Most, 2020-ban talán nagyobb szükség van ezekre a történetekre, erre az inspirációra, mint korábban bármikor. Nem kérdés, a világméretű koronavírus-járvány sokként érte a magyar cégeket és tőkepiacot is. Bár ez a válság elsősorban egészségügyi jellegű, és egyértelműen az emberi életek a legfontosabbak, kijelenthető, hogy a gazdasági szereplők felelőssége is óriási a károk minimalizálásában. Sőt, a krízis akár egy új korszak kezdete is lehet, alkalmat adva a megszokott rend újragondolására.

A kiadvány összeállítása, a benne szereplő 50 cég végiglátogatása, a mindennapi kemény munka és eredményeinek megtapasztalása egészen különleges élmény volt számunkra, illetve a tőzsde kollégái részére. Reméljük, a kiadvány olvasása közben Önök is megtapasztalják azt a büszkeséget, amit mi éreztünk a magyar vállalatok, vállalkozók iránt. Fejlődni vágyással, szakértelemmel, kreativitással, alázattal, kitartással rendkívül messzire el lehet jutni, és a legnehezebb időszakok is átvészelhetők – erre áll itt ez a félszáz példa.

„Ne pazarold el a lehetőséget, amit egy jó kis válság a kezedbe ad!” – mondta Churchill. Ennek megfelelően a BÉT is rendületlenül folytatta munkáját az elmúlt évben. Ennek a munkának az egyik legfontosabb célja a kiadványban is szereplő, sikeres magyar középvállalatok tőzsdei megjelenésének, ezáltal pedig növekedésüknek elősegítése.

Ebben a rendkívüli időszakban, 2020 első félévében több tőzsdei bevezetésre is sor került: a DM-Ker, a Pensum, a Gloster és a SunDell részvényeivel is idén indult el a kereskedés. Az említett vállalatok közül ráadásul kettő, a DM-Ker és a Gloster is szerepelt korábban BÉT50 kiadványokban. Bízunk benne, hogy sokan követik majd a példájukat!

A Budapesti Értéktőzsde számára más okból is különleges a 2020-as év. A Tőzsde idén ünnepli 30 éves jubileumát a szocializmus éveit követő újranyitásának, amely a rendszerváltás és a piacgazdasági átmenet meghatározó eseménye volt 1990-ben. A BÉT alapvető céljai nem változtak azóta: transzparens áralakulást biztosító kereskedés, megfelelő befektetési lehetőségek teremtése, valamint a magyar vállalatok finanszírozását elősegíteni. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai ugyanakkor megmutatták, hogy a gazdaság, valamint a tőkepiac és a tőzsde fejlettsége kéz a kézben járnak.

A mostani BÉT50 kiadvány egyben az utolsó, amelyet a 2016-2020-as piacfejlesztési stratégia keretében ad ki a Tőzsde. Komoly eredményeket értünk el az utóbbi öt évben: a részvénypiac forgalma folyamatosan növekvő trendet mutat, és a szintlépésre vágyó középvállalatoknak is létrehoztunk egy komplex szolgáltatáscsomagot a tőzsdei megjelenés elősegítéséhez, amellyel ezek a cégek el is kezdtek élni. Előremenően is folytatja a BÉT a megkezdett munkát, többek között maga a Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése is a tervek között szerepel.

A BÉT50 közösségnek immár összesen közel 250 vállalat a tagja, amely a tőzsdeképes hazai középvállalatok jelentős hányadát teszi ki. Köszönettel tartozunk ezeknek a cégeknek, vállalkozóknak a nyitottságukért, de köszönjük a kiadvány összeállítását támogató Deloitte-nak, valamint a hazai tőkepiac építésében résztvevő minden partnerünknek is az erőfeszítéseket. A magyar gazdaság folyamatos erősödéséhez elengedhetetlen a hazai tőkepiac további erősödése.

Következzenek az inspiráló történetek!