A ZIP Technologies Kft. kiemelkedő minőségű natúr sörök főzésére alkalmas, csúcstechnológiát képviselő, egyedi berendezéseket gyárt és telepít. A legegyszerűbb 50 literes egységektől az akár 50 ezer literes kapacitású kulcsrakész üzemig széles a paletta. A tekercsekben beérkező acéllemezeken kívül mindent házon belül készítenek, és a telepítést is maguk végzik, legyen szó a világ bármely pontjáról. A száz főt foglalkoztató cég igazi manufaktúra. „Nem is célunk tömegtermelésre átváltani” – jegyzi meg szerényen Tóth László alapító-tulajdonos. Három éve saját kísérleti főzőberendezésükön exkluzív natúr sörök gyártásával is elindultak, de nem szereti, ha nedűiket a manapság egyre elcsépeltebb kézműves jelzővel illetik, mert az önmagában nem jelent minőséget. Büszke rá, hogy londoni brewpubjukban – ahol helyben készül az ital – magyarként ők foglalkoztatnak angolokat, s nem fordítva. Fehérorosz sörgyáruk is lassan, de biztosan kitermeli a befektetett tőkét.

László 1990-ben lett vállalkozó néhány társával Miskolcon, és három évvel később találta meg egy érdekes lehetőség. Egy korábbról ismert keleti üzleti partner azzal kereste meg őket, hogy nem tudnának-e egy kisebb sörfőző üzemet szerezni. Ez kapóra jött, hiszen a szocialista ipar leépülése fémekhez kiválóan értő szakemberek tömegeit sodorta munkanélküliségbe Borsodban. Találtak egy mérnököt, egy technológust, László megcsinálta a matekot, a dizájnért pedig egy művészeti iskola igazgatója, egyben ötvösművész felelt. „Ő a mai napig velem van” – jegyzi meg büszkén Tóth László.

A dizájn és az ergonómia már az első naptól központi szerepet játszott, mivel a többihez eleinte annyira nem értettek. Ezeket a következő 20 évben fejlesztették tökélyre a nyereség folyamatos visszaforgatásával. Az innováció költségét lényegében a vevőik állták, rajtuk próbálták ki az új megoldásokat. Tudták, hogy nyugaton aligha rúghatnak labdába, ezért elsőként a keleti piacokat célozták, ahol a közép- és felső kategóriába is volt esélyük bekerülni. Kizárólag a legjobb és emiatt legdrágább alapanyagokkal dolgoztak, ahogy teszik azt ma is. Sokáig mindent önköltségi áron árultak, hogy gyűljön a referencia. Kitartásuk meghozta gyümölcsét, a megrendelések hamarosan már a nyugati piacokról is beindultak.

Jelenleg 172 legyártott és üzembe helyezett sörfőző üzemnél tartanak. Különösen büszkék arra, hogy az Igazi Csíki Sör mindkét gyárában az ő berendezéseik működnek, igaz, ezek nagynak számítanak, és ők inkább a kisebbekre koncentrálnak. Jelenleg is gőzerővel dolgoznak több jelentős megrendelésen. Vevőik sokfélék, vannak köztük például ingatlanfejlesztők, diverzifikálni vágyó cukor- és tejipari vállalatok, befektetőkkel társult sörtechnológusok és kereskedők is.

bet-50-kep-bet-39-ZIP.jpg

Miskolc belvárosában üzemeltetnek egy impozáns brewpubot, ahol az üvegfalak mögött jól látható a krómtól csillogó sörfőző berendezés. Minden asztalon található sörcsap, a digitális kijelzőn pedig a vendég választhat a helyben készülő négyféle exkluzív natúr sörből. A fogyasztói élmény azonban csak másodlagos. A fő cél az oktatás: itt tanítják be a gyakran nem szakmabeli vevőket a berendezés használatára, segítenek nekik saját receptúra kikísérletezésében, amelyet néha ajándékba oda is adnak. Sikerük egyik titka a teljes körű tanácsadás. A több külföldi befektetőtárssal létrehozott Brewery Investment Holding nevű cégükön keresztül az üzleti koncepció kidolgozásában, valamint – ha kell és érdemesnek látják – a finanszírozásában is segítenek.

Jelenleg Zip&Friends néven Ausztriában egy hálózat létrehozásán dolgoznak, ahol a 172 üzemük 17 legjobb söre lesz kapható. „Berendezésgyártásban nem akarunk tovább növekedni, célunk, hogy megtartsuk ezt a minőségi pozíciót” – szögezi le Tóth László. Terveik között szerepel ugyanakkor, hogy öt kontinensen helyi társakkal egy-egy Csíki méretű főzőüzem létrehozásába invesztálnak, hogy meglovagolják a prémium minőségű natúr sörök iránti növekvő keresletet.