A rendezvény apropója a BÉT és a London Stock Exchange ELITE közös, növekvő kis- és középvállalati vezetőkre szabott vállalatfinanszírozási programjának bejelentése és ismertetése volt, ám ennél sokkal többről is szó esett: többek között megjelent a BÉT, a KPMG és a Figyelő közös gyűjtése 50 sikeres vállalkozásról és az állami, uniós és banki szereplők képviselői is elmondták, kifejezetten jó iránynak tartják a tőkepiaci nyitást a KKV szektor felé.

bet-kkv-44.jpg
Nagy Márton (elnök, BÉT)

Változatos programban lehetett részük a meghívottaknak a BÉT „A sikeres magyar vállalkozásokért” című konferenciáján. A rendezvényt Nagy Márton, a BÉT igazgatóságának elnöke nyitotta meg és kiemelte, a tőzsdei forrásbevonás egyre vonzóbb lehetőség lesz a kisebb vállalkozások számára az uniós és hitelforrások elérhetőségének csökkenésével.

Niall Bohan, az Európai Bizottság Tőkepiaci Unió osztályának a vezetője szintén a tőkepiacok makrogazdasági jelentőségét hangoztatta: mivel a nagyobb és érettebb tőkepiacokkal rendelkező országokban a vállalkozásoknak több lehetőségük van a forrásbevonásra, ezek a gazdaságok válságállóbbak és kevésbé sérülékenyek, ami uniós és tagállami szinten is a tőkepiacok erősítésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

bet-kkv-45.JPG
Niall Bohan (head of unit, Capital Markets Union, Európai Bizottság)

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Rákossy Balázs elmondta, a tőkepiac erősítésének igénye támogatja a versenyképesség és termelékenység növelésére vonatkozó gazdaságpolitikai célokat, ennek érdekében határozott a Kormány a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap megalapításáról.

bet-kkv-21.JPG
Rákossy Balázs (Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium)

Luca Peyrano, a London Stock Exchange által propagált ELITE program vezérigazgatója elmondta, hogy az általuk gondozott kétéves program olyan alapokat adhat a résztvevő vállalatvezetők számára, ami stratégiai és pénzügyi oldalon is hozzájárulhat a vezetők által megálmodott szintlépés eléréséhez – a programban eddig 442 vállalat vett részt, ezek nagy része azóta már vont be külső tőkét.

bet-kkv-39.JPG
Luca Peyrano (ügyvezető igazgató, ELITE)

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója tájékoztatta a résztvevőket a program részleteiről és elmondta, hogy az együttműködés hazai lába a nemzetközi ismeretek hazai környezetbe ágyazását teremti meg, így a BÉT szervezésében a résztvevők tájékozódhatnak a magyarországi specialitásokról a szabályozási környezettel és a tőkebevonási lehetőségekkel kapcsolatban, valamint közvetlen elérést biztosít a forrásbevonásban érdekelt szereplők köréhez.

bet-kkv-40.JPG
Végh Richárd (vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde)

Ivan Gadze, a Tokic d.o.o. vezérigazgatója egy olyan horvát családi tulajdonú vállalat vezérigazgatójaként adott elő, amely már „másodéves” az ELITE programban és kiemelte, hogy az ELITE számára a nemzetközi szintre lépésben és a munkavállalók képzési programjainak kialakításában jelentett számukra érdemi előrelépést az ehhez szükséges szemléletváltásban és kapcsolatok megalapozásában.

bet-kkv-42.JPG

Ivan Gadze (vezérigazgató, Tokic d.o.o.)

A kávészünet után az első blokkban Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója röviden ismertette a BÉT-tel és a Figyelővel közösen megalkotott „Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadvány módszertanát. Simonyi úrral az utána következő panel résztvevői – mindhárman a kiadványban szereplő vállalatok vezetői – is egyetértettek abban, hogy a jelenlegi „pénzesőben” még nem látható, „kin van fürdőruha és kin nincs”.

Elmondásuk szerint a túlságosan bankalapon finanszírozott vállalkozások egy, a 2008-ashoz hasonlítható likviditásszűke esetén még akkor is elbukhatnak, ha amúgy üzletileg életképesek lennének – már csak ezért is érdemes a finanszírozást diverzifikálni.

bet-kkv-46.JPG
Simonyi Tamás (szenior igazgató, KPMG)

A második kerekasztal-beszélgetést Herczog Péter, az EBRD szenior bankára vezette föl és a speciálisan a KKV-k igényire szabott, nemzetközileg elterjedt tőkepiacok fontosságára hívta fel a figyelmet, keretet adva a BÉT 2017-re tervezett saját KKV-platformjának indításához – ezt már Madlena Tamás, a BÉT vezérigazgató-helyettese tette egyértelművé.

Ezek a piacok ugyanúgy működnek, mint a hagyományos tőzsdék, ugyanakkor alacsonyabb közzétételi és pénzügyi terhet jelentenek a KKV-k számára, és a befektetővédelmi szerepkör egy részét ún. „kijelölt tanácsadók” veszik át a hatóságoktól. A panelbeszélgetésen egy, a madridi és a londoni KKV-piacon résztvevő kijelölt tanácsadó osztotta meg tapasztalatait arról, hogy a kijelölt tanácsadók egyrészt a KKV-piacon jegyzett vállalat felé is felelősséggel tartoznak, másrészt pedig a tőkepiaci szabályozók és befektetők számára is kötelesek információt szolgáltatni.

bet-kkv-32.JPG

A konferencia ebéd utáni blokkja is tartogatott érdekességeket, a panelbeszélgetésen az MKB Bank, az OTP Bank és az Erste Bank vezetői egyértelművé tették, hogy a hiteloldalon érdekeltebb banki szereplők nem tekintenek versenytársként a tőzsdei finanszírozásra; a tőzsdei kibocsátók számának növekedése és így a tőkepiac fejlődése sokkal hitelképesebb vállalkozásokat jelenthet. Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners partnere kiemelte, hogy egy nyilvános KKV-piac a zártkörű tranzakciók terjedésében is segíthet.

Doron Dymschiz, a sikeres tőzsdei bevezetésen éppen átesett Duna House ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tőzsdére hosszabb távon is vissza lehet térni finanszírozásért és fontos motiváció volt a tőzsdére menetel mellett, hogy a cég a 2008-as pénzügyi válságból tanulva szeretne finanszírozási szempontból is több lábon állni.

A konferencián bemutatott prezentációk letölthetőek:

Prezentációk - BÉT a sikeres hazai vállalkozásokért

Niall Bohan (head of unit, Capital Markets Union, Európai Bizottság)

Letöltés
Rákossy Balázs (Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium) Letöltés
Luca Peyrano (ügyvezető igazgató, ELITE) Letöltés
Végh Richárd (vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde) Letöltés
Simonyi Tamás (szenior igazgató, KPMG) Letöltés
Herczog Péter (szenior bankár, EBRD) Letöltés
Szendrői Gábor (partner, Concorde MB Partners) Letöltés
Doron Dymschiz (ügyvezető igazgató, Duna House) Letöltés