Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap

A 2018 első negyedévében induló tőkealap magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a megjelenést a BÉT Xtend piacán, továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra. A tőkealap jellemző befektetési mérete 1 milliárd forint, amiért kisebbségi részesedést szerez az adott vállalkozásban.

További információ a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapról

Mentor Program

Hosszú távon a vállalkozói képzés a kkv-szektor teljesítményének egyik legfontosabb tényezője lehet. A BÉT Mentor Programjának első elemével a nemzetközi képzésen részt venni kívánó kkv-k 2 tanéves tandíját támogatja, míg második elemével azon kkv-k számára nyújt támogatást, akik nyitottak a transzparens tőzsdei működésre, de anyagi vagy tudásbeli hiányosságok miatt nem vállalkoztak a tőzsdei felkészülési folyamat megkezdésére. A Mentor Program mindkét modulja jelentősen megkönnyítheti a társaságok útját a BÉT Xtendre való sikeres regisztrációig.

További információ a Mentor Programról

Befektetői bizalom

A tőzsdei bevezetés a BÉT Xtend piacon nyilvános tranzakció nélkül is megtörténhet, jellemzően zártkörű tőkebevonást követően. A társaságnak lehetősége nyílik arra, hogy így megismerkedjék a nyilvános működéssel, és később sikeresen szólíthassa meg a befektetőket egy nyilvános részvénykibocsátás alkalmával.

Növekedés

A BÉT Xtend piac azon nyilvános működésre már érett közepes méretű vállalkozások számára ideális, melyek komoly növekedést terveznek az elkövetkezendő években, és ehhez külső finanszírozást vennének igénybe.

Befektetői kör

A BÉT új piacán a vállalatok elérhetik azokat a befektetőket, akik dinamikusan növekvő vállalatokba szeretnének befektetni.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.