IIB_csengetés_1.jpg

Ma ünnepélyes csengetés keretében indította meg a kereskedést a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a BÉT-en. A 2019. március 20-án lezajlott sikeres kötvényaukció során 24,7 milliárd forint összértékű, 3 éves futamidejű, 2022. márciusi lejáratú, évi 2% fix kamatozással rendelkező kötvények találtak gazdára. Az aukción intézményi befektetők tehettek ajánlatot az egyenként 10.000 forint névértékű kötvényekre. A tranzakció révén a bécsi, a prágai és a bukaresti tőzsde után a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetők a pénzintézet értékpapírjai.

A tranzakció az OTP Bank és az UniCredit Bank közreműködésével valósult meg. A kötvényből befolyó összeget az NBB a tagországokban, beleértve Magyarországot is, futó hitelezési tevékenység finanszírozására, valamint hitelek refinanszírozására fordítja.

Az 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Banknak jelenleg 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa. A tagországokban lévő vállalatok finanszírozásával és infrastruktúrafejlesztésekkel foglalkozó bankot a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet a hónap első felében A- besorolásra minősítette fel.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója a bevezetés kapcsán kiemelte:

Piacfejlesztési stratégiánkban kiemelten foglalkozunk a kötvényfinanszírozás elősegítésével, így örülünk, hogy rövid időn belül a Nemzetközi Beruházási Bank már a második külföldi kötvénykibocsátó a Budapesti Értéktőzsdén.”

A Nemzetközi Beruházási Bank, mint multilaterális fejlesztési bank, a helyi pénznemben történő kötvénykibocsátásai révén igyekszik sikeresen megvalósítani egyik kulcsfontosságú stratégiai célkitűzését, az adott tagállam, ezúttal Magyarország tőkepiaca fejlődésének előmozdítását.”

– mondta Jozef Kollar, első alelnök, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának tagja.

A BÉT nemzetközi kapcsolatainak utóbbi időben tapasztalható dinamikus építését jelzi az is, hogy legutóbb, decemberben a régióban egyedülálló módon, a Bank of China strukturált kötvényeit vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, 2019. április 12-én pedig Budapesten rendezik meg a V4+1 Tőkepiaci Konferenciát a régió tőkepiacaiban, tőzsdéiben, illetve tőzsdén jegyzett vállalataiban rejlő lehetőségek megvitatása céljából.

IIB_csengetés_2.jpg

A képen balról jobbra: Végh Richárd – BÉT elnök-vezérigazgató; Csáky Attila – ügyvezető igazgató, UniCredit Bank; Kazár András –Tőkepiaci tanácsadásért felelős vezető, OTP Bank; Jozef Kollar – az NBB első alelnöke, az igazgatóság tagja; Gion Gábor – államtitkár, Pénzügyminisztérium; Fábián Gergely – ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank