A Budapesti Értéktőzsde csengőjének ünnepélyes megszólaltatásával bevezetésre került a Pensum Group Nyrt. 2 millió darab törzsrészvénye a BÉT Standard kategóriájába (ticker: PENSUM), ezzel 18-ra emelkedett az itt jegyzett vállalatok száma. A kereskedést Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint a Pensum Group igazgatóságának tagjai, dr. Hadházy Péter (elnök), dr. Hadházy Tamás, valamint Tóth Péter indították el.

Végh Richárd a vállalat tőzsdei bevezetése kapcsán elmondta, hogy büszkék arra, hogy a Pensum személyében újabb vállalatot köszönthet a Budapesti Értéktőzsde a Standard kategóriájában. A Pensum inspirációval szolgálhat a feltörekvő cégtulajdonosok számára: a vállalat hazai terjeszkedését mintaszerű nemzetközi piacra lépés követte, mára pedig stabil szereplője a német és osztrák munkaerőpiacnak is.

Biztos vagyok benne, hogy a mai részvénykereskedés elindulásával egyúttal a lehetőségek széles tárháza nyílik meg a vállalat előtt.”

– emelte ki Végh Richárd.

Dr. Hadházy Péter kiemelte, hogy közel egyéves előkészítő munka előzte meg a tőzsdei bevezetést, amit a vállalat alapítóinak húszéves, a humánerőforrás-szolgáltatások, főként a munkaerő-kölcsönzési területen szerzett tapasztalata alapozott meg. A tőzsdei jelenléttel az alapító menedzsment többségi tulajdonában lévő Pensum Group célja, hogy az árbevételének jelentős részét külföldön realizáló vállalat növekedési céljainak megvalósítása érdekében a lehető legjobban kihasználja a nyilvános tőkepiac nyújtotta lehetőségeket. Szeretnék, ha a növekedésnek részesei lehetnének intézményi- és magánrészvényesek egyaránt, valamint kialakulna egy kisebbségi közkézhányad, és a növekedéssel értéket teremthetnének a részvényeseknek, amelynek érdekében a társaság jelenleg is vizsgálja a konkrét lehetőségeket. A tőzsdei bevezetés során új részvények nyilvános kibocsátására, tőkebevonásra vagy meglévő részvények eladására nem került sor. Paprika Márk, a Pensum Group tőzsdei bevezetését előkészítő Equilor Befektetési Zrt. corporate finance managere elmondta, hogy a befektetési szolgáltató számára mindig öröm, amikor vállalatfinanszírozási üzletáguk ügyfele a BÉT-et választja forrásbevonásra. A tőzsdei bevezetéssel a Pensum ebbe az irányba tett ma egy fontos lépést, melyet a későbbiekben akár nyilvános forrásbevonás is követhet.

A Pensum Group 2012-es alapítása óta nyújt humánerőforrás-szolgáltatásokat Magyarországon, majd később külföldön is. A társaság árbevétele az elmúlt években dinamikusan emelkedett, 13,8 százalékos növekedéssel 2018-ban elérte a 2,2 milliárd forintot, melynek 40 százaléka származott külföldről. Az előzetes adatok alapján a növekedés 2019 első hét hónapjában is folytatódott: az árbevétel az előző év azonos időszakához képest 6,7 százalékkal, az egy főre jutó árbevétel 7,8 százalékkal, míg az adózott eredmény 29,4 százalékkal bővült. A Társaság belföldi ügyfeleinek száma körülbelül 60, és közülük egy kivétellel mindegyik a magánszektorban működik. 2018-ban az átlagos állományi létszám 556 fő volt, ami után 682 ezer munkaórát számláztak ki. A közvetített munkaerő jellemzően irodai adminisztratív (call center, recepció, asszisztens), betanított fizikai (könnyűipar, élelmiszeripar, kereskedelem, logisztika), valamint szakképzettséget igénylő (sofőr, targoncás, lakatos) munkakörökben dolgozik. Külföldön a Pensum munkaerő-kölcsönzési engedéllyel rendelkezik Németországban és Ausztriában. 2018-ban az export a teljes árbevétel 40 százaléka, 872 millió forint volt, melyet a Pensum 50 ügyféllel (Németországban 48) bonyolított több mint 182 ezer kiszámlázott munkaóra formájában. A Pensum adózott eredménye 2019 első hét hónapjában 29,4 százalékkal emelkedett a 2018-as csökkenést követően, melyet részben az erős bérnyomás és a minimálbéremelés hatására megemelkedett személyi jellegű ráfordítások okoztak. A bérszínvonal növekedését a Pensum a szerződésein keresztül érvényesíti az ügyfelein, amit az egy munkavállalóra jutó árbevétel folyamatos emelkedése is mutat: 2016-ban ennek mértéke 2,9 millió, 2017-ben 3,7 millió, 2018-ban pedig 3,9 millió forint volt.

A piaci trendek alapján a Pensum szerint a humánerőforrás-szolgáltatás szektorban belföldön és külföldön is nagy a növekedési potenciál. Az általános munkaerőhiányból adódóan kiemelt igény van a társaság által nyújtott szolgáltatásokra. Az árbevétel meghatározó része a munkaerő-kölcsönzési tevékenységből származott, de a szolgáltatások közé tartozik még a munkaerő toborzás és kiválasztás teljes körű lebonyolítása, megrendelői igény esetén az utaztatás, szállás szervezése, a munkavállalás teljeskörű adminisztrációja, bérszámfejtés, bérek és közterhek kifizetése, munkaügyi problémák kezelése is. A megrendelők számára számos tényező teszi előnyössé a munkaerő-kölcsönzését a normál működés során: a szezonalitás és az időszakos munkaerőigény, a projektalapú működés, az alacsonyabb adminisztratív terhek, a váratlan, nagyobb létszámú munkaerőigény, a munkáltatói feladatok és terhek csökkentése, vagy hirtelen kilépési hullám a cégtől, melyekre a Pensum évtizedes tapasztalata alapján megfelelő megoldásokat tud nyújtani.

A Pensum Group stratégiai célja a növekedés, elsősorban a nagyvállalati szektorban, melynek jövedelmezősége kedvezőbb. A portfólió bővülésével járó erősödést tovább fokozhatja az egyéb, jelentős növekedési lehetőségeket kínáló országokban történő, jellemzően egy-egy projekten keresztül történő piacra lépés. Egy eredményes belépőt követően a társaság az adott országban aktívan keresi a további lehetőségeket. A társaság növekedési stratégiájához szorosan illeszkedik a tőzsdére lépés, mivel Pensum olyan iparágban működik, ahol a szolgáltatás jellegéből fakadóan kiemelt fontosságú a szabálykövető, átlátható, megbízható működés, ezért a szabályozott piacon való jelenlét már önmagában olyan üzleti értékkel bír, ami mind a hazai, mind a külföldi ügyfélkör szemében komoly versenyelőnyt jelenthet. Dr. Hadházy Péter hozzátette, hogy a nemzetközi növekedési tervek már középtávon is forrásbevonást tehetnek szükségessé, amihez megfelelő márkaismertség elérése és a nyilvános működési tapasztalatok megszerzése után a vállalat szeretné a tőzsde nyújtotta nyilvános forrásbevonás lehetőségét kihasználni.

Az ELITE Programról további tájékoztatás ezen a hivatkozáson érhető el.
A 2019-es BÉT50 kiadvány megtekinthető az alábbi hivatkozáson.
A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapról további információ itt érhető el.