Ünnepélyes csengetéssel indította meg a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a Bank of China teljes európai FI területért felelős ügyvezető igazgatója, CHU Furong. A Bank által kibocsátott, jüan alapú strukturált kötvényekkel gazdagodott így a BÉT-en keresztül elérhető termékportfolió. Az eseményen a Bank of China képviselőit Nagy Márton, az MNB alelnöke és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója köszöntötték. A hitelpapír – amelyet intézményi befektetők (alapkezelők, bankok és egyéb vállalatok) jegyeztek le – mögöttes terméke a Magyar Állam által kibocsátott, 2020 júliusi lejáratú, 4,85 százalékos kamatozású, jüan alapú kötvénye. A sorozat össznévértéke 8,5 millió euró, valamint 15 millió USD. A termék a régió első kínai banki kibocsátása.

A Budapesti Értéktőzsde 2017 elején fektette le a közös kínai-magyar tőkepiaci együttműködés alappilléreit, amikor a Bank of China-val együttműködési megállapodást kötött. Még ugyanezen év májusában a Shanghai Gold Exchange-el, a globális tőzsdei aranykereskedelem egyik legfontosabb platformjával írt alá megállapodást, idén pedig a Shanghai Stock Exchange-el kötött a BÉT stratégiai megállapodást.

Az eddig megkötött együttműködési megállapodások a kínai és magyar befektetők számára létrehozott, tőzsdén kereskedhető új közös termékek kidolgozását célozták meg, amelyek elősegítik, hogy a Budapesti Értéktőzsde a jövőben a kínai tőkepiachoz kapcsolódó termékkel szélesítse a palettáját, valamint azt is, hogy kínai befektetők megismerjék a hazai vállalatokat és a magyar piacon fektessenek be.

Ezen felül a BÉT és a Bank of China közösen tesz lépéseket annak érdekében is, hogy a Magyarországon és a közép-kelet európai régióban aktív kínai vállalatok a jövőben a magyar tőkepiacot válasszák forrásbevonás céljából.

A BÉT piacfejlesztési tevékenységének egyik kiemelt része a kínai tőkepiac és gazdaság felé történő nyitás. Korábbi egyezségeink hosszú távú elkötelezettségünk bizonyítékai, és büszkék vagyunk arra, hogy a Bank of China, a hazai piacon kiválóan beágyazott kínai bank termékével elsőként a Budapesti Értéktőzsdén indul meg a kereskedés a közép-kelet európai régióban” – nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.