Hogyan látja a középvállalatok szerepét a mai magyar gazdaságban?

A kkv-szektor középső és felső szegmenséhez tartozó vállalalatok mind a termelési érték, mind a gazdasági potenciál alapján gazdaságunk kiemelkedő szereplői. Ez az az ügyfélkör, amely a kkv-szektoron belül jellemzően magasabb tőkeellátottsággal, erősebb exportpiaci jelenléttel, komplexebb finanszírozási igényekkel rendelkezik, és amely a fejlesztési programok és a kedvezményes finanszírozás tekintetében fontos célterület volt az elmúlt időszakban. Ennek köszönhetően rendkívül intenzív fejlődési cikluson vannak túl, ami növelte a válságállóságukat.

Hogyan viselték a kkv-k az elmúlt időszak nehézségeit?

Nem volt egyszerű az elmúlt pár év a vállalkozások számára, hiszen számos kihívással kellett szembenézniük. Vegyük például a koronavírus-járványt, amely bezártsággal és a személyes szabadság korlátozásával járt, és amely miatt jelentős hátrány érte a személyes kiszolgálásra épülő szektorokat, így például a vendéglátást, turizmust, szállodaipart vagy éppen a rendezvényszervezést. Persze a más ágazatban dolgozó cégek is megérezték a válság negatív hatását, hiszen a lezárások miatt a beszállítói láncok meggyengültek, az alapanyag ellátás bizonytalanná vált, illetve drasztikus költségemelkedés következett be. A február óta tartó háború, illetve az energiaköltségek növekedése pedig csak tovább nehezítette a helyzetüket.

Mindezek arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy újragondolják korábbi beruházási elképzeléseiket, átszervezzék a mindennapi működésüket. Ennek eredményeképpen a halasztható fejlesztéseket későbbre ütemezték, a szabad forrásaik egy részét átcsoportosították a megnövekedett működési költségek fedezésére. Szerencsére a középvállalati ügyfeleink többségének kockázati profilja eddig nem romlott jelentősen, de mindenkit arra bátorítunk, hogy pénzügyi problémák felmerülése esetén keressék fel a bankjukat annak érdekében, hogy közös gondolkodással időben tudjanak alkalmazkodni és megfelelő megoldást találni a nehézségeik áthidalása érdekében.

Mennyire tudtak az állami programok segítséget nyújtani ezen vállalkozások részére?

Az állami programoknak kulcsszerepük volt, mind a rövid, mind a hosszú távú finanszírozásban. Részben elősegítették, hogy ne álljon le a finanszírozás, részben pedig a hosszú futamidejű, fix kamatozású konstrukcióknak köszönhetően lehetőséget teremtettek a beruházások megvalósítására. Ehhez az MNB biztosította a kedvezményes forrást, és a Garantiqa, valamint az AVHGA bevonásával az ügyfélkockázatok is elfogadható szintre mérséklődtek. Fontos még kiemelni az Exim Bank, valamint az MFB válságkezelő konstrukcióit. Elsősorban a nagyvállalatok esetében játszott fontos szerepet a Növekedési Kötvényprogram. A támogatott konstrukcióknak köszönhetően a hitelek iránti kereslet még növekedett is ebben az időszakban. Bár ezek többsége mára már kifutott, a Széchenyi Go programot követte az év végéig elérhető Széchenyi MAX, mely a korábbiakhoz képest kisebb összegben és szűkebb körben érhető el. Alapvető fontosságú, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben fix, államilag támogatott, megfelelő garanciaelemekkel ellátott, kedvezményes konstrukciók rendelkezésre álljanak, mert ezek biztosíthatják a banki finanszírozás folytonosságát.

Ön szerint milyen egyéb, klasszikus és újfajta eszközökkel tudnak segíteni a Magyar Bankholding tagbankjai az állami konstrukciók közvetítésén felül?

Mi az ügyféligényekre fókuszálunk, és proaktív módon megtaláljuk azokat a legjobb lehetőségeket, amelyek a bankszektorban elérhetőek. A profi tanácsadói hálózatunknak, a regionális országos lefedettégünknek köszönhetően közel vagyunk az ügyfelekhez. A másik oldalról a Magyar Bankholding egy olyan komplex bankcsoport, amely ki tudja használni a csoportszintű előnyöket. Ez a szakma a bizalmon alapul. Stabil, megbízható partnerei vagyunk ügyfeleinknek. A Bankholding igyekszik ötvözni a három bank, a volt Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank legjobb gyakorlatait, és a lehető legjobbat kihozni belőlük. Egyebek mellett aktívak vagyunk a zöld hitelkonstrukciók fejlesztésének területén, ami nemcsak a jövő iránt érzett felelősség miatt fontos, hanem adott esetben költségmegtakarító előnyei is vannak.

Tudjuk, hogy a pénzügyi szakma a bizalmon alapul. Mi ezt a bizalmat igyekszünk minden területen megszolgálni, és stabil partnerként, megbízhatóan az ügyfeleink rendelkezésére állni.

Az ügyfelek bizalmának köszönhetően a Magyar Bankholding tagbankjai megőrizték piacvezető pozíciójukat: a bankcsoport vállalati üzleti hitelállománya 2022 első felében csaknem 460 milliárd forinttal bővült, ami így 20,4 százalékos éves gyarapodással elérte a 2900 milliárd forintot, piaci részesedése pedig a 21 százalékot. A vállalati betétállomány 531 milliárd forintot tett ki, a bankcsoport piaci részesedése 28 százalékos ezen a téren. A Magyar Bankholding tagbankjai 375 ezer vállalkozás megbízható partnerei.

A bankfúzió következő mérföldköve az MKB Bank és a Takarékbank jogi egyesülése lesz 2023 májusában. Ennek révén tovább erősödik a hazai gazdaságban meghatározó szerepet betöltő, tisztán magyar tulajdonú, egységes működésű nagybank, amely jövő tavasztól egységes márkanévvel és arculattal, MBH Bank Nyrt. néven működik tovább. A létrejövő nagybank stratégiájában továbbra is meghatározó szerepe lesz a vállalatok szakértő kiszolgálásának. A bankcsoport egyik legfőbb célja ezzel összefüggésben, hogy innovatív és egyedi szolgáltatásaival a magyar piac legkiválóbb banki szolgáltatásait biztosítsa ügyfeleinek.