A tőkeprogram célja alapvetően, hogy növelje a hazai tőkepiacon, elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén megjelenő hazai középvállalatok számát, ezzel hozzájárulva a finanszírozási eszközök diverzifikációjához, hatékony forrásbevonási lehetőséget biztosítva a nemzetközi piacra lépésre érett és további növekedésre képes vállalkozások számára.

Emellett az NTfA támogatja a hazai vállalkozások fejlesztését, versenyképességük és hatékonyságuk javítását, hozzájárulhat új piacok eléréséhez, meglévő termékpaletta bővítéséhez, illetve olyan üzletfejlesztési megoldások megvalósításához, amelyek elősegítik a meglévő működés javítását és új ügyfelek megszerzését.

Az NTfA felállításával kapcsolatos munka fontos mérföldkövéhez érkezett 2017. október 5-én, ekkor jelent meg a pályázati felhívás a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap alapkezelőjének kiválasztására vonatkozóan.

A pályázatokat 2017. november 3-ig nyújthatták be a potenciális alapkezelők; a kiválasztott a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. lett. A NTfA várhatóan 2018 elejétől magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a megjelenést a BÉT Xtend, illetve szabályozott piacán, továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra.

A kiválasztott nyertes Alapkezelőnek arra kell törekednie, hogy évente több – a pályázati kiírás feltételeinek megfelelő – középvállalkozás bevezetésére kerüljön sor az Xtend platformra, illetve az arra alkalmasak – magasabb kereskedési „kategóriában” – nyilvános tranzakciót is megvalósítsanak a tőzsdén (a bevezetésbe beleértve a technikai bevezetést, listázást és az MTF-piaci bevezetést is).

A BÉT munkatársai a jövőben szoros szakmai együttműködést alakítanak ki a nyertes Alapkezelővel annak befektetési tevékenysége során, amely elsősorban az aktív projektkeresésre, illetve a befektetési lehetőségek szűrésére terjed ki. Emellett a tőzsdei megjelenést előkészítő támogató programok, illetve szolgáltatások igénybevételére, valamint nyilvános kibocsátással kapcsolatos feladatok és követelmények rögzítésére vonatkozóan a felek folyamatos egyeztetéseket folytatnak a későbbiek során is.

Az NTfA néhány fontos alapköve közé tartozik, hogy az alapkezelő minden befektetés esetében co-investment formában von be magántőkét. Az alap teljes futamideje 12 év, jellemző kihelyezési időszak (befektetési időtáv a céltársaságokban) 5 év. A jellemző befektetési méret 1 milliárd forint (állami és magántőke befektetési összegét együttesen tekintve). A maximális befektetési méret vállalkozásonként maximálisan 15 millió euró. A magántőke bevonását várhatóan további ösztönző elemek támogatják majd, úgymint hozameltérítés (aszimmetrikus nyereségmegosztás), veszteségmegosztás, illetve egyedi megállapodások eszközölése a jövőbeni magánbefektetőkkel.

A tőkebefektetés felhasználási céljai között megjelenik a vállalati pénzügyi tanácsadók költségeinek finanszírozása az alap által (a papírok tőzsdére vitelével kapcsolatos költségek), valamint szintén az alap által megfinanszírozott pénzügyi és jogi átvilágítással kapcsolatos költségelemek.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap mint kockázati tőkealap az ELITE Programhoz hasonlóan szintén több szálon erősíti az Xtend piac sikerességét. Egyrészt a kínálatot erősíti azáltal, hogy az alap befektetése és közreműködése nyomán az adott célvállalat méretbeli (és ugyanakkor minőségbeli) szintet lép, amivel közelebb kerül a tőzsdei működéshez. Másrészt a tőzsdei keresletre is pozitív hatással lehet, hiszen az alap maga is jegyezhet részvényt egy IPO során.

A Tőkeprogram hatása ugyanakkor túlmutat a közvetlen hasznokon: a támogatás hozzájárul a tőkepiaci infrastruktúra, know-how kiépítéséhez, a közepes méretű vállalatok tőkepiaci likviditás növeléséhez, ezen keresztül pedig összességében a minőségi tőzsdei és/vagy MTF-bevezetések száma is növekedhet. Kiemelendő, hogy a tanácsadói, illetve a piacra lépéshez kapcsolódó költségek egy része a tőkeprogram finanszírozásában valósulhat meg.