Összesen 466 cégből áll a Hiventures portfóliója, amivel kétségkívül a legnagyobbnak számít a hazai kockázati és intézményi tőkebefektetők között. Változtak a célkitűzések ennek hatására?

Valóban nagyon gyors tempót diktáltunk az elmúlt 5 évben, a startupokhoz hasonlóan növekedtünk. Azzal a célkitűzéssel indultunk 2017-ben, hogy felpezsdítsük az akkoriban induló hazai startup ökoszisztémát. Azóta óriási építkezésen vagyunk túl, ami a portfóliószámainkban is megmutatkozik. Az elmúlt 66 hónapban 76 milliárd forint folyósított befektetést tudhatunk magunk mögött, ami egyedülálló. Ez tesz bennünket évek óta Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjévé. Büszkeséggel tölt el, hogy mára 437-re duzzadt startup portfóliónk mellett markánsan növeltük azoknak a kis-, közép- és nagyvállalatoknak a számát, akik tőkebefektetésünk révén valósították meg növekedési terveiket. Olyan dinamikusan nő a vállalati szektornak nyújtott tőkebefektetéseink volumene, hogy 2022-ben az eddigi tőkekihelyezés közel kétharmada már KKV-kba és nagyvállalatokba áramlott. Az idei év tehát duplán fókuszváltást jelentett számunkra: a startupok vonatkozásában az eddigi akvizíciós berendezkedésünket egy portfólió-értékteremtést előtérbe helyező szemléletre cseréljük, a vállalati területen pedig amellett, hogy folyamatosan növekszik az igény az általunk növekedéshez, innovációhoz és versenyképesség fejlesztéshez biztosított forrásra, egyre több portfóliómenedzsment feladat is vár ránk.

Mondhatjuk, hogy mostanra vált igazán éretté a portfólió?

Teljes mértékben. Startup területen egyre több sikeres exitet realizálunk, legutóbb a NowTechnologies nevű portfólió-cégünket vásárolta fel egy világelső amerikai gyártóvállalat. Ráadásul ez már nem is az első komoly globális szakmai befektető felé történő kiszállásunk. Emellett mostanra 105 társbefektetésben veszünk részt, azaz portfóliónk negyede a kockázati tőkefinanszírozói piac által is erősen validált. Vállalati területen legalább ilyen izgalmasan alakult az év: 2022 nyarán – alig több mint egy évvel a Hiventures 4 milliárd forint összegű beruházási célú befektetését követően – Dunaföldváron adták át Európa egyik legmodernebb higiéniai papírgyárának II. ütemű beruházását, amellyel háromszorozza alappapír gyártási kapacitását a Vajda-Papír. Növekedési terveinek megvalósításában 1 milliárd forintos tőkebefektetéssel támogattuk a külföldi piacokat meghódító Continest konténergyártót, és összesen 4,5 milliárd forintos keretösszeggel hosszútávú stratégiai megállapodást kötöttünk a Solar Markt Csoporttal, hogy a következő években minél több magyarországi vállalat juthasson hazai naperőművekből származó zöldenergiához.

Ráadásul ettől az évtől kezdődően már a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok beruházásaihoz is hozzájárul tőkebefektetéssel a Hiventures.

Így van, már le is zárult az első ilyen típusú, egyben a Hiventures történetének eddigi legnagyobb összegű, 5 milliárd forintos befektetése az UBM Csoporttal, amely a közép-kelet-európai takarmánypiac egyik meghatározó, 100%-ban magyar tulajdonú vállalatcsoportja. Az UBM regionális szemlélete nagymértékben egybevág a Hiventures arra irányuló stratégiai céljaival, hogy a hazai piacon megerősödött magyar szereplőket hozzásegítsük ahhoz, hogy a környező országok léptékeivel is komoly eredményeket érjenek el. Azzal pedig, hogy az idei évtől kezdődően tőkebefektetéseinkkel már tőzsdei vállalatok beruházásaihoz is hozzájárulunk, az utolsó kirakósdarab is helyére került a hazai vállalatoknak nyújtott finanszírozási megoldások terén: ezzel immár ténylegesen lefedjük a vállalati életciklus teljes láncolatát.

Mi a Hiventures értékajánlata a vállalati ügyfelek számára, ami megkülönböztet titeket más piaci szereplőktől?

Magyarországon nincs alternatíva arra a tőkebefektetési formára, amelyet a Hiventures csinál, nem tudunk más olyan szereplőről, aki ilyen méretben és ilyen struktúrában tudna hasonló finanszírozást adni. Mi zárt konstrukcióban adunk intézményi tőkebefektetést, a piaci szereplők között a mi hozamelvárásunk a legalacsonyabb és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy azt iparági minimum szinten is tartsuk. A magyar gazdaság teljesítményének ösztönzésére helyezzük a hangsúlyt a profitmaximalizálás helyett, így a nyereség és a növekedés legnagyobb része a vállalkozásoknál maradhat. 75 milliárd forintos alapot kezelünk, amiből 25 milliárdot helyeztünk már ki. A Hiventures célja az, hogy a következő években is motiváló finanszírozási környezetet teremtsen a fejlődéshez és minél több vállalatnak nyújtson érdemi támogatást céljai megvalósításához. Ráadásul októberben indítottuk el közép- és nagyvállalatokat célzó Energiahatékonysági Tőkeprogramunkat, hogy az energiakrízisre reagálva tőkével segítsük az elsősorban ipari, gyártó és termelő vállalatokat a hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre és a stabil energiaellátás biztosítására irányuló beruházásaiknak megvalósításában.