Cardnet_SBT_0252_10.jpg

Kaderják Dániel FESTIPAY vezérigazgató, Ludman Lajos elnök, Márki László CARDNET Vezérigazgató, Butor Gergely TAPP Ügyvezető

Az anyacéget, a CARDNET Zrt.-t 1992-ben magánszemélyek alapították, majd néhány évre a Magyar Telekom tulajdonába került, ahonnan a jelenlegi tulajdonosi kör 2006-ban vásárolta meg. Ez egy intenzív időszak volt: új szolgáltatásokat kellett elindítani és szükséges volt a menedzsment átalakítása is. A tulajdonosok ezekben az években a mainál aktívabban vettek részt az értékesítésben és a napi működés menedzselésében.

Az elmúlt években jelentősen bővült a társaság szakmai profilja. „Annak idején csak a terminál szerviz és egy feltöltőkártyás szolgáltatás volt a cégben. Az új tulajdonosok tudatosan törekedtek arra, hogy a vállalat a tranzakciós szolgáltatások egyre szélesebb körét tudja nyújtani. Ennek eredményeként ma már tucatnyi tranzakciós szolgáltatást működtetünk országos lefedettséggel és a FestiPay révén a határokon túl is” – mondta el Ludman Lajos elnök, a cég egyik tulajdonosa.

Az anyacég alap szolgáltatási köre két üzletágból áll: az egyik a banki POS terminálok üzemeltetése, a másik pedig az ugyanezen a technológián nyújtott különböző – nem banki – tranzakciós szolgáltatások fejlesztése és üzemeltetése.

„A CARDNET terminál-üzemeltetéssel foglalkozó csapata bankok és egyéb, bankkártya elfogadói tevékenységet végző cégek részére nyújt szerviz és szupport tevékenységet, ahol mintegy 65 ezer POS terminál napi működéséért felelünk országszerte. A szoftverfejlesztési és tranzakciós üzletág különböző kereskedelmi, hotel és benzinkút hálózatokon működő, illetve interneten keresztül elérhető tranzakciós rendszereket fejleszt és üzemeltet. Ezen szolgáltatások jellemzője, hogy a fogyasztók a pénzükért nem fizikai termékeket, hanem elektronikus szolgáltatásokat, termékeket kapnak. Többek között ilyenek a mobilegyenleg feltöltés, az úthasználati jogosultság, a mobil parkolás, az előre fizetett áram- és gáz, a jegyvásárlás, vagy a számlabefizetés. A kiskereskedelmi partnerek és a szállodaláncok részére számos ajándékkártya- és törzsvásárlói programot fejlesztettünk és üzemeltetünk, saját egyenlegkezelő rendszerekkel. Évente több, mint 40 millió tranzakciót dolgozunk fel, közel 50 milliárd forint értékben.

Cardnet funfact.jpg

A CARDNET üzletfilozófiája az, hogy a különösen nagy üzleti perspektívával bíró innovatív tevékenységeket önálló cégbe szervezi, hogy azok saját menedzsmenttel tudjanak fejlődni és növekedni. Fontosnak tartjuk, hogy a legtehetségesebb kollégák ily módon a cégcsoporton belül jussanak megfelelő karrier lehetőségekhez. Ennek kiváló példája a nemzetközi piacokon is sikeresen terjeszkedő FestiPay, amely komplex szolgáltatásokkal szolgálja ki nemcsak a fesztiválokat, hanem a különböző fix helyszíneket, fürdőket- és vendéglátóhelyeket is.

A szolgáltatás lényege, hogy egy adott rendezvényen csak kártyával- vagy karszalaggal, az arra feltöltött pénzzel lehet fizetni. A szervező számára előny, hogy a rendezvényen részt vevő kereskedőkkel forgalomarányos elszámolást lehet megvalósítani. A rendszer kiküszöböli a készpénz kockázatait, valamint teljesen transzparens működést biztosít. A kereskedők és vásárlók számára egyaránt előny a biztonság, a gyorsaság és a gördülékenység, amely szempontok egy fesztivál keretei között kiemelten fontosak.

A FestiPay és a CARDNET csapata már bizonyított, lelkes és harcedzett. A FestiPay rendszerei számos nemzetközi fesztiválon működnek. 2019-ben már 80 fesztiválon szolgáltattunk, ennek a felét külföldön. A Covid két kemény évet okozott, mivel elmaradtak a fesztiválok és emiatt az árbevétel jelentősen visszaesett. Ezt az időszakot a szoftver továbbfejlesztésére használtuk fel, hogy még versenyképesebbé tegyük azt. Ennek köszönhetően a FestiPay funkcionalitása ma már jóval túlmutat egy fizetési rendszer keretein. A cég ma már komplex rendezvény-menedzsment megoldásokat nyújt, amely jelentős versenyelőnyt biztosít. A járvány ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a fesztiválok mellett érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a nem szezonális, fix helyekre is. Az idei évben ez kerül fókuszba.

A közelmúltban alapított leányvállalatunk a TAPP nevű cég, ahol a szolgáltatás révén az ügyfelek érintésmentes kártyás fizetést tudnak majd elfogadni a TAPP által biztosított, okostelefonra telepített szoftver segítségével. A jelenleg zajló tesztelések befejezése után hamarosan elindítjuk a szolgáltatást idehaza és jövőre megjelenünk vele külföldön is.

Sok kisvállalkozó, mint pl. egy vízszerelő, vagy egy fodrász nem biztos, hogy megengedheti magának, vagy nem tartja kényelmesnek a hagyományos kártyás fizetést, a megszokott terminállal. Számukra a jövőben elérhető lesz az, hogy a mobiltelefonjukkal fogadjanak el kártyás fizetést. Különösen azoknak lesz attraktív ez a szolgáltatás, akik a munkájuk során mozgásban vannak.”

Ludman Lajos stabilnak és perspektivikusnak látja a cégcsoport jövőjét. „Fontosnak tartjuk, hogy minden megoldásunk saját fejlesztésű szoftvereken alapul, ami egyrészt függetlenséget, másrészt rugalmasságot és a piaci követelményekhez való gyors alkalmazkodás képességét biztosítja a cégcsoport számára. Az is tudatos döntés, hogy elsősorban a szabadpiacon működünk. A CARDNET reményeim szerint mindig megbízhatóan ki fogja szolgálni a magyarországi bankkártya-elfogadási környezetet, és ahogy az fejlődik, azzal együtt fogunk tudni mi is organikusan nőni.

A tranzakciós területen felmerülő új ötletek megvalósításában szeretnénk mindig élen járni és magas szinten kiszolgálni üzleti partnereink igényeit. A technológia fejlődése révén új, korábban ismeretlen innovatív üzleti megoldások válnak lehetségessé. Ezek hazai bevezetésére a szakembereink technológiai felkészültsége és a hálózatunk országos végponti lefedettsége miatt a CARDNET lehet a természetes B2B partner a különböző vállalkozások számára. Az anyavállalat fejlesztői hátterével a leányvállalatok révén reálisnak gondoljuk a CARDNET csoport nemzetközi piacokon való sikeres terjeszkedését.

Magyarország nem nagy ország és a hazai piac erősen korlátos. A növekedés igazi lehetőségei számunkra külföldön vannak.”

Cardnet.jpg