Az évek óta parázsló, majd 2022 februárjában lángra kapott orosz-ukrán konfliktus katalizálta azokat a gazdasági folyamatokat, amelyek már a világjárvány előtt is észrevehetők voltak – ide tartozik többek között a globális gazdasági növekedés lassulása, az infláció, illetve az energiaárak növekedése és az ellátási láncok akadozása is. Immár nem kérdés, hogy a 2010-es évek gazdasági fellendülését egy új időszak követi, amely sokkal turbulensebb és kiszámíthatatlanabb lesz. Az viszont, hogy kik lesznek ennek az új szakasznak a nyertesei, a geopolitikai fejlemények, a gazdaságpolitikai- és jegybanki döntések, illetve a pénzügyi intézmények reakciói mellett a vállalati szféra helytállásától is nagyban függ.

Mindez Magyarországon fokozottan igaz, hiszen a középvállalatok a hazai gazdaság és foglalkoztatás gerincét alkotják. Kulcskérdés, hogy ezen társaságok sikerrel vegyék az akadályokat, jelentőségük ugyanis megkérdőjelezhetetlen, mind a gazdasági teljesítmény növekedésének, mind Magyarország fejlettebb gazdasággal rendelkező országokhoz való felzárkózásának vetületében.

A Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac elsődleges platformjaként továbbra is missziójának tekinti, hogy támogatást nyújtson ebben a középvállalatoknak. Különösképpen azért, mert a kihívásokkal teli időszakokban méginkább felértékelődik a megfelelően diverzifikált finanszírozási mix fontossága. Mindez persze nem valósulhat meg anélkül, hogy a vállalatok kellő bizalommal forduljanak a tőkepiac felé. Meglátásunk szerint e tekintetben az elmúlt év során egyértelmű előrelépést könyvelhettünk el, amelyet a középvállalati szolgáltatáspaletta elemei iránti érdeklődés is alátámaszt.

A 2017-ben útjára indított középvállalati platform, a BÉT Xtend elérte az évek óta várt inflexiós pontot – a tavalyi BÉT50 kiadvány megjelenése óta nyolc új kibocsátó, a NAP, a POLYDUCT, az Épduferr, az EU-Solar, a ViVeTech, a Biggeorge Property, a Naturland Holding és a Navigator Investments jelent meg a parketten, két társaság, a Megakrán és a DM-KER értékpapírjai pedig sikeres szintlépést követően immár a szabályozott piacon kereskedhetők. Még több társaság sorakozik a tőzsdei megjelenés előszobáiban – a nemzetközi hátterű vállalatfejlesztési képzés, az ELITE Program immár több mint 60 résztvevőt számlál, a tőzsdére lépés finanszírozását elősegítő Mentor Program keretében pedig, csak 2022 első féléve során, 10 új vállalat pályázott sikeresen támogatásért.

A tőkepiaci ökoszisztéma tehát a külső nehézségek ellenére is folyamatosan épül, igazolva a tőzsdékkel kapcsolatos, általános vélekedést, miszerint amellett, hogy a külső gazdasági hatások jellemzően hamar lecsapódnak a tőkepiacon, a kollektív tapasztalat a gyors visszapattanás, majd azt követően az egyenletes növekedés. A 2022-es év fókuszpontja ennek mentén a fejlődés fenntartása, legyen szó az ökoszisztéma további bővüléséről, vagy a fenntarthatósági szemlélet mélyebb integrálásáról, mind a Budapesti Értéktőzsde, mind a kibocsátók szintjén.

A BÉT50 közösség legújabb tagjaira tekintve kijelenthető, minden esély megvan arra, hogy hamarosan mintaként szolgáljanak az említett törekvések tekintetében, vagy éppen úttörőként álljanak azok élére. Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, az ötvenek a hazai gazdaság élvonalába tartozó, tőkeerős szereplők – ezt alátámasztják a 2021-es évben elért eredményeik, 319 milliárd forint értékű összesített árbevételük és 41 milliárd forintot kitevő EBITDA értékük is. Amellett, hogy a hazai gazdaság diverzitását igazolva ezúttal is számos különböző iparág képviselteti magát, egy közös pont mindenképpen adott – ezek a társaságok magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy akár a globális piacon is maradandót alkossanak, motorként hajtva a hazai gazdaság gyarapodását. Velük együtt a BÉT50 közösség immár közel 350 taggal rendelkezik. Ezért idén is köszönet illet minden résztvevőt, a vállalatok vezetőit, a kiadvány létrejöttét szakmai partnerként segítő EY-t, a kiemelt támogatókat, a Magyar Bankholdingot és a Széchenyi Alapokat, illetve médiapartnerünket, a Portfoliot egyaránt.

Nincs más hátra, mint hogy Önök elé tárjuk az idei sikertörténeteket – kellemes időtöltést kívánunk hozzájuk!