Pentacolor_SBT_0407_34.jpg

Holczer András general manager, Holczer György ügyvezető, Holczer Gábor general manager

A Pentacolort a rendszerváltás hajnalán alapította a vegyész végzettségű Holczer György. A cég a korai időkben főként ragasztókra specializálódott, amik közül egy, a Sulifix, korának ikonikus iskolai ragasztója volt, minden diáknak volt belőle, még dalt is írtak róla. A Sulifix gyártási jogait a kilencvenes évek közepén megvette a Henkel, az üzlet pedig megteremtette a máig tartó növekedés alapjait. A Pentacolor létrehozta a kunszentmiklósi üzemét – ahol máig folyik a gyártás – és budapesti telephelyét, ami a fejlesztés és értékesítés központja. A ragasztók mellett sorra megjelentek a festékek, lakkok, effekt anyagok, antikolók, paszták és minden más, amit a DIY (do it yourself ) piac keres. A gyártás mellett a cég importált termékekkel a hobbiipar meghatározó magyarországi nagykereskedőjévé is vált. A vállalat mára 45 országba szállít árukat az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A forgalomban már mintegy 70%-ot teszi ki az export, de a hazai piac fontosságát mutatja, hogy a cég saját márkája, a Pentart piacvezető Magyarországon.

„Mára több mint kétezer receptúrával dolgozunk, vagyis ennyiféle saját gyártású termékünk van, és ebbe nem is számoljuk bele a különböző kiszereléseket. Ez ennek a piacnak a sajátossága, a vevők állandóan újdonságokat keresnek, miközben ragaszkodnak a régihez is. Mindemellett mindenki kiváló minőséget szeretne, olcsón, és azonnal. Ezt a tempót csak úgy lehet tartani, ha cég egész működésének az alapeleme az innováció. Ez nálunk nemcsak a folytonos termékfejlesztést takarja, hanem azt is, hogy a gyártástól a brand-kommunikációig minden területen próbálunk új utakat keresni. A saját márkánk, a Pentart mellett számos más cégnek fejlesztünk és gyártunk termékeket, ami mindig új kihívások elé állít minket. Legyen szó akár egy különleges hatású effektfesték megalkotásáról, egy egyedi formájú tégely beszerzéséről vagy egy elvárt tanúsítvány megszerzéséről” – Meséli Holczer György, aki ma már elsősorban a kutatás-fejlesztést, vagy ahogy a cégnél hívják, a labort vezeti. Az operatív feladatokat és az értékesítés irányítását az alapító fiai, András és Gábor vették át. A gyártást 2016-ra sikerült teljesen egy tető alá hozni, amikor elkészült a Pentacolor 2000 négyzetméter alapterületű gyáregysége a kunszentmiklósi ipari parkban, ami azóta kb. 6000 négyzetméterre bővült. Az üzem különlegessége, hogy oldószeres termékeket is gyárthatnak benne. A szigorú építési és biztonsági előírások miatt a legtöbb versenytársuknak nincs ilyen jogosultsága.

Pentacolor.jpg

„Természetesen a rengeteg receptúra a gyártásban is kihívás, hiszen kis túlzással minden műszakban mást gyártunk. Rengeteg alapanyag, csomagolás, címke kell, hogy a megfelelő helyre kerüljön, ráadásul legtöbbször rövid határidővel, ami csak jó csapattal és jó irányítási rendszerrel lehetséges. Jelenleg is egy új vállalatirányítási rendszer bevezetésén dolgozunk, illetve nyár végére készült el két új gyártócsarnokunk is” – avat be a gyártás kihívásaiba Holczer András. A vegyipari tevékenységgel természetesen együtt jár, hogy a vállaltnak különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie a környezetvédelemre. Munkafolyamataikat szigorú minőségi és környezetvédelmi előírások mentén szervezik, így megszerezték az ISO 9001 és 14001 tanúsítványokat is. A fentieken túl a Pentacolor a termékfejlesztésben is törekszik az életciklus-szemlélet alkalmazására, ahol az alapanyagok beszerzésétől az értékesítésen át a hulladékká válásig értékelik a környezeti hatásokat. Ez sok esetben már a vevők elvárása is.

„A hobbi-kreatív termékek piacának sok olyan sajátossága van, amire tekintettel kell lennünk. Egyrészt állandó kihívás a szezonalitás, nyártól kezdve mindenki már a karácsonyra készül. Ha december közepén esetleg kifogyunk az aranyszínű festékből, akkor azt rosszul viselik a partnereink. A másik fontos tényező, hogy mindenki újdonságokat keres, de ezeket az újdonságokat nemcsak kifejlesztenünk kell, hanem be is kell vezetni, meg is kell mutatnunk, hogyan lehet őket használni. Éppen ezért rendszeres workshopokkal, termékbemutató videókkal, influencerek bevonásával segítjük a brand-kommunikációt. Ez egyfajta elvárás is, hiszen a partnereink jellemzően kisebb üzletek vagy üzletláncok korlátozott kapacitásokkal. Nekik már az is nagy segítség, hogy például minden termékünkhöz biztosítunk professzionális termékfotót, így azonnal készen állnak az online értékesítésre.” – mesél az értékesítés részleteiről Holczer Gábor. A cég nagyobb megrendelői sokszor keresik meg őket speciális kérésekkel, egyedi termékekkel. Ilyenkor tudják igazán kihasználni a termékfejlesztési kapacitásokat és a több évtizedes tapasztalatot: van, aki egy terméket rendel tőlük, de abból több konténernyit, míg más széles szortimentet szeretne.

„A Covid minket is érintett. Egyrészt a szerencsésebb iparágak közé tartozunk, mert a lezárások alatt sokan kezdtek otthon kézműveskedni, de közben elakadtak a beszállító láncaink és a kollégák közül is sokan kiestek a munkából, pedig az innováció mellett a vállalatunk másik alapértéke az emberi erőforrás. Összesen mintegy 100 főt foglalkoztatunk, közülük hetvenen a gyártóbázison dolgoznak Kunszentmiklóson, ahol a Pentacolor az egyik legnagyobb munkáltató. A dolgozóinkat a versenyképes fizetés mellett családbarát működéssel próbáljuk és tudjuk megtartani. Sok esetben egy-egy családban mindkét szülő nálunk dolgozik, ez pedig hatalmas felelősség. Emellett nagyon fontos számunkra a tágabb értelemben vett társadalmi felelősségvállalás is. Rendszeres termékadományokkal segítünk olyan civil szervezeteket, mint az Amigos a gyerekekért Alapítvány vagy az Igazgyöngy Alapítvány, amik az alkotás örömén keresztül járulnak hozzá nehéz helyzetben lévő gyerekek gyógyulásához vagy előrejutásához” – Avat be a Pentacolor értékeibe az alapító Holczer György.

„Az emberek valami egyedit, különlegeset és újat akarnak létrehozni a termékeinkkel. Az a dolgunk, hogy mindent megadjunk nekik, ehhez viszont nekünk is mindig új, egyedi és különleges dolgokat kell létrehoznunk.”

Pentacolor.jpg