A COVID-19 okozta gazdasági helyzet nem feltétlenül segítette a vállalatok nyitottságát a szereplésre, több esetben jelezték felkérésünkre, hogy jelenleg a megjelent kihívások kezelése, az üzletmenet stabilizálása köti le erőforrásaikat. Azonban a magyar gazdaság erejét igazolva még egy ilyen nehéz időszakban is sikerült 50 kiváló vállalattal interjúznunk, melyek 19.4 milliárd forintos átlagos árbevétellel és 1.6 milliárd forintos átlagos EBITDA-val büszkélkedhetnek.

A Deloitte-nál különösen fontosak számunkra a sikeres magyar tulajdonú vállalatok, régóta aktívan dolgozunk velük és igyekszünk segíteni őket fejlődésük során, az elmúlt években már egy specializált szakértői csapattal, a Deloitte Private égisze alatt. Ezért is volt számunkra nagy élmény az idei BÉT50 kiadvány elkészítése, a vállalatok megkeresése, az interjúk a tulajdonosokkal, menedzsmenttel. Nagyon sok inspiráló történetet hallottunk, melyek számunkra is tanulságosak voltak, valamint kiváltképp motiváló volt hallgatni, hogy interjúalanyaink az aktuális kihívásokkal teli gazdasági helyzetben milyen őszintén néznek szembe jelenlegi nehézségeikkel, azonban továbbra is optimisták a kilátásokat illetően. Talán az őszinte helyzetértékelés, és kitartó optimizmus is indokai ezen 50 vállalat kimagasló teljesítményének, így annak, hogy idén ők alkotják a BÉT50-et.

Sokszínű csoportot alkotnak az idei ötvenek, iparági megoszlás tekintetében aktívan van jelen a gyártás, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az IT és az egészségipar is. Földrajzi megoszlás alapján is képviselteti magát a legtöbb megye. Az ötvenek foglalkoztatásban betöltött szerepét jól mutatja, hogy összesen közel 17 ezer munkavállalót alkalmaznak, mely kisebb magyarországi városok létszámával ér fel.

A mintegy 30 évvel ezelőtti rendszerváltás óta dinamikusan fejlődött a magyar vállalkozói szféra, sok kimagasló vállalat, elismerésre méltó magán- és családi portfólió épült fel. A Deloitteban nyugat-európai kollégáinkkal beszélgetve látjuk, hogy megfelelő strukturáltság, tudatosság és kockázatkezelés mellett hová juthatnak el évtizedeken és generációkon át magán- és családi vállalatok, mely pozitív jövőt vetít előre az ötvenek és hozzájuk hasonló kiemelkedő magyar vállalatok számára, mely út bejárásához a Deloitte nevében ezúton is sok sikert kívánunk. Az olvasóknak pedig reméljük legalább olyan élményt ad majd a kiadvány forgatása, mint számunkra az interjúk adtak.