Aliz Technologies Kft..jpg

Szatmári Tamás, cégvezető, Boscha István, alapító

Nem sokan hallottak még Magyarországon a felhőről 10-12 éve, amikor Boscha István, az Aliz Technologies egyik alapítója és vezérigazgatója egy német IT-s szakmai lapban először olvasott az akkor szinte forradalmian új koncepcióról. Rögtön eldöntötte, hogy ezzel kell foglalkoznia.

Az Aliz Technologiest öt informatikai szakember alapította 2009-ben Budapesten, akik közös projektek során ismerkedtek meg, és mindannyian többre vágytak, mint egymás után ledarálni a különböző megbízásokat. A válság hatására ez idő tájt költségérzékennyé váló vállalatok pont kapóra jöttek. Az első dolog, amit minden projektükbe be szerettek volna vinni, az akkor még újdonságnak számító nyílt forráskódú szoftverek használata volt, amelyek akkor már stabilan, kiforrottan működtek és rendkívül kedvező árú alternatívát nyújtottak a költségcsökkentésre törekvő cégeknek. Segítette őket az is, hogy a dobozos szoftverek beszállítóinak sok kötöttségük volt, míg az open source technológia használatával ők sokkal rugalmasabban tudták kielégíteni az ügyfelek igényeit – magyarázta Boscha István.

Korán lettek a Google partnerei 2010-ben, Kelet-Közép-Európában az elsők között. Kizárólag az amerikai techvállalat felhőplatformjait, infrastruktúráját és technológiáját használják a projektjeikhez,

BET50_funfact-Aliz.jpg

erre hozzák létre az ügyfelek részére az egyedi alkalmazásokat, megoldásokat. Mára, immár több specializáció birtokában a Google kiemelt partnerévé váltak, így még könnyebben szavaznak nekik bizalmat a potenciális ügyfelek, akik leginkább adattárház-építési és mesterséges intelligenciát is használó, gépi tanuláson alapuló megoldásaikat keresik.

Üzletileg rendkívül fontos mérföldkő, jó döntés volt a szingapúri iroda megnyitása – vette át az interjú készítese során a szót Szatmári Tamás, üzletfejlesztésért felelős igazgató. Előtte már számos országból szereztek tapasztalatot, megfordultak az USA-ban, Dubajban, Németországban is, és sokat tanultak az ottani piacokról, céges kultúráról. Végül egy Szingapúrban élő ismerős és az amúgy is vonzó ázsiai piac közelsége miatt döntöttek a nemzetközi csomópont, technológiailag rendkívül fejlett városállam mellett, amelyet Ázsia kapujának is tartanak. Ideális volt az időzítés, mert a Google pont 2017-2018 környékén kezdett invesztálni az általuk képviselt technológiákba és helyi, ázsiai partnereket keresett. Emellett egy nagyon nyitott piacot találtak ott, elég csak például Indonézia földrajzára gondolni: egy szigetekből álló ország nem tud nem digitális lenni. További érv volt a legnagyobb kontinens mellett, hogy ott nem tették őket bele a kedvező órabérrel dolgozó szoftverfejlesztőket kiszervező, kelet-európai IT-s cég kategóriába, amivel Nyugat-Európában gyakran szembesültek. A mérleg másik oldalán a teljes rendelkezésre állás elvárása volt - megtanulták, hogy nagyon rugalmasnak kell lenni a Közel-Keleten és Ázsiában is, ha egyszer bekerülnek valahova, a megrendelő néha irreálisnak tűnő feltételei szerint kell teljesíteni. Következő külföldi irodájuk Münchenben nyílik meg az idén, mert jó lehetőségeket látnak a német és nyugat-európai piacon is.

„Mérnöki szemlélettel állunk neki a dolgoknak, ha valaki jól teljesít, akkor azt értékeljük, teljes a transzparencia a cégnél” – mondta Boscha István. Az árajánlatoktól kezdve az év végi nyereségen át az esetleges nagyobb kihívásokig semmit sem rejtenek véka alá a munkatársak előtt. A cégvezetés is demokratikus és átlátható, év végén mindig átbeszélik, hogy ki mennyit tett a vállalatért az adott évben és e szerint alakítják ki a jutalmazást. Informatikus szemmel elég vonzó a laza, startup kultúrájú cég, mégis kihívás számukra is a kellő számú, magasan képzett adatmérnök és adattudós felvétele, ami nehezíti az Aliz Technologies növekedési potenciáljának kiaknázását. Folyamatosan vannak nyitott pozícióik és arra jelentkezők, de kevés szakember felel meg az általuk támasztott szakmai sztenderdeknek, nagyon megválogatják az embereket. „Szeretnénk nőni, de az alapok megtartásával, és fontos a technológia és az üzlet közötti összhang megtalálása” – hangsúlyozta Boscha István. Nem tehetik meg ugyanakkor, hogy külföldön nem növelik a csapatukat, ugyanis mindenhol az adott országban már operációval jelen lévő cégekkel szeretnek az ügyfelek szerződni.

A már 55 munkavállalót foglalkoztató cég tavalyi konszolidált árbevétele 1,5 milliárd forint, aminek nagyjából az ötöde származik magyar ügyfelektől, negyede ázsiai partnerektől, és emellett számos francia és német céggel is dolgoznak. Járvány ide vagy oda, sikeres volt az idei első félévük, kihívásokkal esetleg a második félévben szembesülhetnek. Annyit azért ők is megéreztek, hogy megbízásaik száma lecsökkent az utazási szektorban tevékenykedő ügyfeleik részéről, mint a légitársaságok és az online utazási irodák. Viszont ezt kompenzálja az e-kereskedelmi szektor és az onnan származó megbízások felfutása, így a fókusz ezekre a cégekre terelődött át. Büszkék több valós idejű adattárház megépítésére és ahhoz kapcsolódó szoftvertechnológia fejlesztésére, mint például egy észak-európai kiskereskedelmi lánc számára fejlesztett rendszer, ami lehetővé teszi, hogy ügyfelük valós időben optimalizálja a készleteket és logisztikát, illetve strukturált formában gyűjtse össze a vásárlási adatokat annak érdekében, hogy azok értékesíthetőek legyenek.

Ambiciózus terveik vannak a jövőre vonatkozóan, évi 30-50 százalékos organikus növekedést szeretnének elérni középtávon, amit képesek saját forrásból finanszírozni. Bevételük egy részét a Google platformjainak testreszabásával és értékesítésével szerzik, emellett iparági use caseket, kipróbált megoldásokat visznek az ügyfelekhez. Termékfejlesztés területén az a következő lépés számukra, hogy több, iparági szinten bevált megoldást sztenderdizáltabb módon tudjanak licensz alapon értékesíteni partnereiknek.

És hogy miért pont Aliz Technologies? Az ügyintéző hölgyet hívták Alice-nek, aki a szingapúri cégalapításkor kérdezte a bejegyzendő cég nevét. Annyira megtetszett nekik, hogy Alizra keresztelték még az eleinte más néven futó magyar céget is.

BET50_NSR-Aliz-02.jpg