Dunapro_Daniel-Poisson_78B5929.jpg

Daniel J. Poisson, tulajdonos-ügyvezető

A XX. századi történelemért rajongó amerikai egyetemistaként került Kelet-Európába a rendszerváltáskor a huszonéves Daniel J. Poisson, az akkori Csehszlovákiában üzletelő barátai biztatására. A lelkes fiatalember megérezte a lehetőséget a régióban, a kilencvenes évek legelején Budapestre költözött, ahol családi és baráti kölcsönből – 30 ezer dollárból – tervezte elindítani első vállalkozását. A pénz jelentős része egy hónap alatt elszállt, de 1992-ben sikerült nyélbe ütnie egy gyógyszerimport-üzletet, amivel 150 ezer dolláros profitra tett szert. Hamarosan a legkülönbözőbb piaci lehetőségeket találta meg: egy időszakban például légfrissítőkkel kereskedett jelentős sikerrel, és komoly eredményeket ért el a fogyasztótermékek piacán. Később állateledel-kereskedelembe fektetett, ami az 1990-es évek közepén hatalmas növekedésnek indult, és a cég a Purina márka regionális disztribútora lett.

Daniel ekkor döntött úgy, hogy több lábon szeretne állni – így lépett be a DunaPro egyre több területre, és vált az évek alatt Magyarország piacvezető disztribútorcégévé, amely elsősorban alkoholos és alkoholmentes italokkal, szépségápolási és vegyipari termékekkel, háztartási papírtermékekkel, műszaki cikkekkel foglalkozik.

A DunaPro komplex portfóliója több elemből épül fel. Egy[1]részt foglalkoznak stratégiai tanácsadással, amivel a termékek magyar piacra történő bevezetését segítik. A marketing-és értékesítési tanácsadással a partnerek termékeinek értékesítését, illetve a márkák népszerűsítését támogatják. Természetesen rendelkeznek egy erős logisztikai és szállítási üzletággal, valamint pénzügyi szolgáltatásokat is nyújtanak partnereiknek, egy rutinos szakértői csapattal.

A fejlesztéseket elsősorban saját erőforrásból oldják meg, de több bankkal is kapcsolatban állnak. A bankok teljes mértékben támogatják őket kitűzött céljaik elérésében és projektjeik megvalósításában.

Dunapro info-01.jpg

Alaptevékenységüket leginkább prémium márkák professzionális disztribúciója jelenti, a teljes magyar kiskereskedelmi hálózat lefedésével. Olyan márkákkal foglalkoznak, amelyeknek nem feltétlenül éri meg saját márkaképviseletet, raktárbázist, terjesztői hálózatot fenntartani Magyarországon, ugyan[1]akkor van irántuk kereslet, a magyar vevők elvárják, hogy megtalálják termékeiket a boltok polcain. Számos márkát, és mintegy 160 terméket forgalmaznak a magyar piacon, köztük olyan, nemzetközileg is ismert brandeket, mint a Bacardi, a Martini, a Grey Goose vodka, a Patrón tequila, a Bombay Gin, a Huggies pelenkák, vagy a Kleenex háztartási papírtermékek.

2000 eladási helyen vannak jelen az általuk képviselt termékek, köztük olyan meghatározó láncoknál, mint az Auchan, a Spar, a Tesco, az Aldi, a Lidl, a CBA, a Coop, a Metro, vagy a legnagyobb drogérialáncok.

A nagy márkák disztribúciójáért komoly verseny folyik: többször előfordult, hogy világcégeket, például a Coca-Colát megelőzve nyert el egy nagy tendert a DunaPro. A 2008-as válság után is sikerült több komoly lehetőséget megragadniuk, amikor világmárkák döntöttek úgy, hogy kereskedelmi képviseletük financiális okokból elhagyja a magyar piacot, a termékek terjesztését pedig külsős cégekre bízták.

Az alapító-vezérigazgató személyes kedvencei azok a tradicionális márkák, amelyeknek több évtizedes múltjuk van a magyar piacon: ilyen a sokoldalúan felhasználható WU2 sampon, vagy a jellegzetes illatú Ultra Derm kéztisztító, ami szinte minden háztartásban megtalálható. A termék legfontosabb tulajdonsága, hogy még a legerősebb szennyeződést is eltávolítja, mégsem szárítja a kezet. A vállalat tervei között szerepel a termékek bevezetése más országokban is.

Daniel J. Poisson egyedi menedzsment-stílusával sem a klasszikus cégvezető-modellt képviseli, és az is előfordul, hogy tréningeket, előadásokat tart irányítási filozófiájáról. Amellett, hogy a négy részleg vezetőjének nagy az önállósága, az alapító közel 30 év után is intenzíven kiveszi a részét a cég mindennapi működéséből. Például rendszeresen beül az egyes részlegek értekezleteire, figyel, és tanul. Legfontosabb hitvallása, hogy a hibázás lehetősége jelenti a fejlődés lehetőségét: a hibákat nyíltan el kell ismerni, és azonnali kijavítás vagy eltussolás helyett tanulni kell belőlük. Szerinte ez önállóságra, a kockázatok felvállalására tanítja a cég mintegy 50 dolgozóját. Nem véletlen, hogy több olyan kollégája is van, aki 20-25 éve dolgozik a cégnél, a menedzsment tagjai közül többen is két évtizedes DunaPro-múlttal rendelkeznek.

Dunapro.jpg