VillKorr_SBT_2269_46.jpg

Gasztonyi László tulajdonos, ügyvezető

A Vill-Korr alapítói, a Gasztonyi család a rendszerváltás időszakában, 1990-ben döntöttek a cégalapítás mellett. Gasztonyi László a vízügynél került kapcsolatba az elektromos korrózióvédelemmel, egyéb villamosipari kivitelezésekkel. Gőzerővel készült a bős-nagymarosi vízlépcső felépítésére, ám amikor lefújták azt, saját vállalkozásba kezdett.

„Az édesapámmal, a feleségemmel és az öcsémmel gondoltunk egy nagyot. Kellett a pénz, szerettünk dolgozni, és bíztam a családunk összetartásában” – emlékezett vissza a cégvezető. Fejenként 10 ezer forinttal hozták össze az alapítást, első székhelyük a családi házuk mögött álló, használaton kívüli tyúkól volt. Ám a szerény kezdet után a villamosipari, majd közvilágítási munkákban utazó családi cég tíz éven belül országos jelentőségűvé nőtte ki magát.

VillKor funfact.jpg

Hasonló méretű és ennyire rugalmas vállalkozás nem volt a környéken, ezért már az első évben csőstül jöttek a megrendelések. A Vill-Korr mindent elvállalt, a városgondnoksági munkáktól a villamosipari megbízásokig. Ennek köszönhetően már az első üzleti év árbevétele elérte a 35 millió forintot, és innentől kezdve a forgalom éves szinten duplázódott, sőt, olyan esztendő is akadt, amikor 250%-os növekedést produkáltak. 1992-ben már olyan gigaprojektre is tudtak pályázni, mint Kiskunfélegyháza közvilágításának teljes felújítása.

„Olyan nagy cégek mellett indultunk, mint a szegedi DÉDÁSZ, a 35 millió forintos ajánlatunkon a versenytársak szinte gúnyolódtak, hisz az általuk benyújtott ár 50 százalékkal magasabb volt” – elevenítette fel Gasztonyi László. Összesen 2540 darab lámpát cseréltek le a kisvárosban a korábbi energiafaló armatúrák helyett korszerű, energiakímélőkre. A kiskunfélegyházi siker újabb megrendeléseket hozott, egyre több közvilágítási rekonstrukcióra, áramszolgáltatói hálózat- és jelzőlámpás csomópont építésére kapott megrendelést a fiatal cég.

A társaság életében a legnagyobb mérföldkő az volt, hogy tevékenységeik között megjelent a technológiai villanyszerelés, valamint a számítástechnikai hálózatok kiépítése. Ennek köszönhetően került először munkakapcsolatba a Magyarországon megjelenő AUDI-val. A RÁBA-n keresztül bízták meg a győri vállalkozást a gyárhoz vezető út és a parkolók közvilágításának kiépítésével. A Vill-Korr ekkor már a város meghatározó partnere volt a villamosipari munkáknál, így jó szívvel ajánlották őket a német multinak.

„Benne vagyunk abban a szűk beszállítói körben, amelyek az indulás óta együttműködnek az AUDI-val. Jelenleg egy elektromosautó-töltőhálózatot építünk ki számukra, de a harminc év alatt nem csupán az első gyár építésében, hanem a folyamatosan bővülő gyártócsarnokok villamosipari kivitelezésében is oroszlánrészt vállaltunk. Az új részben vállalatunk végezte el a lakkozó, a látványlakkozó, valamint a karosszéria-csarnok I. és II. ütemét, a központi irodaépület, az energiacentrum és az új elkerülő út elektromos munkáit; mi építettük ki a teljes elektromos infrastruktúrát és a belső térvilágítást; valamint mi szállítottuk valamennyi csarnokba a középfeszültségű berendezéseket és a transzformátorállomásokat” - húzta alá a cégvezető. Amikor pedig a másik nagy német gyártó, a Mercedes is gyárat húzott fel hazánkban, a kiváló referenciákkal rendelkező magyar vállalkozást bízták meg a technológiai villanyszereléssel. De így tettek más cégek is: Gasztonyi László büszke arra, hogy a győri ipari parkban 130 cég közül száz őket választotta.

Emellett olyan presztízsmunkákkal is büszkélkedhet a cég, mint a Budavári Palota, a budapesti Nemzeti Színház, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Sándor-palota díszkivilágításának kiépítése, a budapesti OTP székház, Ecseren a LIDL logisztikai központ, Tatabányán a Graboplast SPC gyártósor, Budapesten a volt Danubius Hotel átépítése irodaházzá, a budapesti Dürer Park I. Irodaház, a veszprémi ALGIDA gyár, a győri Vízi Élménypark, a debreceni Sempcorp Lítium-Ion akkumulátor elválasztófólia-gyár, és a BMW training center, valamint a Pápa Bázisrepülőtér szervízút térvilágítás kiépítés elektromos munkái. Nem véletlenül választották őket 2015-ben az Év Széchenyi Vállalkozásának, 2018-ban pedig az év legjobb építőipari kis- és középvállalatának.

A cég ma már több mint száz alkalmazottat foglalkoztat, és hét szakterület fölött diszponál. Ez a szakmai sokszínűség adja a társaság egyediségét: Magyarországon, de talán egész Európában nincs még egy olyan villamosipari vállalat, amely ilyen sokrétű lenne. Ez a válságállóság garanciája is, ha ugyanis az egyik területen visszaesés van, a többi tevékenység kompenzálhatja azt. A cégvezető emiatt a mostani krízistől sem tart: noha látja, hogy az autóipari óriáscégektől most kevesebb megrendelés érkezik, biztos benne, hogy nagyon sokáig ki tudnak tartani. A cég eddig is organikusan fejlődött, a több mint három évtizedes működés során két-három pályázaton vettek részt csupán, az így nyert állami támogatást zömében eszközbeszerzésre fordították.

A problémák persze őket sem kerülik el, nagyon is megérzik, hogy manapság nehéz jó szakembert találni.

„Ha feladunk egy álláshirdetést, alig van jelentkező, jó munkaerőt így elvétve találunk, ezért az oktatásra nagyon nagy hangsúlyt fordítunk, együttműködési megállapodásunk van felső- és középfokú intézményekkel” – mutatott rá a cégvezető, aki a társaság munkatársait, de azok családtagjait is név szerint ismeri. Sokan a kezdetek óta velük dolgoznak, de a nyugdíjba vonulókat pótolni kell, a növekedéshez pedig bővülni.
„A szakgimnáziumokból érkezőket kell megfognunk” – mutatott rá Gasztonyi László. A cégvezetés jövője miatt ugyanakkor nem fáj a feje, gyermekei húsz éve a cégben dolgoznak, nem kell nekik bemutatni a folyamatokat, azaz zökkenőmentesen fog lezajlani a generációváltás, aminek, mint mondta, előbb-utóbb eljön az ideje. Az ügyvezető a páratlan sikert csak kis részben tulajdonítja a szerencsének, fontosabbnak tartja a kemény munkát, még inkább az alázatot, ezért a mai napig igent mond az apró-cseprő feladatokra is.

Vill-Korr.jpg