Mától foroghatnak az EU-Solar részvényei a Budapesti Értéktőzsde középvállalati igényekre szabott parkettjén, a BÉT Xtend piacon. A csengetési ceremónián Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Petre András, az EU-Solar alapítója és vezérigazgatója, valamint a tőzsdére lépést tanácsadóként támogató PwC csapata vett részt.

A csengetés keretein belül a társaság ezer darab, egyenként 250 ezer forint névértékű, dematerializált törzsrészvényét vezették be a BÉT Xtend piacára.

Az EU-Solar tőzsdére lépését átgondolt felkészülés előzte meg. A társaság ennek jegyében több, a BÉT középvállalatok tőzsdei megjelenését támogató szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezésben részt vett. 2021-ben csatlakoztak a Magyarországon a BÉT által meghonosított nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz, amelynek keretein belül a nyilvános működés szempontjából elengedhetetlen vállalatvezetési és finanszírozási ismeretekre tettek szert. A képzéssel párhuzamosan a hazai, dinamikusan növekedő középvállalatokat reflektorfénybe helyező „BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete” című kiadványban is bemutatkoztak.

A 2012-ben alapított pécsi társaság szinte együtt fejlődött a hazai szolárpiaccal, az elmúlt években jelentős terjeszkedésbe kezdett, tevékenységével immár az ország teljes területét lefedi, munkavállalói állománya pedig a 800 főt is meghaladja. A környezettudatos szemlélet minél szélesebb körben történő népszerűsítése az EU-Solar fő alapértékei közé tartozik, ennek megfelelően a vállalat a napelemiparág lakossági szegmensére helyezi a hangsúlyt, főképp magyar háztartásokat és vállalkozásokat támogat a napenergiára történő áttérésben. Növekedési stratégiájukban ugyanakkor jelentős szerepet szánnak a nemzetközi, azon belül is a horvát és a román piacnak, amelyet a tőkeági forrásbevonás is jelentősen támogathat.

Örömmel és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy évtizedes innovatív és céltudatos munkánk gyümölcseként a hazai lakossági napelem-telepítő vállalatok közül elsőként állhatunk itt, a BÉT ünnepélyes csengetési ceremóniáján. Egy amerikai sikersztorihoz illően értünk 10 év alatt garázsból a tőzsdére!”

vonta meg munkásságuk ívét egy rövid mondatban Petre András, az EU-SOLAR Nyrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Tőzsdei jelenlétünk további lehetőségeket kínál és megerősíti azon törekvésünket, hogy a fosszilisről a megújuló energiára történő átállásban élen járva piacvezető pozíciót érjünk el a közép-kelet-európai megújulóenergia-piacon; innovatív, környezetbarát, útmutató megoldásaink segítségével a háztartások és a vállalatok csökkenteni tudják energiaköltségeiket és -függőségüket, ökológiai lábnyomukat. Megoldásszállítóként hozzásegítjük őket, hogy a versenyelőnyhöz jutás mellett öngondoskodóvá váljanak, és sokat tegyenek földünk és gyermekeink fenntartható, egészséges jövőjéért”

– vázolta föl röviden további céljaikat a vezérigazgató.

A fenntarthatóság szemléletének érvényesítése kiemelt hangsúlyt kap a Budapesti Értéktőzsde stratégiájában, ezért is nagy öröm számunkra, hogy az EU-Solart, mint egy, a fenntartható energiára fókuszáló társaságot is a kibocsátók között köszönthetünk. Úgy vélem, a BÉT Xtend piac kiváló ugródeszka lehet a társaság számára, emellett az EU-Solar tőzsdére lépésével a portfóliójuk kialakítása során a fenntarthatósági elveket figyelembe vevő befektetők lehetőségei is bővülnek. Sok sikert, eredményes tőzsdei jelenlétet kívánok az EU-Solarnak!”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek. Ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.

Az EU-Solar Nyrt.-ről

Az EU-SOLAR Nyrt. 2012-es alapítása óta számos üzleti díjjal és tanúsítvánnyal elismert fejlődési pályát bejárva ma a hazai napelem-telepítő piac élen járó, új utakat mutató szereplője. Hetven, irodában dolgozó munkatársa, hétszáznál több kivitelező és tanácsadó partnere támogatásának köszönhetően immár tízezernél is több lakást és családi házat szabadított meg örökre a villanyszámlájától saját telepítésű napelemeivel az országban hatmilliárd forint fölötti forgalmat realizálva a 2021-es üzleti év első felében. Az EU-SOLAR Nyrt. stratégia partnere, a világ vezető lakosságiinverter-gyártója, a Growatt kizárólagos hazai forgalmazójaként a tervezésen, kivitelezésen, szervizelésen, pályázatíráson túl hangsúlyos tevékenységként kezeli az oktatást, a magas színvonalú szakemberképzést. Mindenben minőségre és etikus üzleti magatartásra törekvő portfóliója legújabb eleme elektromosautó-töltőállomások üzemeltetése.