Visszagondolva, tavaly még szentségtörésnek tűnt volna az évet jó évnek vagy akár könnyű évnek nevezni, ahogy sokunk számára nem is volt az. Azonban 2021 őszén már általános volt az optimizmus, mindenki a COVID utáni világra készült, a felpattanásra, a korábbi töretlen növekedés és biztonság visszatértére a járvány kifulladásával. Mi is minden erőnkkel, minél több forrással igyekeztünk segíteni az arra üzletileg érdemes vállalkozások pandémia utáni újraindítását. Ennek hatására rekordszintre emelkedtek befektetéseink a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és jóval azon túl is.

2022 mégis egészen másról szól. Nem a gazdasági felfutás, a növekvő jólét időszaka lett, hanem egy európai háborúé, majd az erre válaszul hozott szankciók okozta energiaválságé. Nem a gazdasági növekedés pörgött fel a világban, hanem a katyusák és az infláció. Ahogy mindenki, mi is újraértékeltük a helyzetet, átdolgoztuk terveinket. Stratégiai céljaink azonban változatlanok maradtak: nagy hozzáadott értékű vállalkozásokba fektetett tőkével közép- és hosszú távon segítsük növekedésüket, és ezen keresztül a magyar gazdaság növekedését és stabilitását. Ennek pedig az egyik legfontosabb eszköze a BÉT folyamatos bővülése és hatékony működése.

A Budapesti Értéktőzsdével és az azon jelenlevő, illetve tőzsdére lépni kívánó vállalatokkal felépített kitűnő kapcsolatunk fenntartása, gyarapítása változatlanul elsőszámú prioritásunk maradt.

A Széchenyi Alapok az eddigi öt BÉT Xtend tőkeemelés mindegyikénél, melyben részt vett, vezető befektető szerepet töltött be, akár a tőkeemelési körök legnagyobb befektetőjeként. Megjelentünk a prémium piacon is, és a társaságok tőzsdére lépésének előkészítését szolgáló befektetéseink számát is növeltük.

Továbbra is folytatni kívánjuk ezt a tradíciót. A legfontosabb tranzakciókban ezután is tervezünk részt venni, mint hosszútávú, stabil befektető partner.

Az eddigi befektetéseink közül több is kiválóan teljesít. Ketten, a DM-KER és a Megakrán már átkerültek a standard piacra, míg a Gloster a csúcson már közel hatszorosát érte kibocsátási árának.

Az egyre növekvő kamatok okozta sérülékenység csökkentése, a tőkeáttételek mérséklése most kiemelten fontos a vállalatoknak, emiatt a válságban még inkább előtérbe kerül a tőkebevonás és a tőzsde szerepe.

Ennek érdekében bővítettük a tőzsdei befektetésekhez rendelkezésre álló eszköztárunkat. Immár az összes alapunkból befektethetünk, és az egyes ügyletek esetében jóval nagyobb összegeket, a korábbi gyakorlatunkra jellemző befektetések akár öt- tízszeresét is rendelkezésre tudjuk bocsájtani.

Kívánom mindannyiunknak, hogy jövő ilyenkor ne azért gondoljunk vissza nosztalgiával az idei évre, mert egy még rosszabb követi, hanem azért, mert sikerrel átvészeltünk egy komoly válságot.