Eredményes, költséghatékony működés

A BÉT 2022. évi pénzügyi eredményeit Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója ismertette. A társaság összbevétele, 2021-hez képest mintegy 28 százalékot emelkedve, 4,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA pedig szintén jelentős mértékben, 41 százalékkal növekedve, 1,6 milliárd forintot tett ki. A BÉT társult vállalkozásai szintén sikeres évet zártak: a KELER Zrt.-t és a KELER KSZF-et magában foglaló KELER Csoport, amelynek konszolidált nettó eredménye a BÉT részesedésének arányában a BÉT nettó eredményét növeli, összesen több mint 2,4 milliárd forinttal járult hozzá a BÉT nettó eredményéhez.

A makrogazdasági helyzet miatt a BÉT a KELER Csoportban meglévő részesedésére vonatkozóan közel 4 milliárd forintnyi, készpénzhatással nem járó értékvesztést számolt el, és így -213 millió forint értékű jelentett nettó eredménnyel zárta az évet. 2022-ben a BÉT 928 millió forint szabad cash flow-t termelt.

A közgyűlés a 2022. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket is elfogadta. Az osztalékfizetés esetében szintén jóváhagyás született, amelynek nyomán a társaság az eredménytartalékból mintegy 552 millió forintot fizet a részvényesek számára, részvényenkénti 102 forintos összegben, ami közel 10 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A társasági eseményen a tisztújításokra is sor került: a részvényesek döntése alapján az Igazgatóság elnöki pozícióját továbbra is dr. Patai Mihály tölti be, az Igazgatóság tagjai pedig szintén változatlanok, Végh Richárd, dr. Bacsa György, Bánfi Attila, dr. Fömötör Barna, Kuti Zsolt és dr. Máté Géza. A társaság Felügyelő Bizottságának elnöke Bartha Lajos, tagjai pedig Cselovszki Róbert, dr. Hardy Ilona, Régely Károly és dr. Selmeczi-Kovács Zsolt. A tervezett tőzsdei bevezetésből adódóan Audit Bizottság kijelölése is szükségessé vált, amelynek tagjaivá Régely Károlyt, Cselovszki Róbertet és Dr. Hardy Ilonát választotta meg a közgyűlés.

Aktív, élénk tőkepiac

A BUX index a legtöbb részvénypiachoz hasonlóan veszített az értékéből, 43 794 ponton zárva az évet, ami 13,7 százalékos csökkenés éves szinten, ez nemzetközi összehasonlításban az átlagnál egy jobb teljesítményt tükröz. A nagyfokú volatilitáshoz kimagaslóan nagy forgalom társult: az egy kereskedési napra levetített átlagforgalom közel 14 milliárd forintot tett ki, amely 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A gazdasági környezet változása ezzel együtt sem vetette vissza a BÉT parkettjén megjelenő cégek számát. Rekordévet zárt a BÉT középvállalati platformja, a BÉT Xtend, ahol a 12 új belépőnek köszönhetően háromszorosára nőtt a kibocsátók száma 2022-ben, az év végére elérve a 18 társaságot. A BÉT Xtend mellett a szabályozott piac is bővült új kibocsátókkal az év során, míg a DM-KER a BÉT Xtendről lépett szintet, az eSense új belépőként rögtön a Standard kategóriában jelent meg. Mérföldkőnek tekinthető továbbá a közép-kelet-európai régió egyik vezető biztosítótársasága, a Vienna Insurance Group piacra lépése, amely a Prémium kategóriában debütált.

A fenntarthatóság terén is jelentős előrelépést ért el a BÉT 2022-ben. A kis- és középvállalatok számára elérhető Mentor Programban kínált szolgáltatáspaletta ESG- és zöldfinanszírozási képzéssel bővült, valamint kezdetét vette a BÉT és az EY által közösen kidolgozott minősítési módszertanra alapuló ESG pilot tanácsadási program is.

A BÉT tőzsdei bevezetése

A napirendi pontok között hangsúlyosan jelent meg a BÉT aktuális stratégiájának kiemelt törekvése, a tőzsdei bevezetés, illetve az ehhez kapcsolódó döntések meghozatala. Ezen pontok esetében a részvényesek szintén megerősítőleg határoztak. A BÉT részvényei a tervek szerint technikai listázás keretein belül, a Standard kategóriában kerülhetnek bevezetésre, várhatóan a közgyűlést követő néhány hónapon belül.

A váratlan kihívások ellenére a hazai tőkepiaci ökoszisztéma 2022-ben is a fejlődés útján haladt tovább. A Budapesti Értéktőzsde a jövőben is aszerint folytatja stratégiája végrehajtását, hogy ez a tendencia töretlen maradjon, és a tőkepiac továbbra is a magyar gazdaság fontos színtere legyen. 

– mondta el dr. Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.