BAYER-CONSTRUCT_BalázsAttila_78B7425.jpg

Balázs Attila, elnök-vezérigazgató

A Bayer Construct Zrt. jogelődje 2002-ben egy tízfős kisvállalkozásként indult el, akkoriban családi házak szerkezetépítésével foglalkoztak. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egészen a 2000-es évek végén bekövetkezett gazdasági válságig minden évben megduplázta az árbevételét, és mára Magyarország egyik meghatározó építőipari és ingatlanfejlesztő vállalatcsoportjává nőtte ki magát.

A nemzetközi piacon is aktív cégcsoport tevékenysége kiterjed a lakó- és irodaépületek ingatlanfejlesztésére és generálkivitelezésére a tervezéstől az engedélyeztetésen át a kulcsrakész átadásig, mély- és vízépítő, illetve földmunkákra, vasbeton szerkezetépítésre és betonacél-feldolgozásra, valamint az alapanyaggyártásra. A Bayer Construct ugyanis az elmúlt 20 évben lépésről lépésre a teljes építőipari-ingatanfejlesztési vertikumra kiterjesztette a tevékenységét: a bányászat, az építőipari anyag- és termékgyártás, a tervezés, a generálkivitelezés mind egy kézben összpontosul.

BayerConstruct info-01.jpg

Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ez jelenti a legnagyobb előnyt a versenytársakhoz képest, valamint az is számottevő szerepet játszik, hogy céljuk az, hogy az általuk kivitelezett épületekhez felhasznált alapanyagok 60-70 százaléka saját gyártásból származzon, hogy ezáltal a fejlesztést is gyorsabban tudják elvégezni a piacon lévő többi céghez képest. A monolit vasbeton építési munkák hátterét a legmodernebb technológiával felszerelt sóskúti betonacél feldolgozó és hajlító üzemük adja, a transzportbeton gyártását szintén saját üzemekkel látják el. A vállalatcsoport része továbbá Európa legmodernebbnek számító térkőgyára, a panel- és betonelem előregyártási üzemük pedig 2021 második felétől fog termelni évente több tízezer köbméternyi előregyártott betonelemet.

„A teljes vertikum kiépítése mellett a technológia a másik eszköz, mely által a Bayer Construct látványos mértékben növeli a hatékonyságát, 50-80 százalékos javulást elérve” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, azok a cégek tudnak életben maradni, akik haladnak a technológiai fejlődéssel. Balázs Attila szerint sokat mondó adat, hogy a legutóbbi három év során a vállalatcsoport a technológiai fejlesztésre összességében többet szánt, mint a 2019-es éves árbevétele.

A lakóingatlan piacon is aktívan jelen vannak, lakóingatlan-fejlesztéseik során bútorozott, gépiesített konyhával felszerelt, kvázi azonnal beköltözhető lakásokat kínálnak a vásárlóknak, ami a piacon rendkívülinek számít.

„A hosszú távú felelősségvállalást értékelik az ügyfelek. Az általunk fejlesztett ingatlanok hosszú távú üzemeltetéséről is a cégcsoport tagja gondoskodik” – mondta Balázs Attila, hozzátéve, a csoport tagvállalatai közé tartozik többek között a Bayer Construct Zrt., a Bayer General Zrt., a LIMA Architecture & Interior Design, a Barnes Hungary Luxury Homes Kft., a Viastein Kft., a Bay-Iron Kft és a Bayer Property Zrt. is. Utóbbi dedikáltan ingatlanfejlesztési projektek teljes körű előkészítésével és megvalósításával foglalkozik. A cég vezetését 2020. márciustól Sokorai István vette át, aki ezt megelőzően tíz évig a Colas Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, és most nem csak, mint vezérigazgató, hanem mint befektető érkezett a Bayer Constructhoz.

Az utóbbi években jelentős problémát okoz az építőipart érintő munkaerőhiány. Balázs Attila szerint a bérek mellett a munkásoknak nyújtott szolgáltatásokkal lehet megtartani a jó munkaerőt. Azok számára, akik a beruházások helyszínétől távol élnek, a cégcsoport által épített munkásszállón biztosítanak szállást, ahol az étkeztetésről, a mosásról, és sok másról is a cég gondoskodik.

A vállalatcsoport 1200 fizikai és 300 szellemi munkavállalót foglalkoztat, a gyergyóremetei születésű elnök-vezérigazgató a mai napig szorosan ragaszkodik székelyföldi gyökereihez, nem véletlen az sem, hogy a fizikai dolgozók 80%-a Székelyföldről vagy valamelyik határon túli magyar régióból származik.

Az elnök-vezérigazgató szerint a munkakörülményeknek, munkaeszközöknek is nagy szerepe van abban, mekkora a fluktuáció, épp ezért a munkavállalók a legmodernebb technológiákkal és gépekkel dolgozhatnak, a cég vezetői és mérnökei pedig rendszeresen járnak külföldi építkezéseket tanulmányozni, és át is veszik a működő példákat.

A cég számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért is dolgoznak a legmodernebb és legkevésbé környezetterhelő gépekkel, így kevesebb ökológiai lábnyomot hagyva maguk mögött. A cég vezetője szerint a technológiába visszaforgatott tőke jelenti a fenntartható jövő kulcsát.

A fenntartható működés mellett a sport támogatása is kiemelt cél az építőipari vállalatcsoportnál, alakulásuk óta áldoznak erre, de komolyabb szintre az utóbbi években léptek, amikor a forrásaik kibővültek. Támogatják a Veszprém kézilabdacsapatát és főszponzorai az Erste Ligában és a román bajnokságban is bajnoki címre pályázó Gyergyói Hoki Klubnak, valamint az ország egyik legmodernebb hoki utánpótlás-nevelés központjának, az érdi Kárpáti Farkasoknak. Mindkét sportegyesület elnöke, Balázs Attila, a Bayer Construct cégcsoport elnök-vezérigazgatója, akinek jégkorong iránti szenvedélye az egész életét végig kísérte.

BayerConstruct.jpg