DSC04174__ontogepszerviz_OK.jpg

„Igazából már sokkal előbb el kellett volna kezdenem a vállalkozásomat” - indítja egy váratlan fordulattal a beszélgetést Selmeczi Imre, az Öntőgépszerviz Kft. ügyvezetője. A nem csak Magyarországon, de európai viszonylatban is egyedülálló cég 2001-ben alakult. „A megoldás egy kézből nálunk nem csak egy szlogen” - magyarázza a cégvezető. Csepel patinás gyártelepén található 7400 négyzetméteres telephelyükön rendelkezésükre áll minden olyan gép, ami egyedi alkatrészek gyártásához, javításához, felújításához szükséges. Hidraulika szerviz, elektromos szerviz, általános gép szerviz szolgáltatásukat egy jól felszerelt forgácsoló üzem és egy nagy készlettel rendelkező hidraulika szaküzlet egészíti ki. Vállalják egyedi gépek, célgépek tervezését, gyártását, valamint nagy méretű és nagy tömegű gépek, de akár egész termelőüzemek áttelepítését, költöztetését is.

Az elsőtől az utolsó csavarig

Selmeczi Imre Veszprémben végzett gépészmérnökként, utána a Tauril gumigyárban helyezkedett el mérnökként. Majd jött a lehetőség egy hidraulikával foglalkozó cégnél. „1994-ben láttam életemben először közelről öntőgépet. Akkoriban mérnök-értékesítőként dolgoztam, és ahogy egy kedves ügyfelem fogalmazott, »talpig nyakkendőben« álltam neki megszerelni az első öntőgépemet. Óriási sikerélményt jelentett, amikor megtaláltam a hibát, és meg tudtam oldani a problémát. Azt követően évekig fizikailag is részt vettem szervizmérnökként az öntőgépek javításában, felújításában. Az elsőtől az utolsó csavarig fel tudtam újítani egy öntőgépet, ami nagyon nagy előny számomra mind a mai napig. Egy idő után átültem az íróasztal másik oldalára, a legnagyobb magyar nyomásos öntödében kerültem üzemeltetői, megrendelői pozícióba” - eleveníti fel az ügyvezető hozzátéve, kapcsolati tőkéjének a zömét ebben az időszakban szerezte. Csakhogy sorban jöttek a hívások a volt ügyfelektől, hogy segítség kellene, Selmeczi Imre pedig elkezdte szervezni, szakmailag támogatni ezeket a munkákat, majd embereket keresett a feladatra, végül összeállt a cég. „Nem sokkal a megalakulás után megkaptuk az első 32 milliós munkát. 2001-ben ez óriási nagy pénznek számított. Egy gépfelújítás volt a feladat, álomszerű volt az egész” - mondja Selmeczi Imre. „Eleinte a forgácsolást külső vállalkozókkal csináltattuk, de nem volt hatékony, ezért létrehoztunk egy saját üzemet, ami hihetetlen rugalmasságot adott nekünk. Az első gépeket használtan vettük, aztán fokozatosan egyre nagyobb értékű berendezéseket tudtunk beszerezni, ma már nagyjából félmilliárd forint értékű gépparkkal dolgozunk” - mutat rá a cégvezető, aki az organikus fejlődés híve, mindezt a bevételek visszaforgatásával valósította meg.

Európában a top 5-ben

„Viszonylag hamar elkezdtünk raktárkészletet építeni a szervizmunkánkhoz, ez 2009-re már akkorára nőtt, hogy megnyitottuk saját hidraulika szaküzletünket, ami mára önálló lábbá nőtte ki magát” - tudjuk meg az ügyvezetőtől, aki azt is elárulja, ma már több mint 40 százalékban külföldről érkeznek a megrendelések. Európai viszonylatban sincs sok olyan komplex cég, mint az Öntőgépszerviz Kft., amely a kontinensen benne van a top 5-ben, Magyarországon pedig sem méretben, sem komplexitásban nincsen konkurenciájuk. A cég saját termékekkel is foglalkozik: megterveztek és legyártottak egy hidraulikus blokkcsaládot. Ha beérkezik egy felújításra szoruló öntőgép, mindegy, hogy a világ melyik gyárában gyártották, egyszerűen felszerelik rá a házon belül gyártott blokkokat, vezérlőszekrényt, amivel egyúttal modernizálják is a gépet. „Van már egy szabadalommal védett, K+F pályázat keretében kifejlesztett termékünk is, egy egyedi öntőgép, ami elektromos autó villanymotorjához készít speciális villanymotor forgórészt. Ennek a prototípusa már működik is, most készül rá az üzleti modell, és nem kizárt, hogy a következő tíz évben sorozatgyártás lesz belőle” - magyarázza Selmeczi Imre.

funfact__0000s_0033_Ontogepszerviz-Kft..png

Ahogy minden cégnél az Öntőgépszerviz Kft. életében is voltak mélyrepülések, ilyen volt a 2008-as válság is. „Akkoriban volt egy ügyfelünk, aki több mint negyven százalékát hozta az árbevételünknek. Ez a cég 2009-ben mindössze 600 ezer forintos forgalmat csinált. Decemberben még túlóráztunk, januárban meg már szinte semmi munka nem volt” - mondja az ügyvezető. A bajból úgy sikerült kilábalni, hogy immár maguk vadásztak munkára, mentek a hideghívások, cégeket látogattak, végül az az év is erősebb lett, mint a korábbi.

Sokat vár, sokat ad

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy tisztesség, becsületesség és átláthatóság tekintetében az Öntőgépszerviz Kft. a kezdetektől az élmezőnybe tartozik.” A társadalmi felelősségvállalásuk nem merül ki az adó tisztességes megfizetésében, több jótékonysági projektet és intézményt is támogatnak, a Heim Pál Gyermekkorházat például minden évben ötmillió forinttal. Selmeczi Imre nem tagadja, hogy sokat vár el munkatársaitól is, de cserében igyekszik sokat is adni. Olyan munkatársakkal szereti körülvenni magát, akiket büszkeség tölt el, amikor több napnyi kemény munka után meg tudnak oldani egy bonyolult szakmai feladatot.

„Akik becsülettel végzik a munkájukat azok megtalálják nálunk a számításukat minden értelemben. Büszke vagyok arra, hogy sok munkatársam van, akik több mint másfél évtizede vannak az Öntőgépszerviz Kft.-nél. De van olyan kolléga, akivel 31, illetve egy másik, akivel 29 éve dolgozom együtt.”

Selmeczi Imre elárulja, hogy 25 főig tudta kellemesen, kényelmesen, kézi irányítással elvezetni a céget, amikor mindig, mindenről tudott. Ezt – érthető módon – nagyon nehezen tudta elengedni, mégis megtette, mert nem akart a saját cége organikus növekedésének a gátja lenni. Ma már a kiváló szakembereken túl, egy remek felső- és középvezetői csapat veszi körül. A családi utódlás sem kizárt, Imre fia jelenleg szervizes munkatársként dolgozik az Öntőgépszerviz Kft.-nél, így ismerkedik meg a cégben végzett munkával. „A jó munkánknak köszönhetően lehetőség bőven van még a fejlődésre” - avat be a cégvezető, aki szerint szerencséje csak annak lehet, aki nagyon sokat dolgozik érte, igazán sikeres pedig az lehet, aki azokat a munkákat is hajlandó elvégezni, amihez nincs kedve.

arbev_Ontogepszerviz Kft.png