INNOVITECH_78B0308.jpg

dr. Kusper Gábor kutatásfejlesztési igazgató, dr. Márien Szabolcs ügyvezető igazgató, dr. Kaiser Zoltán ügyvezető igazgató

Márien Szabolcs igazi mérnök-kutató-programozó, de szerencsére az a típus, aki nemcsak elméletben, hanem a cégépítés gyakorlatában is jól teljesít. Jobbnál jobb informatikai, programozási ötletei, projektjei vannak, melyekből sokat meg is valósít, így ma már mintegy 70 főnek, többségében programozó mérnöknek ad munkát – de ne szaladjunk ennyire előre. A vállalkozói létet Márien Szabolcs számára a 2008-as válság hozta el. Korábban évekig egy pénzügyi informatikával foglalkozó középcég kutatás-fejlesztési vezetője volt, amelyet a 2008-as válság elsodort. Ekkor két korábbi évfolyamtársával, barátjával, Kusper Gáborral és Kaiser Zoltánnal együtt alapították a céget, és mintegy tucatnyi, a fentiek miatt szabaddá vált kollégának munkát ajánlva kezdtek dolgozni.

Az alapkompetenciákat tekintve főként a pénzügyi intézmények back office rendszereit kiszolgáló ügyviteli szoftverek fejlesztésével kezdték a munkákat 2013 őszén, továbbá adattárház, üzleti intelligencia és adatbányászati megoldásokat fejlesztettek. De már ekkor, a cég üzleti stabilitását megteremtő banki projektjei mellett, intenzív kutatás-fejlesztési tevékenység kezdődött. Ez utóbbi az egyedi termékfejlesztések elindítását jelentette, már kezdetben is főként egészségügyi, gyógyszeripari fókusszal, jellemzően olyan neves egyetemekkel együttműködve, mint a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem. E megbízások megszerzésében, az efféle együttműködések kialakításában ugyanis Szabolcs kutatói múltja, hozzáállása, gondolkodása, valamint tudományos kapcsolatai sokat segítettek.

A banki informatikai ügyfelek bázisán tehát egy sokkal szélesebb spektrumra fókuszáló, rengeteg szoftveripari K+F-et megvalósító, stabilan félmilliárd forint feletti árbevételű középvállalat alakulhatott ki, amely a magas hozzáadott értékű programozási feladatok révén 2018-tól stabilan 100 millió forint körüli EBITDA termelési képességet mutatott fel. Olyan nagy pénzügyi szolgáltatóknak dolgoznak ma is, mint a Takarékbank, az Allianz vagy éppen az OTP Mobil Kft. (a Simple márka több terméke). Ezeken túlmenően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Online Számlázó nevű rendszerének fejlesztésében is részt vettek, amellyel ma már a kisebb cégek, vállalkozók akár külön – harmadik felet bevonó – számlázóprogram nélkül is biztonsággal tudnak digitális számlákat kiállítani.

Ilyen erős referenciákkal a hátuk mögött azután a fokozatosan 60 fő fölé növekvő szoftvermérnöki szabad kapacitásaikat egyfelől informatikai projektmenedzsment, tanácsadás és IT-auditok során használták fel számos nagyvállalat rendszerének elemzését, tesztelését, átvilágítását segítve. Ezt egészíti ki a két éve létrehozott gépi tanulás kutatócsoport, amely mélytanuló eljárások kifejlesztésével számos projekt sikerét segítette. Ezen felül egy harmadik „lábat” is építettek: ez pedig a teljesen önálló szoftvertermékek, IT-megoldások kifejlesztése, amelyek egyfajta spin-off kezdeményezésként egyelőre még az InnovITech Kft. berkein belül futnak, de siker esetén akár önállósodva, saját piaci és tőkebevonási potenciállal bírnak.

InnovITech info-01.jpg

Érdemes Márien Szabolcs és Kusper Gábor pár megvalósult innovációs ötletét „végiglapozni”. Elsőként a már említett egyetemekkel együttműködésben végzett, gyógyszergyártáshoz és más egészségügyi területekhez köthető projektek említendők. Már évekkel ezelőtt elkezdtek fejleszteni egy olyan szoftvert, amely leukémiás kezelések digitális követésével a személyre szabott, optimális terápia alkalmazását támogatja. Ezt a kutatást a Lendület programban hazatért nemzetközi szaktekintély, Bödör Csaba vezeti a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében. Mi több, ma már ez a szoftverkomponens arra is alkalmas, hogy más daganatos betegségek adatait is elemezze, növelve a gyógyítás hatékonyságát. Az InnovITech Kft. hasonló munkái közé sorolhatók az uniós pályázatokat is elnyert Metagenom és GenomAtlas projektek, amelyek a Debreceni Egyetem spin-off vállalkozásával, az UD-GenoMed Kft.-vel együttműködésben készültek. A Metagenom projekt egy új és izgalmas orvostudományi területet segítő alkalmazásként a bélflórát alkotó mikroorganizmusok előfordulási mintázatainak elemzését biztosítja. Az integrált bioinformatikai és gépi tanulási eljárásokra épülő rendszer képes megtalálni a potenciálisan fennálló ok-okozati összefüggéseket egy-egy baktériumtörzs hiánya vagy túlszaporodása és a különböző betegségek kialakulása között. Az utóbbi, GenomAtlas alkalmazás pedig igazi kuriózum: képes megjeleníteni a genetikai kódot tartalmazó genom térbeli szerkezetét, lehetőséget nyújtva a genom térbeli torzulásai és a különböző betegségek kialakulása közötti összefüggések feltárására. A rendszer új terápiás célpontokat biztosít reményt adva a szóban forgó betegségek gyors és hatékony kezelésére. De ott van a korábban fejlesztett JavaFitter program is, amely az üzletkritikus programok forráskódjainak strukturális hibáit képes hatékonyan, egy újfajta megközelítés szerint megkeresni. Mindezek mellett a GRAPLER K+F projektben a Pécsi Egyetem szőlészeti tudásán alapuló, a Bay Zoltán Kutatóintézet és az SBS gépgyártó által fejlesztett szőlőmetszésre alkalmas robot elkészítését gépi tanulási eljárásokra épülő szoftveres vezérlés (autonóm mozgás, metszési vektor meghatározása) megvalósításával segíti a vállalat. Ez a széles sajáttermék-portfólió egyelőre a több lábon állást segíti, illetve megalapozza egy-egy spin-off létrejöttét.

A hazai középcégnél rövid távú célként szerepel a fent felsorolt projektek szerinti termékek, szolgáltatások magyar, illetve nemzetközi – elsősorban régiós – piacra vitele, melyet elősegít, hogy a csapatban sok a felvidéki, a kárpátaljai, illetve az erdélyi magyar. Sok fiatal szoftvermérnök számára nagy lehetőséget ad az InnovITech, főként az egyetemről kikerülő tehetségekre építenek, amit segít, hogy a budapesti székhely mellett Egerben és Debrecenben is van egy-egy irodájuk.

A cég sikerének egyik kulcsa a három tulajdonos régi barátsága, ami a közös egyetemi évek alatt alakult ki. Talán ez lehet egy üzenet a mostani egyetemistáknak: „Az órák látogatásán túl alakíts ki mély, baráti kapcsolatokat is!”

Innovitech.jpg