A globális gazdasági növekedés üteme már a koronavírus okozta világjárványt megelőzően lelassult. A tendencia a pandémia megjelenésével csúcsosodott ki igazán. A világgazdaság teljesítménye az újabb és újabb hullámok miatt 2020-ban összességében 5 százalékkal maradt el a 2019. évitől, amely egy 10 éven át tartó konjunktúra végét jelentette.

Ezen hatások természetesen Magyarországot sem kerülhették el. A járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett korlátozások hatására a hazai gazdaság 2013 óta tartó bővülése megtorpant, szinte mindegyik ágazat letért eredeti növekedési pályájáról hosszabb-rövidebb időre. Folyamatosan mozgásban lévő, hibernált, majd újrainduló szektorok, extrém kilengéseket produkáló nyersanyagárak, hullámzó munkaerőpiac, emelkedő infláció – a járvány egy rendkívüli gazdasági környezetet idézett elő.

A gazdaság gerincét adó kis- és középvállalati szektor – így az annak magját alkotó BÉT50 közösség is – komoly próbatétellel állt szemben, különösen a járvány első két hulláma során: a legnagyobb kihívást jellemzően a kereslet csökkenése és az egészségügyi követelmények miatt megváltozott munkafolyamatok jelentették. Az éremnek ugyanakkor ebben az esetben is van másik oldala, hiszen a pandémia új piacokat, lehetőségeket is megnyitott – előtérbe került az online értékesítés, felgyorsult a digitalizációs és innovációs forradalom, a szellemi tulajdont képező termékek szerepe tovább nőtt.

A gyorsan változó piaci környezet az idei BÉT50 kiadvány mezőnyében az eddigieknél is látványosabban éreztette hatását. Az iparágak versenyét a BÉT50 történetében első alkalommal az IT nyerte. Az újonnan beválogatott vállalatok a közösség korábbi tagjaihoz hasonlóan az ország legsikeresebb gazdasági szereplői közé tartoznak, további növekedésük pedig kulcsfontosságú a hazai gazdaság helyreállása, majd fejlődése szempontjából. Szerepüket megfelelően illusztrálja összesített árbevételük, illetve EBITDA értékük – előbbi közel 4 000, utóbbi mintegy 500 milliárd forintot tett ki 2020-ban.

„Az élet olyan, mint a biciklizés. Ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod.” – Albert Einstein szavai ebben az esetben is megerősítést nyertek, hiszen az előző kiadvány publikálása óta megélt rendkívüli időszak ellenére nemcsak az ötvenek, hanem a BÉT középvállalati szolgáltatásai is kifejezetten tevékeny időszakot tudhatnak maguk mögött, jelentős mérföldköveket elkönyvelve. Mind az ELITE Program, mind a Mentor Program tovább bővült, a BÉT Xtend piacon pedig nemrég az OXO Technologies személyében egy új kibocsátót is köszönthettünk.

Ezen eredmények, illetve az idei interjúk tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a tőkeági finanszírozás egyre inkább beépül a hazai vállalati gondolkozásba, amely a jelenlegihez hasonló, rendhagyó piaci környezetben különösen fontos.

A 2021-es év az élet újraindulásán túl a Budapesti Értéktőzsde stratégiájának folytatásáról szól. Amellett, hogy a 2016 óta kiépített fundamentumokat követve, elsődleges célunk továbbra is a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlesztése, a BÉT tőzsdei bevezetése is a hajrájához közeledik. A lépést a BÉT50 koncepció legfőbb törekvésével összhangban, a hazai vállalatok ösztönzése szempontjából is fontosnak tartjuk – bízunk benne, hogy a BÉT követendő példaként szolgálhat a tőzsdeérett vállalatok számára, előidézve a további részvénykibocsátásokat.

A BÉT50 közösség a friss kiadvánnyal immár közel 300 vállalatot számlál. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani mind a vállalatok vezetőinek nyitottságukért és segítőkészségükért, mind a kiadvány összeállításában kulcsszerepet vállaló EY-nak, kiemelt támogatóinknak az OTP Banknak és a Széchenyi Alapoknak, és közreműködő partnereinknek a hazai tőkepiac fejlesztése érdekében végzett munkájukért.

Ismerjük meg hát a BÉT50 közösség újdonsült tagjait – jó szórakozást, inspirációt kívánunk az idei sikertörténetekhez!