1. táblázat: Legalább 5 százalékos magyar kitettséggel rendelkező ETF-ek

 kép1

Forrás: Bloomberg


Jelenleg csak 1 ETF létezik Magyarországon amelyik a Budapesti Értéktőzsde BUX indexét követi, ez az OTP által még 2006-ban létrehozott BUX ETF. A BUX ETF alap a 2017 május végi adatok szerint mintegy 1,5 milliárd forintnyi vagyont kezel, ez viszont jóval elmarad a január eleji 4 milliárdot meghaladó vagyontól, amit egy intézményi befektető tőkekivonása okozott.

kép2

 Forrás: portolio.hu

A szintén a BUX indexet követő hagyományos befektetési alapokkal összehasonlítva az látszik, hogy az ETF alacsonyabb költségekkel dolgozik, a másodpiacon az OTP 0,6 százalékos bid/ask spreadet garantál, az éves alapkezelési költség pedig 0,5 százalék.

A BUX ETF viszonylag alacsony és csökkenő eszközállományát részben az indokolhatja, hogy a magyar piac 90 százalékát lefedi a négy ún. „blue chip” részvény (OTP, MOL, Richter, Magyar Telekom), így az ETF nem nyújtja azt a fajta kényelmet (sem költséghatékonyság, sem a tranzakciószám tekintetében), amit a jellemzően nagyobb számú részvényt tartalmazó fejlett piaci ETF-ek. Az index „lekövetése” tulajdonképpen a kisbefektetők által is könnyen és hatékonyan megvalósítható, nincs szükség piaci közvetítésre. Ráadásul ez a négy egyedi részvény sokkal jobb likviditással rendelkezik, mint a BUX ETF és szűkebb árjegyzés mellett, alacsony (jellemzően 0,1-0,2% körüli) kereskedési jutalékkal kereskedhetők, miközben a fentebb már tárgyalt alapkezelési díj sem merül fel.