fese_szakmai_carousel.jpg

A tőkepiac, mint finanszírozási eszköz kulcsszerepet tölt be mind az európai, mind a globális gazdaságban. A tőzsdéknek ebben a rendszerben központi szerep jut, hiszen platformot biztosítanak – a növekedési potenciállal rendelkező vállalatok számára a tőkefinanszírozáshoz, a lakossági és intézményi befektetők számára pedig a befektetésekhez. Ugyanakkor számos kihívással kell szembenéznie az ökoszisztémának: kérdés, hogyan képesek a piacok a legideálisabban kiszolgálni az európai reálgazdaságot a finanszírozás, a befektetési lehetőségek és a hatékony kockázatkezelés elősegítése érdekében. A piaci infrastruktúra globális versenyképessége, illetve az átláthatóság, biztonság, integritás és igazságosság megőrzése az Európai Bizottság állandó napirendi pontjai között szerepelnek.

A fenti kérdések megválaszolása mellett elengedhetetlen, hogy a tőzsdék reálgazdaságban betöltött szerepét törvényhozói szinten is figyelembe vegyék. Amennyiben ez a feltétel adott, a tőkepiacok az átláthatóság biztosításával, a megbízható árképzéssel és a kockázatkezeléssel olyan aktuális kihívások kezelésében is képes segítséget nyújtani, mint a geopolitika, a digitalizáció, vagy a klímaváltozás. A tőkepiaci kultúra fejlesztése mindemellett a demográfiai problémákra adott megoldások és a kedvezőbb nyugdíjhozamok tekintetében is nélkülözhetetlen.

A tőke mobilizálását, a piac elmélyítését és integrálását, illetve a gazdasági kultúra fejlesztését az Európai Bizottság a Tőkepiaci Unió (Capital Markets Union, azaz CMU) megvalósításán keresztül kívánja megvalósítani. Az unió céljai közé tartozik a vállalatok számára elérhető kedvező finanszírozási opciók bővítése és biztosítása a befektetők és megtakarítással rendelkezők számára, illetve a pénzügyi rendszer ellenállóságának növelése.

fese_szakmai_ill.jpg

A tőzsdék és a tőzsdei szereplők érdekeinek képviselőjeként az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) szerepe megkérdőjelezhetetlen a Tőkepiaci Unió építésének folyamataiban. A FESE közel 30 ország 35 intézményét, több mint 8000 kibocsátó vállalatot fog össze, így különleges rálátással rendelkezik a piac mögött álló folyamatokban. Víziójának központi elemét az európai kis- és középvállalkozások felemelése, felzárkóztatása és tőzsdeéretté alakítása adja: az Európai Uniós cégek 98 százalékát teszik ki, valamint a munkavállalók kétharmadáért és az EU gazdasági aktivitásának közel 60 százalékáért felelősek. Ehhez számos tőzsde nyújt specializált piacot – ilyen a Budapesti Értéktőzsde által kialakított BÉT Xtend platform is, amely a közepes méretű vállalkozások növekedési terveit támogatja.

A BÉT 1999 óta vesz részt aktívan a szövetség egyes szakmai bizottságainak munkájában, 2015-től fogva pedig a Tőzsdeszövetség teljes jogú tagja. A tagság amellett, hogy megkönnyíti az együttműködések kialakítását más tagtőzsdékkel, hasznos nemzetközi tapasztalatokkal gazdagítja a BÉT-et, ezzel is biztosítva, hogy a hazai tőzsdepiac az európai irányelvek mentén fejlődjön. 2018 decemberében tovább mélyült az együttműködés, hiszen Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója az Európai Tőzsdeszövetség igazgatótanácsának tagja lett. Ezzel az eddigieknél is aktívabb szerepet vállal az európai tőzsdék együttműködésének elősegítésében és a kis- és középvállalkozások tőkepiacokon keresztül történő, európai szintű támogatásában.