Ready_SBT_3666_36.jpg

Hetényi Márk alapító, ügyvezető

Fiatal cég a R34DY, amivel az alig két és fél éves vállalatnál foglalkoznak, az húsz éve még nem is létezett, de még egy évtizede is gyerekcipőben járt csupán. „Banki IT szolgáltatásokkal kezdtünk 2019 októberében, az Oracle termékeit vezettük be, de azóta sokat szélesedett a palettánk. Van már egy core-banking-as-a-service és egy innovation-as-a-service üzletágunk is, hiszen mi ott kerülünk képbe, ahol az üzleti ötletnek párosulnia kell egy digitális megoldással” – mutatta be munkájukat Hetényi Márk, a R34DY alapító-tulajdonosa. A cég a KKV, e-sportoló és egészségügyi ügyfeleket is célozza különböző digitális platformok kiépítésével és üzemeltetésével. Emellett egy MaxWhere nevű, integrált VR/AR megoldásokat kínáló startupban tulajdonos.

Hetényi Márk felelevenítette, mielőtt belevágott volna a saját üzletbe, hosszú ideig dolgozott multinacionális környezetben, ahol bőven volt lehetősége tapasztalatokat szerezni és kapcsolatokat építeni. Ebből az időből származik kapcsolata Budai-Tüske Gáborral és Varga Bertalannal, akikkel aztán közösen – társtulajdonosként – a R34DY ötletétől eljutottak a megvalósításig. Elmondása szerint a nagyvállalati múltból hozza a szervezeti és érdekegyeztető kultúrát, és a bankvilág működését is itt ismerte meg. 2015-től ugyanis az MKB vezérigazgató-helyettese volt, ahol egyebek mellett a bank újjászervezéséhez szükséges átalakítási folyamatok irányítása volt a feladata. Ekkor vezényelte le az MKB alaprendszerének cseréjét, amit akkora sikerrel hajtott végre, hogy sokan a magyar bankszektor történetének egyik legnagyobb IT-projektjének tartják.
„Tizenöt-húsz éve nem volt nagyobb core rendszerbevezetés a hazai bankszektorban, nekünk sikerült. Már régóta tervezgettem, hogy a pénzügyi területről átnyergelek az IT-szektorba, ez egy remek ösztönzés volt, ráadásul a régióban több nagybank készül már arra, hogy a core rendszeréhez hozzányúljon” – mondta Hetényi Márk. Az élet gyorsan visszaigazolta a cégvezetők számításait, az Oracle ugyanis szinte azonnal ajánlott egy romániai céget, amelynek nagy múltja volt már IT projektek kivitelezésében. „Ez volt a Bluepoint Consulting, amibe mi is beszálltunk, és társtulajdonosok lettünk. Nagyon jó szimbiózis alakult ki, mi hoztuk ehhez a sales-tudást, és azt a képességünket, hogy egy projekt kivitelezését a tervezési fázistól egészen a működtetésig végig tudjuk csinálni” – mutatott rá a cégvezető.

A frissen megalapított vállalkozás így egyik pillanatról a másikra regionális szintű szereplő lett egy olyan piacon, ahol okkal lehet remélni bővülést a következő években is. Sok bank számára ugyanis kihívást jelenthet a folyamatosan bővülő rendszerek üzemeltetése, és a gyorsan változó digitális és analóg ügyféligényekre történő reagálás. Ez ugyanis egy olyan informatikai agilitást is feltételez, amit régebbi, nem modularitásra tervezett core rendszerekkel sokkal nehezebb és körülményesebb elérni. Egyre több bank és pénzintézet jut így arra a döntésre, hogy egyes feladatokat kiszervez, vagy épp házon belül megújít. A kisebb bankoknak a R34DY segítségével pedig nem kell bajlódni az informatikai kapacitás felépítésével, amely egy ilyen rendszer fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges.

R34DY funfact.jpg

„Sokkal egyszerűbb az ilyen feladatokat, például a bankkártyarendszert, fizetési és adott esetben a számlavezető rendszer fejlesztését és üzemeltetését kiszervezni egy külső cégnek, amely már hosszú ideje ezzel foglalkozik, összegyűjtötte a szükséges szakembergárdát és a tudást. Tőlünk pontosan ezt a szakértelmet, ezeket a képességeket lehet igényelni, és erre egyre inkább hajlamosak is a bankok” – mutatott rá Hetényi Márk hozzátéve, a közép-európai piac ilyen irányú mozgása a regionális megrendelésekből is érezhető. Ebben a munkakörben ugyanakkor hosszabb a sales-ciklus, elvégre ez a bizalmi IT-piac, ahol idő kell az ismerkedéshez. A tenderek is hosszabbak, rengeteg demóval, ami nem meglepő annak tükrében, hogy mennyire érzékeny adatokkal dolgoznak.

A cégvezető szerint azért tudnak jó ajánlatot adni, mert ők az összes projekt fázist jól ismerik, míg a konkurencia többsége csak egy-egy szeletét tudná elvállalni a teljes feladatnak. Ennek köszönhetően a R34DY régiós szinten rendkívül gyorsan növekszik, és tavaly az akkor még alig több mint egy éves cég átlépte az egymilliárdos bevételt, csoport szinten a R34DY Group már tíz országban jelen van. Bár a R34DY Zrt. bevételének kétharmada még magyarországi megrendelőktől érkezik, de éppen most készülnek egy olyan szolgáltatást bevezetni, amellyel első körben a nyugat-európai piacokat célozzák meg, de ha már működik a modell, az amerikai piacra is bekukkantanak vele.

„Az elején még az volt a kérdés, hogy lesz-e itt elég volumen ahhoz, hogy fel tudjunk nőni. Erre már határozott igen a válasz. Januárban még 20-22 kollégával kezdtünk, most tartunk 57 főnél, és év végére a tervek szerint 60-70-en leszünk, csoport szinten már bőven 100 felett lesz a létszám. Mindezt ráadásul a covid időszak ellenére, amikor nehezített volt a környezet üzletszerzés és cégépítés szempontjából a bizalmi IT piacon egy frissen alapított cégnek” – sorolta a cégvezető. Sajnos az IT-szektort sem kerüli el a munkaerőhiány, de ha olyan feladatokat tudnak adni a csapattagoknak, amely egyszerre jelent nekik kihívást és jó terepet az innovációra, akkor szívesen csatlakoznak a projektjeikhez. „Egyelőre az a tapasztalatunk, hogy rövid és intenzív növekedés után a csapat összeszokott és megszerették a R34DY légkörét” – értékelt az igazgató.

A dinamikusan növekvő cég eddig saját tőkéből finanszírozta a fejlődést, de Hetényi Márk, aki saját bevallása szerint pénzügyi területen óvatos duhaj, nem zárkózik el attól, hogy a jövőben tőkebevonással éljen, ha ezzel a R34DY ugrásszerűen tud fejlődni. Nem tartja kizártnak, hogy egy ilyen lépésre már 2023-ban sor kerül, mindenesetre a mostani irányt szeretné tartani a következő öt évben is, az egyes üzletágakat tovább növelni, talán egyik-másik önálló branddé válhat. És hogy mindehhez szerencse kell vagy kemény munka? A cégvezető szerint mindhárom, ugyanis ezek mellé kell egy jól felépített nemzetközi és hazai network is, hisz az ember soha nem egyedül vonul ki a csatatérre.

R34DY.jpg