2017. novemberében újfent növekvő forgalom jellemezte a tőzsdét: összesen 297,8 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali részvénypiacán, ami jóval meghaladja mind az előző hónapban (233,7 milliárd forint), mind a tavalyi év hasonló időszakában mért forgalmat is (209,7 milliárd forint). Sőt, 2012 januárja óta nem volt ilyen mértékű forgalom egyetlen hónapban sem. A napi átlagforgalom a novemberi 21 kereskedési napon 14,2 milliárd forint volt, amely jelentősen meghaladja mind a tavalyi 9,98 milliárd, mind az idei október havi 11,1 milliárd forintos értéket is. Legutoljára tavaly márciusban tapasztalhattunk ennél magasabb átlagforgalmat.

Havi részvénypiaci forgalom
bet-forgalom-november.jpg

A BUX hónapok óta tartó, eddig töretlen emelkedése ugyan novemberben is folytatódott, az index a hónap során szinte végig 39 és 40 ezer pont között mozgott, sőt, a 40 500-at is érintette, végül mégis kis mértékű gyengüléssel, 2017. november 30-án 38 674 ponton zárta az utolsó őszi hónapot.

Index értékek relatív változása
bet-forgalom-november-02.jpg

A vezető részvények közül az OTP részvényeinek forgalma bár május óta még mindig töretlen, azonban a papír árfolyama 6,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest és 10 055 forinton fejezte be a hónapot. Ebben a körben forgalom tekintetében második helyen a MOL papírja végzett, viszont árfolyama csökkent -4,8 százalékkal az első hónaphoz képest, a forgalmi adatok szerint negyedik helyezett Richter viszont 2,2 százalékos emelkedéssel zárta a novembert. A blue chipek közül a Magyar Telekom is emelkedett, 1,5 százalékkal.

Prémium kategóriában november hónap nyertese az Opus volt, 58,6 százalékos emelkedéssel, melyet az FHB (24,1%), a CIG (23,6%), és a Pannergy (4,2%) követett. A Standard kategóriás papírok közül az EHEP emelkedett a legtöbbet, 307,4 százalékot, míg például a BIF 50,9, a Nordtelekom 35,3 százalékos, a FORRAS/T 26,3, az Altera pedig 22,2 százalékos növekedést produkált.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
bet-forgalom-november-03.jpg

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 595,5 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élére a Concorde Értékpapír Zrt. lépett 162,5 milliárd forintos forgalommal, míg a második helyre az Erste Befektetési Zrt került 104,8 milliárdos forgalommal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát végül a Wood & Company Financial Services a.s. foglalta el, 78 milliárd forintos forgalommal.

Szekciótagok részvényforgalma
bet-forgalom-november-04.jpg

November hónap jelentési szezon, mikor is a vállalatok sorra teszik közzé negyedéves számaikat. A negyedéves eredményekről jelentő vállalatok év vége előtt szép számokkal örvendeztették meg tulajdonosaikat. Az eredmények mellett más hírekkel is szolgáltak a tőzsdei cégek. Az Alteo például bejelentette részvényeinek felosztását, azaz 2017. december 6-án a BÉT-en jegyzett vállalat alaptőkéjének változatlanul hagyása mellett nyolcszorozza meg részvényeinek a számát.