A 2005-ben alapított, száz százalékban hazai tulajdonban lévő vállalkozás 36 munkatársat foglalkoztat, fejlesztési projektjeibe azonban további 50 főt von be folyamatosan. Az indulásakor a hazai tudástőke és a jó üzleti érzék találkozott Rózsa Balázs és Katona Gergely fizikus-agykutatók személyében, így az idén a Femtonics részesedése a kétfoton-mikroszkópia globális piacán már elérte az öt százalékot.

A cég 2013-ban robbant be a piacra újszerű technológiai megoldásaival, köztük az azóta is világelső 3D-s lézermikroszkóppal. Az agykutatás speciális igényei szerint fejlesztett eszköz a versenytársakénál egymilliószor gyorsabb mérési sebességével és a sejtszintű szkennelés lehetőségével forradalmasította a kutatási területet. Az év végéig egy teljesen új mikroszkóp-termékvonal demódarabját tervezik bemutatni, azért, hogy az alapmodellénél lényegesen alacsonyabb áron a technológiát széles körben elérhetővé tegyék a nemzetközi piacon. Az eddig 34 nemzetközi szabadalmat szerzett Femtonics alapfilozófiája egy évtizede változatlan: a kutatás és a termékfejlesztés „házon belül”, tehát egy helyen és csapaton belül történik, az innovációs és k+f kiadásokra az elmúlt négy évben pedig az árbevételük csaknem harminc százalékát fordították. Kiemelten fontosnak tartják a hatékony tehetségmenedzsmentet is. A Femtonics Akadémia program eddig 32 diáknak és kutatónak adott lehetőséget, hogy nemzetközi laborkörülmények között dolgozhasson és tanulhasson egyszerre.

Elkötelezettek a hazai tudás itthon tartása mellett, iTechCity néven technológiai „hub”-ot szerveznek, ahol magyar cégek kedvező foglalkoztatási feltételekkel dolgozhatnak magyar kutatókkal nemzetközi szabadalmakon. Sikeres nemzeti és európai uniós pályázati források bevonásával további kiemelkedő technológiai fejlesztéseken, illetve kutatási eredményeken munkálkodnak, ezzel közelebb kerülve az agy megismeréséhez és a neurológiai betegségek gyógyításához.