművészeti Múzeumban őrzik. A patinás, Ray Rezső által tervezett, közel 3000 m2-es épület komoly belső felújításon és átalakításon ment keresztül, hogy mindenben megfeleljen a BÉT által támasztott magas műszaki követelményeknek. Az épület Budapest híres sugárútján, az Andrássy úton található, amely az Erzsébet teret köti össze a Hősök terével.


Bank Center (2015-2022)
Budapest, V. kerület, Szabadság tér 7.

Bank_center_terv4.jpg

110 év után 2015-ben a Budapesti Értéktőzsde ismét a Szabadság térre költözött. 7 éven keresztül a történelmi Tőzsdepalota melletti Bank Centerben folytatja tevékenységét, amely maximálisan megfelel a modern kor és az elektronikus kereskedés kihívásainak. A mostani székhely a főváros pénzügyi központjában található, mely a befektetők, partnerek és a lakosság számára egyaránt jól megközelíthető.


MNB Budai Központ (2022-)
Budapest, I. kerület, Krisztina körút 55.

BÉT_uj_szekhaz_220215A Budapesti Értéktőzsde 2022 februárjában költözött át sorban a nyolcadik székházába, az I. kerületi Krisztina körút 55. szám alatt található, egykori Matáv, majd Telekom székházba. A monumentális épület elődje 1853-1856 között épült Pán József tervei alapján. A 19. században Karátsonyi-palotaként ismert ingatlant 1938-ban lebontották, végül több átalakítást követően jelenlegi formáját 1999-ben nyerte el, az épület az YBL-díjas építész, Balázs Mihály tervei mentén épült újjá.