DSC_3840__electron-holding_OK.jpg

Az Electron Holding olyan stratégiai integrációra törekvő energetikai vállalatcsoport, melynek tevékenysége a projektfejlesztéstől a tervezésen, kivitelezésen, üzemeltetésen és energiatermelésen át egészen a kereskedelemig és a rendszerszintű villamosenergia-szabályozásig terjed.

A hazai portfolió főleg fotovoltaikus naperőművekből áll, de a társaság akkumulátoros szabályozó központokat, szélerőműveket is fejleszt, sőt, fontolgatja, hogy zöld hidrogént termelő projektekben is részt vesz. Az Electron Holding az elmúlt pár évben Magyarország egyik piacvezető naperőmű-beruházásokkal foglalkozó vállalatcsoportjává nőtte ki magát. A know-how-t, amelyben benne van a megszerzett tudás, tapasztalat és tőkeerő, a környező országokban elindított, megújuló energiát termelő projektekben is szisztematikusan alkalmazzák. Szücs Ádám vezérigazgató korábban ingatlanfejlesztéssel, azon belül is elsősorban családi- és társasházak építtetésével foglalkozott. 2016-ban egy lakott területektől távol eső, ipari ingatlan hasznosíthatósága kapcsán felismerte, hogy a naperőmű-telepítések jól megtérülő beruházások lehetnek az ország bármelyik szegletén.

„Ekkor új üzleti korszak kezdődött. A pénzügyi erőforrásokat az ingatlanfejlesztés területéről a nemzetgazdasági szempontból is ígéretes, nagy fejlődési potenciállal bíró megújulóenergia-ágazatba kezdtem el átcsoportosítani" – emlékszik vissza Szücs Ádám tulajdonos-vezérigazgató az Electron Holding Zrt. létrejöttének körülményeire. „A 2017-es alapítással az ágazat első nagy »boomjáról« lemaradtunk, mivel akkorra az állam már kivezette a kötelező átvételi támogatás (KÁT) rendszerét, de sokan igényeltek KÁT-os engedélyeket, melyekkel nem tudtak mit kezdeni, így ezen engedélyek felvásárlásával tudtuk megkezdeni az első fejlesztéseinket. Az első két évben felkutattuk a befektetésre alkalmas helyszíneket, megterveztük az erőműveket, majd 2019-től saját csapattal elindítottuk az első kivitelezéseket."

Jó ütemérzékkel vágtak bele

„Cégünk indulása idején az iparág gyerekcipőben járt Magyarországon. Nehéz volt jó szakembereket találni. Elsősorban olyanokat alkalmaztunk, akik külföldi tapasztalattal rendelkeztek. A napelemparkok esetében az igazi művészet abban áll, hogy meg kell találnunk a műszaki és gazdasági optimumot a rendelkezésre álló korszerű technológiák között. Az építési és kivitelezési munkák – a műszaki precizitás és a minőségi szempontok maximális betartása mellett – már nem bonyolultabbak egy lakóház kivitelezésénél" – enged bepillantást a cégvezető a kezdetek műhelytitkaiba.

A portfoliót a COVID éveiben földrajzilag és technológiailag is elkezdték diverzifikálni. „Regionális terjeszkedésünk Görögországban kezdődött. Mostanra Romániában, Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is vannak projektjeink, továbbá tervezünk belépni az olasz és a kazah piacokra is." A naperőművek mellett akkumulátoros szabályozó központokat, szélerőműveket és hidrogént termelő elektrolizálókat is terveznek megvalósítani. A fejlesztés alatt álló portfólió meghaladja az 1500 MW-ot, mely közel azonos Magyarország teljes beépített lakossági napelem-kapacitásával. A cég nagyon jelentős energiákat fektet nemzetközi lehetőségek felkutatásába, így a külföldi portfólió már többszöröse a hazainak.

funfact__0000s_0012_Electron-Holding-Zrt..png

Nem csak a napelemre koncentrálnak

A megújuló energia-szektor fő nehézsége abban rejlik, hogy a szabályozás országonként különbözik, és túl gyakran változik. Ugyanakkor bízni lehet abban, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően a napelemes energiatermelés egyre olcsóbbá válik, és tárolással kombinálva egyre nagyobb mértékben lesz képes kiszorítani a fosszilis termelőket az energiamixből, ezért mindenképpen megéri beruházni ebbe a technológiába. A megtérülési idő szigorú pénzügyi kérdés. Ez főként a piaci áraktól függ, ami a jelenlegi önköltségi számításokat figyelembe véve hét-nyolc évet tesz ki.

A cég tevékenysége nem csupán a napenergia területére korlátozódik, például Szerbiában szélerőmű fejlesztésébe kezdtek. Szücs Ádám hű maradt fiatalkori küldetéséhez és értékelvű megközelítéséhez: „Már egyetemi éveim alatt is olyasmivel akartam foglalkozni, aminek van valami pozitív társadalmi hatása. Ugyanakkor nem tartom magam szemellenzős klímaaktivistának. Sőt, vannak és lesznek fosszilis típusú beruházásaink is, hiszen látjuk, hogy ezek szintén nélkülözhetetlen elemei annak az energetikai átállásnak, ami előtt a szektor áll. Az ágazatnak bőven vannak olyan hagyományos szegmensei, amiket nem lehet egy csapásra megújuló megoldásokkal kiváltani az ellátásbiztonság megtartása mellett."

Beruházási lázban égnek

„Folyton beruházási lázban égünk, ami lényegében azzal jár együtt, hogy saját magunknak tervezünk és építünk meg mindent. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb beruházásokba vágunk bele, és a következő projektek megvalósításához mindig jelentős forrásokra van szükségünk. Mivel a régióból az ingatlanalapok mellől jelenleg teljesen hiányoznak a klasszikus infrastruktúrafinanszírozó alapok, tőkét nem könnyű bevonni, ezért az eddigi növekedésünk forrásigényét a már megépített erőművek értékesítéséből teremtettük elő" – meséli a cégvezető.

Ugyan ez a tevékenység eredménytermelés szempontjából nagyon attraktív, a beruházásokhoz szükséges likviditás folyamatos fenntartása kockázatokat hordoz, ezért nagyon pontos, több évre előretekintő tervezés szükséges ennek mérséklésére. A fejlesztési folyamatban lévő másfél gigawattos portfolió nagyságrendileg 700-800 millió eurónyi beruházást jelent, melyet 2028-ig terveznek megvalósítani.

Az Electron Holding vezetősége öttagú igazgatóságból és nyolctagú menedzsmentből áll. Szücs Ádám kiemelte, hogy: „Rátermett és jól képzett kollégáim és vezetőim vannak, akik eredményorientáltan és kiválóságra törekedve végzik mindennapi munkájukat. Mindannyian bízunk abban, hogy néhány éven belül, amikor konszolidálódik a piac, a mostani növekedési dinamizmusunknak köszönhetően a nagy energetikai cégekkel is fel tudjuk majd venni a versenyt. Stratégiai törekvésünk, hogy a tágan értelmezett közép-kelet-európai régió meghatározó és sikeres megújuló villamos-energiatermelő vállalatává váljunk"

arbev_Electron Holding Zrt.png