Egyre nagyobb szerepet játszik az ESG-értékelés a befektetésekben. Időszakos trendről van szó, vagy hosszú távon alakítja át a pénzügyi szektort?

A kérdés megválaszolásához fontos megvilágítani a tágabb kontextust. Az Európai Unió elkötelezte magát, hogy 2030- ra az 1990-es értékhez képest legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátást, valamint 2050-ig klímasemlegessé tegye Európa gazdaságát, és elérje a nettó nulla kibocsátást. Ezek megvalósításának hatása lesz az elkövetkező évtizedek gazdasági- és társadalmi környezetére is. Az említett a célkitűzések véleményem szerint igen markánsan, rövid-, közép és hosszú távon is inspirálják a gazdasági szereplőket, de a lehetőségek mellett egyben kényszerhelyzetet is teremtenek, ami jelentős beruházási igénnyel jár, akár a háztartásokra, akár az üzleti vállalkozásokra nézve. Ez a gazdasági fejlődési pálya folyamatos irányt szab a pénzügyi közvetítő szektornak is, mind a közeli, mind a távoli jövőben.

Milyen trendek láthatók a kötvény- és részvénypiacokon ESG témában? Mennyire nyitottak erre a hazai befektetők?

Egyértelmű trend, hogy a nagy befektetők, így a pénzügyi szolgáltatók is növekvő érdeklődéssel fordulnak ezek felé a befektetési eszközök felé, de ez még messze elmarad a hagyományos eszközök iránti érdeklődéstől. A nagybefektetői érdeklődés növekedésével párhuzamosan a kisbefektetői oldalon is az ESG befektetési megoldások felfutása várható. Úgy látjuk, hogy az ESG-szempontok gyakorlatilag beépülnek a hitelezési folyamatba, terméktulajdonságokba. Ennek megfelelően láthatóan egyre több befektetési alap kapja meg az uniós előírásoknak megfelelő ESG-minősítést, és nő azoknak a termékeknek is a száma, amelyeket ebben a szellemben fejlesztenek. Mostanra a befektetői kereslet is utolérte a kínálatot ezen a piacon. Igaz, itt több hatás torlódik egymásra: a jó hozam önmagában is jelentős ügyfélérdeklődést generál, emellett mindig keresettek azok az alapok, amelyek a világ nagyobb kihívásaira válaszolnak. Az OTP Alapkezelő OTP Klímaváltozás 130/30 befektetési alapja például az év során kiemelkedő, 70% feletti hozamot ért el. Az ESG alapvetően inkább kockázatkezelési, mint hozamkérdés, mégis sokan hozamszempontból hozzák meg az ESG-döntést.

Mit nyújt az OTP Csoport ESG témában az ügyfelek számára?

A Zöld Program Igazgatóságot kifejezetten azzal a céllal hoztuk létre, hogy ügyfeleink számára – egyedi igényeikhez igazított – szakértői támogatást nyújtsunk a zöld finanszírozások és az ESG-befektetések terén. Ennek keretében feltárjuk az ESG kockázatokat, megvizsgáljuk, hogy ezek miként kezelhetők, de adhatunk tanácsot az adott cég működésének fenntarthatóbbá tételére, sőt támogathatjuk az EU Taxonómia, vagy a zöld minősítés megértését és a lehetséges előnyök feltárását is, a hagyományos pénzügyi tanácsadáson túl. Emellett finanszírozó bankként is támogatjuk az átmenetet a fenntarthatóbb gazdálkodás irányába. Ezzel összhangban a megújuló energia projektek finanszírozására az OTP Csoport 100 milliárd Ft hitelt nyújtott már.

Az OTP Csoport a hazai piacon elsőként bocsátott ki zöld jelzáloglevelet. Mi előzte ezt meg, és mit várnak a kibocsátástól?

Az OTP Jelzálogbank a forrásszerzési stratégiája átalakításával, és a zöld jelzáloglevél kibocsátásával reagált a változó befektetői igényekre. Az új jelzáloglevelek forgalomba kerülése nyomán összesen 10,08 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a kibocsátó 5,02 milliárd forintot fogadott el. Meggyőződésünk, hogy a kedvezőtlen energiahatékonysági mutatókkal rendelkező hazai lakóingatlan-állomány megújulása a korábbinál hatékonyabban is segíthető. Ennek a célnak az elérésében a zöld jelzáloglevél kibocsátása csak az első lépés, illeszkedve az OTP Csoport fenntarthatósági célkitűzéseihez.

Mi az Ön víziója, milyen jövőt jósol az ESG-nek?

A következő időszakban a piaci szereplők várhatóan már hosszabb távon és minden eddiginél jobban szem előtt tartják majd a környezettudatosságot és a társadalmi felelősségvállalást, valamint az etikus vállalatirányítást. Fontos megemlíteni, hogy hiszünk a fenntarthatóság és a digitalizáció szinergiájában, és már most is sokat teszünk az ebben rejlő lehetőségek megismerésére, alkalmazására. Jó példa volt erre az OTP LAB Fintech Meetup@Budapest eseménye, amely a modern technológia által támogatott fenntartható pénzügyi megoldásokra fókuszált. Az OTP Alapkezelő két alapja már rendelkezik ESG-minősítéssel és privátbanki oldalon olyan befektetési modellportfóliók kialakítását céloztuk meg, ahol az egyes elemek kifejezetten alacsony ESG-kockázatúak lesznek. Emellett a következő években további termékfejlesztéseket tervezünk a fenntarthatóság jegyében. Kiemelt célunk, hogy 2023-ra az OTP Csoport váljon a legfelkészültebb kelet-közép-európai bankká zöldfinanszírozás területén.