Április 12-én, délelőtt rendezték meg a közép-kelet-európai tőzsdéket felsorakoztató V4+CEE Tőkepiaci Konferenciát, amelynek házigazdája a Budapesti Értéktőzsde volt. A régió értéktőzsdéit Petr Koblic, a Prágai Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, egyben az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) elnöke, Peter Kubricky, a Pozsonyi Értéktőzsde vezérigazgatója, Marek Dietl, a Varsói Értéktőzsde vezérigazgatója, Ales Ipavec, a Ljubljanai Értéktőzsde vezérigazgatója, valamint Ivan Takev, a Bolgár Értéktőzsde vezérigazgatója képviselte. A régiós tőzsdéket képviselő vezetők a tőzsdecsúcsot megelőző napon zártkörű ülésen vitatták meg az intézmények közötti még szorosabb és mélyebb együttműködés lehetőségeit. A FESE stratégia mellett olyan témákat jártak körül az egyeztetésen, mint a kkv-k tőkepiaci növekedésének támogatása, vagy az egységes márka alatt megjelenő termékek kidolgozásának lehetőségei.

A közel 100 fős, Európa leggyorsabb gazdasági növekedésű régiójának tőzsdéit összehozó nemzetközi konferencia megnyitó beszédében Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB egyedülálló, a tőkepiac fejlesztését célzó stratégiáját mutatta be, melynek alapja egy nemzetközileg is versenyképes, erős tőkepiaci ökoszisztéma kialakítása.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, egyben a FESE tavaly megválasztott igazgatósági tagja előadásában a közép-kelet-európai régióban működő tőzsdék együttműködésének fontosságáról, illetve a Budapesti Értéktőzsde gazdaságfejlesztésben aktív szerepvállalásáról és a BÉT erős tőkepiaci ökoszisztémát célzó törekvéseiről beszélt.

A hat értéktőzsdének helyet adó tőzsdecsúcson az Európai Tőzsdeszövetség is bemutatta európai uniós tőkepiaci fejlesztési stratégiáját a következő öt évre vonatkozóan, illetve központi figyelmet kapott a 2018 novemberében elfogadott lengyel nyugdíjreform is, melynek megvalósítása a tervek szerint idén júliusban kezdődik meg.