Metal_Sheet_SBT_3597_30.jpg

Harangi Emil tulajdonos, ügyvezető

A Metál-Sheet Kft. 2004-es debreceni alapítása óta nagy léptekkel haladt előre, és mára a legnagyobb hazai szendvicspanel és trapézlemez gyártók között szerepel a hazai piacon. A magyar cégalapító és tulajdonos Harangi Emil egyéni vállalkozóként indult, de mára már több, mint 130 kolléga járul hozzá a vállalkozás sikeres működtetéséhez. Pedig a kezdeti lehetőségek nem alakultak ideálisan a cégvezető számára. „Egy kis faluból származom, Bihardancsházáról. Nyolcéves koromban már magamnak kellett megteremteni a pénzt. Úgy mentem iskolába, hogy előtte tehenet fejtem, máskor libapásztor voltam. Nekünk nem volt pénzünk, a szüleim nem tudtak segíteni. Voltak állataink, és amíg a többi gyerek ment focizni, én dolgoztam” – idézi fel a kezdeteket a Metál-Sheet Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa. Hozzátette: „ez nem az én választásom volt, nem szerettem igazán, mindig arról ábrándoztam, hogy mi lesz majd más, ha felnövök. Sosem voltam kitűnő tanuló, hazamentem az iskolából, behajítottam a táskát a sarokba, és mentem dolgozni, hogy megéljünk.”

A későbbi időszak is meglehetősen hektikusan alakult. Harangi Emil Berettyóújfaluba került, ahol esztergályosnak és gépszerelőnek tanult, majd a szomszéd faluban volt gyakorlaton. „Itt már nagyon sokat tanultam, esztergáltam, mellette John Deere és Rába mezőgazdasági gépeket javítottam. Amikor vége lett az iskolának, 17 évesen kerültem Debrecenbe, éveken keresztül egy fagarázsban laktam, ahol nem volt fürdőszoba és fűtés. Árultam bugyit, gatyát, melltartót, jártam fel Pestre, műanyag termékekkel kereskedtem, redőnyt szereltem és javítottam, éjszaka pedig pizzériában dolgoztam, majd katonai polgári szolgálatot végeztem” – vallott a kezdeti nehézségekről a cégvezető.

A döntő változást egy gyenge minőségű fém mobilgarázs jelentette, amelyet Harangi Emil testvére rendelt a kilencvenes évek végén 450 ezer forintért. „Olyan vacak volt, hogy nekem kellett megjavítani és elgondolkodtam azon, hogy én ezt jobban meg tudnám csinálni.”

Így kezdődött a fémipari vállalkozás története, ugyanis a későbbi cégvezető elkezdett mobilgarázsokat építeni az udvaron. Apróhirdetéseket adott fel, az ügyfelek rátaláltak, és volt olyan nap, hogy ötöt készített el. „Akkor még nem volt vállalkozásom, tekercsben vettem a lemezt, és bérbe letrapézoltattam. Ez nem volt mindig zökkenőmentes, gyakran előfordult, hogy nem csinálták meg időre. Ezért úgy döntöttem, inkább megcsinálom magam. Összeraktam egy trapézlemezgyártó sort, amely nem volt tökéletes, nem első osztályú munkát végzett, de arra jó volt, hogy elkezdjem magamnak csinálni a trapézlemezeket. Ez a sor még mindig megvan.”

Metal-Sheet funfact.jpg

A tevékenység ekkor kapott nagyobb lendületet, ugyanis egy idő után annyi megrendelés érkezett, amihez már több alkalmazottra is szükség volt. 2001 környékén Harangi Emil – még egyéni vállalkozóként – bérelt egy területet a munka elvégzésére. „Akkor már tízen voltunk, három csapat, ez óriási előrelépés volt. A nyereségből Lengyelországban vettem egy trapézlemezgyártó berendezést, aminek köszönhetően 2004- ben már magam gyártottam a jó minőségű trapézlemezeket. Akkor még egyéni vállalkozásom volt, de hamarosan felgyorsultak az események: 2004-ben létrejött a Metál-Sheet Kft., a következő években tovább bővült kínálatunk, mert vettem egy cserepeslemez-gyártó sort, amivel ismét nagyot léptünk előre. Óriási mérföldkő volt az is, amikor 2012-ben elkezdtem gyártani a szendvicspaneleket.”

A Metál-Sheet Kft. mára a legnagyobb szendvicspanel és trapézlemez gyártók között szerepel a hazai piacon. A cég csaknem 8 hektáros telephelyén található két szendvicspanel és további öt lemezmegmunkáló gyártócsarnok, ahol folyamatosan üzemel 37 lemezmegmunkáló gép. A vásárlók teljes körű kiszolgálása érdekében a vállalat kiszállítói flottát tart fenn modern nyergesvontatókkal és szólóteherautókkal, valamint az ország több pontján rendelkezik telephellyel és viszonteladói hálózattal. 2021-ben a cég történetének legsikeresebb gazdasági évét zárta, több, mint 18 milliárd forintos nettó árbevétellel. A termékkör is meglehetősen változatos ma már. „Trapézlemezeket közel harmincféle színben, illetve mintával gyártunk, megtalálható a kínálatban a famintás, a matt és még sok más. Gyakorlatilag mindent előállítunk, ami egy könnyűszerkezetes épülethez kell: a PIR és PUR habos, illetve kőzetgyapotos szendvicspanel mellett rengeteg kerítéselemet, élhajlított elemet és teherhordó lemezt gyártunk. Tavaly például nagyon sok terméket szállítottunk a Samsungba, Gödre és Iváncsára. Számos kiegészítőt forgalmazunk, nagyon sok helyen ott vagyunk, ahol raktár vagy gyártócsarnok épül. Az acélszerkezeten kívül mindent el tudunk készíteni” – sorolja a szortiment elemeit Harangi Emil.

A cégvezető szerint a vállalkozás előnye más szereplőkkel szemben az elérhetőség és a rugalmas ügyfélkezelés. „Óhatatlanul van reklamáció, ezt nem tudjuk kivédeni, még ha nagyon kevés is a gyártási hibánk, illetve az utólagos kifogás. Egy külföldi cégnél sok idő lehet érvényesíteni a reklamációt. Vagy például egy több ezer négyzetméteres csarnok rendelésénél előfordulhat, hogy utólag kell hozzá 10-20 m2 pótlás, amit mi szó nélkül legyártunk. Itt vagyunk versenyelőnyben. Nagyon rugalmasan kezeljük ügyfeleink igényeit. Ezen felül több mint 20 autóval rendelkezünk, gyorsan ki tudjuk szállítani az elkészült termékeket.”

Harangi Emil az értékeket tekintve is a fokozatos építkezés híve, a hangzatos elvek helyett a munka pártján áll. „Alázatos voltam mindig. Kell, hogy az embernek legyen önbizalma, különben nem lesz sikeres, de azt valahogy kordában kell tartani. A környezetemben vannak olyan emberek, akik kevésbé sikeresek, és mégis óriási egójuk van, amely számomra visszatetsző. Nekem sok éven keresztül többmilliárdos forgalmam volt, de azt sem tudták, hogy ki vagyok. Soha nem fitogtattam az erőmet.”

Metal-Sheet.jpg