G_Plan_Epito_SBT_3864_20.jpg

Kárász Gábor ügyvezető igazgató, Kárász János műszaki vezető, Kárász Tamás ügyvezető

A G-Plan Építő Kft. ugyan 2010-ben alakult, de nem előzmények nélkül: a cég ezt megelőzően más néven és formában már a 90-es évek elejétől működött, mint családi vállalkozás.

„Szüleim családi vállalkozásként kezdték még a 90-es évek elején az építőipart, édesapámnak van ilyen irányú végzettsége, így jutott el az útépítéshez” – idézi fel a családi üzlet kezdeteit Kárász Gábor, a G-Plan ügyvezetője. A kis cég a kilencvenes években hamar a fejlődés útjára tudott lépni, folyamatosan növekedett. Abban az évtizedben vásárolt a vállalkozás egy kisebb aszfaltkeverőt, majd telephelyet is. Először Komlón kezdték, ám miután kinőtték az eredeti telephelyet, a 2000-es évek elején átköltöztek Pécsre, egy 4 hektáros területre. 2001 körül vették az első komolyabb aszfaltkeverőt, 2006-ban a másodikat.

G-Plan funfact.jpg

A növekedés tehát az ezredforduló után sem szakadt meg. „Folyamatosan fejlődtünk a 2008-09-es válságig, ahol viszont volt egy nagyobb zökkenő a cég életében. Egy nagyobb, milliárdos projektünk állt le, ahol egy másik céggel együtt indultunk, de a válság keresztülhúzta a terveinket. Partnerünk nem kifizetett ki minket. Akkor ez nagyon mellbevágó élmény volt, mert sok eszközt lízingeltünk.” Ennek során mintegy 300 millió forintnyi kintlévőséget nem kapott meg a vállalkozás. Átszervezéssel és banki hitellel tudták végül megoldani a nem mindennapi problémát.

Az akkori nehézségek komoly kihívásokat, de egyben fontos tapasztalatot is jelentettek a vállalkozásnak. Arra a kérdésre, hogy mit csinálna visszamenőleg másként, Kárász Gábor a biztonság hangsúlyozásával felelt. „Fontos, hogy mindig legyen biztosíték, és az is kiemelkedő szempont, hogy a másik cég milyen hozzáállással lép be egy adott együttműködésbe. A 2009-10-es eset mintegy öt évre teljesen visszavágott minden fejlődési, előrelépési lehetőséget. Azóta a helyzet rendeződött: megint folyamatosan tudunk fejlődni, növekedni.”

A G-Plan Építő Kft. legjellemzőbb tevékenysége napjainkban az útépítés, ez adja a bevétel 50 százalékát; ezt kiegészíti az építőanyag-kereskedelem, valamint a szállítás. A vállalkozásnak 2019-ben 2,1, 2020-ban 2,7 milliárd, tavaly pedig már 3,3 milliárd forintos árbevétele volt, vagyis dinamikus növekedést élt meg ezen a téren is az elmúlt néhány esztendőben.

„2018 körül kezdtük el komolyabban a betongyártást is, azóta megvettük a másodikat is, és a harmadik betonkeverőt idén fogjuk telepíteni. Idén vettünk 12 nyerges vontatót pótkocsival, ezen felül napelemes rendszert telepítettünk, valamint hozzávetőleg 200 millió forint pályázati forrást nyertünk munkagépekre” – sorolja a legutóbbi idők fejlődésének mérföldköveit Kárász Gábor. Hozzátette: „ha lehet, akkor a legtöbb beszerzést pályázati forrásból igyekszünk megvalósítani, ezen felül pedig a lízing jellemző nálunk, mint bevett finanszírozási forma, ha úgy adódik, akkor saját forrásból fedezzük a kiadásokat. Az utóbbi 3-4 év jó volt ilyen szempontból, mert ezt meg tudtuk engedni magunknak. Ha van olyan eszköz, amelyet minden nap használunk, vagy feltétlenül szükséges, fokozott igénybevételnek van kitéve és stratégiailag is fontos, akkor akár saját forrásból vesszük meg.”

A legnagyobb szabású, közelmúltbéli munkák között az ügyvezető a pécsi Nagy Imre út felújítását, a Füzes dűlő útépítését, a Bólyi Ipari Park elkerülő útjának kivitelezését, valamint egy villányi út mintegy két kilométernyi felújítását említi. A vállalkozás elsősorban Somogy, Tolna, Baranya megyében, illetve Bács-Kiskun megye Bajához közel eső részén tevékenykedik. A közeli Horvátország azonban egyelőre nem vonzó célpont. „A külpiaci terjeszkedésnek nyelvi korlátjai is vannak, nem is nagyon gondolkoztunk ilyenben. Annyi munka mindig van itt is, ami egész évben leköt minket.”

Minden ilyen széleskörű, sokszereplős iparágban kulcsfontosságú az, hogy az adott vállalkozás miben jobb, mint a többiek, mi az, amivel felül tudja múlni a versenytársakat. Kárász Gábor szerint az ár-érték arányban, megbízhatóságban lehet leginkább számítani a G-Plan Építő Kft.-re. „Mivel rendelkezünk saját beton- és aszfaltkeverővel, ez árban sokkal nagyobb rugalmasságot ad. A megbízhatóságunk is fontos, mindig úgy állunk hozzá, hogy az adott szó az szent. Évtizedek óta a piacon vagyunk, megbízhatóságunkat ellenőrizhetik potenciális partnereink. Az építőipar olyan üzletág, amelyben kifejezetten sok cég vesz részt, nagyon eltérő tapasztalattal és háttérrel. Egy ilyen ágazatban nagyon komoly előny lehet, hogy leinformálható, kipróbált cég vagyunk, nagy tapasztalattal és jó referenciákkal.”

A jövőt illetően elsősorban a tevékenységek bővítése áll a középpontban, részben azért is, mert az útépítések Magyarországon nehezen tervezhetők előre, szemben például más országok, így Németország gyakorlatával, ahol évekre előre megvannak a tervek az ilyen fejlesztésekre. „Még édesapám is dolgozik, a generációváltás még nem aktuális. Ami távlati cél lehet, az a piacbővülés, illetve más szegmensek felé nyitás. Közmű- vagy magasépítésben is szeretnénk részt venni a következő években.”

G-plan.jpg