Vatner_SBT_1599_44.jpg

Matyék Gábor ügyvezető igazgató

A Vatner Kft.-t 1999-ben alapította Vati István, aki korábban a Siemens CT-MR specialistája, az első ilyen szakmérnök volt az országban. A kaposvári cégnél kezdetben mérnöki munkákkal foglalkoztak, saját gyártóüzemmel. Elektronikai alkatrészeket gyártottak külföldre, például motorvezérlő kábelkötegeléseket az autóipar számára. Később a siemens-es kapcsolatokat kihasználva az egészségügyi intézmények integrált szervizmenedzsmentje vált az alaptevékenységgé, ami leegyszerűsítve kórházak orvosi műszerparkjának a teljes körű megelőző karbantartását, felülvizsgálatát, illetve helyszíni hibajavítási tevékenységét foglalja magába.

„Garantáljuk, hogy az eszközök 95 százalékban üzemképesek a kórházban, ez az integrált szervizmenedzsment (ISM) a cég alappillére. Ezzel az unikális szolgáltatással jelenleg egyedülálló a cég a piacon” – mondta Vati Péter, az alapító fia, aki az elmúlt években sikeresen lezajlott generációváltás után Matyék Gábor tulajdonostársával vezeti a céget.

Kezdetben a Siemens alvállalkozójaként, majd már önállóan is képesek voltak elindulni közbeszerzési eljárásokon, így közvetlen szolgáltatóvá és piacivezetővé váltak az egészségügyi intézményeknek piacán.

„A piaci rés ott van, hogy egy olyan kész megoldást tudunk nyújtani az intézményeknek, ahol mindössze egy call centerben jelzik a problémát, mi pedig mindent elvégzünk, minden eszközcsoportra tudunk megoldást nyújtani, mert minden gyártóval kapcsolatban állunk” – tette hozzá a cég pénzügyeiért felelős Matyék Gábor.

Ehhez az intézmények területén 5-7 fős szervizcsoportokat hoznak létre, amelyek ellátják a jellemzően 4-5 ezer darabos eszközpark szervizelését, üzemeltetését. Jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és tagintézményei, a Zalai Megyei Szent Rafael Kórház és a hozzá kapcsolódó intézmények, illetve Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel (GOKVI) van erre vonatkozóan teljeskörű szerződésük, további szűkített eszközcsoportok tekintetében az ország több intézményében vannak jelen.

Vatner funfact.jpg

A kereskedelem és a pandémia hozta meg az áttörést

Mára azonban nem az ISM adja a cég bevételének legnagyobb szeletét, hanem az orvostechnikai gépek és berendezések kereskedelme. A szervizelés betekintést nyújtott egy olyan iparág működésébe, ahol az üzembiztonságtól emberi életek függenek, ezért jóval nagyobb felelősséggel jár, kiemelt szerepe van a minőségnek és a megbízhatóságnak. 2011-től apró lépésekkel kezdtek megjelenni a piacon, majd egyre több nemzetközi gyártó disztribútoraivá váltak. Ahogy a kereskedelmi szegmens növekedett, létre kellett hozni egy supportáló csoportot, akik a szállításokat, telepítéseket, üzembe helyezéseket, garanciális kérdéseket, oktatásokat végezték, és szép lassan át is billent a mérleg a kereskedelmi tevékenység javára. „Az volt a célunk, hogy minőséget vigyünk az intézményekbe, és segítsünk nekik a beszerzésnél jelentkező problémák leküzdésében: a tervezéstől a végkifejletig ott vagyunk, meg tudunk tervezni egy kórházat, fel tudjuk szerelni az összes eszközzel, és aztán üzemeltetni” – vázolta Vati Péter a cég vízióját.

Amikor 2015-ben elkezdték a kereskedelmet, 30-40 éves családi cégek uralták a piacot, de minőségi termékpalettával, megbízható szakembergárdával folyamatos növekedéssel mára elérték, amit másoknak évtizedek alatt sem sikerült: ha orvostechnikai berendezések beszerzéséről, üzemeltetéséről van szó, az intézményeknél a Vatner az első gondolat. „Minden megkeresésre törekszünk a legjobb megoldást kidolgozni” – tette hozzá Matyék Gábor. Ez meg is látszott a 2020-as eredményen, ami a 2019-es 2,5 milliárd után hirtelen 13 milliárdra ugrott, igaz a következő évben 4,7 milliárdra konszolidálódott.

A növekedési tendencia ugyanakkor nem tört meg, sőt elérték a 70 fő körüli létszámot. Fúziók során felvásárolták a műtőberendezések hazai piacvezetőjét a Mediszer Kft.-t. A felvásárolt cég Magyarországon 85 százalékos részesedéssel rendelkezik a műtőasztalok és műtőtechnológiák piacán. Az akvizíció egybevág a pandémia ihlette saját fejlesztésükkel, az önfertőtlenítő műtővel is. Ez egy rozsdamentes lemezpanelekből felépülő tisztatér, amelybe UV-C fénnyel szerelt lámpákat telepítenek, és egy automatizmust, ami akkor lép működésbe, amikor nincs humán jelenlét és 6-7 perc alatt fertőtleníti a levegőt valamint a bent lévő tárgyakat.
A pandémia nemcsak extrém növekedést hozott a bevételi oldalon, de a nemzetközi terjeszkedés lehetőségét is: az orvosi mobíliákat – bútorokat, műtőben használt eszközöket – gyártó cégek szinte mind kiszervezték a gyártást Európából, és az ellátási láncban jelentkező problémák miatt sokan emiatt tönkre is mentek. Ezért a cég egy 2400 négyzetméteres gyártócsarnokot épített Kaposváron, ahol visszatérnének a gyártási tevékenységhez: a legkorszerűbb síkágyas és csőlézer berendezésekkel, hegesztési technológiákkal és automata epoxi porszoró eljárással antibakteriális felületű orvosi mobíliákat gyártanak. Az eddigi stratégiájuk szerint, amely a minőségre és a megbízhatóságra alapul, az ellátási láncok átalakulásával könnyedén versenyelőnybe kerülhetnek a külföldi piacokon is. A cég szembetűnő növekedése és a külföldi terjeszkedési potenciál más iparági szereplők érdeklődését is felkeltette és idén már több felvásárlási ajánlatot is kaptak.

Vatner.jpg