Chemaxon_SBT_0079_11.jpg

Trestyánszki Tímea CSO (Chief Sales Officer), Richard Jones CEO (Chief Executive Officer)
Kovács Krisztina CHRO (Chief HR Officer), Peltz Csaba CPO (Chief Product Officer)

A Chemaxon szoftverei hozzájárulnak világunk új kémiai és biológiai vegyületeinek megalkotásához. Legyen szó akár új gyógyszerekről, illatanyagokról, növényvédőszerekről, aromákról, festékekről, lebomló műanyagokról, vagy olyan vegyi anyagokról, amelyekkel nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Minden olyan területen segítenek a vállalat megoldásai, ahol kémiával és biológiával foglalkoznak.

A Chemaxon azt tartja legfontosabb küldetésének, hogy ügyfelei tudományos kutatásait a lehető legkorszerűbb szoftverekkel támogassa. „A legtöbb kutató labor meglepően szerényen felszerelt tudományos adataik gyűjtése, tárolása és feldolgozása tekintetében, vagy ha arról van szó, hogy hogyan dolgozzanak ezeken az adatokon más, esetenként távolról bejelentkező munkatársukkal. Mi abban segítünk, hogy a tudományos gyakorlat illeszkedjen a modern eljárásokhoz, a napjainkban elvárható színvonalhoz” – mondta el Richard Jones vezérigazgató. „Olyan digitális eszközöket nyújtunk partnereinknek, amelyek nemcsak a döntéshozatalt könnyítik meg, hanem hatékonyabb folyamatokat tesznek lehetővé”

Ilyen munkafolyamat lehet például egy új gyógyszerjelölt kifejlesztése, amelynek egyes lépéseit és szakaszait a Chemaxon szoftverplatformján kijelentkezés nélkül, egyetlen felületen lehet végigvinni. A különböző területekért felelős kutatók együtt gyorsabban és hatékonyabban dolgozhatnak a Chemaxon szoftvereinek alkalmazásával. Egy-egy így megtakarított munkanap az adott cég bevételeit akár 1 és 13 millió dollár közötti összeggel is növelheti.

A Chemaxon által kiszolgált ágazatok közül elsődleges a gyógyszeripar, amely méretében, tőkeellátottságában, és igényeiben is jól illeszkedik a vállalat szoftverportfóliójához.

A cég megoldásai meglehetősen egyedi területre születnek, és a laikus szemlélő valószínűleg ritkán találkozik ilyen szoftveres megoldásokkal. A szakemberek például kémiai struktúrákat rajzolhatnak és vizsgálhatnak, valamint mutathatnak be a Marvin rajzoló segítségével, vagy molekulákat kezelhetnek és kereshetnek in silico adatbázisaikban a JChem eszközökkel. Ezek a programok könnyedén „szót értenek” a már széles körben elterjedt, hagyományos szoftverekkel, mint például a Microsoft Office-szal. Így a felhasználó saját adatbázisában akár Excelben vagy bármilyen más felületen is kereshet. „A molekulák kezelése és keresése azért is kulcsfontosságú, mert míg a cég alapításakor még százezres nagyságrendben jöttek szóba molekulák, ma már akár milliárdos nagyságrendű tételt kell kezelni, amely komoly adatbázist és hasznos funkciókat követel meg.”

Chemaxon funfact.jpg

Ezen felül a cég által kínált szoftverekkel különféle fizikai-kémiai számításokat végezhetnek a felhasználók, és ha mért eredmény nem áll rendelkezésre, akkor ezeket az értékeket meg is becsülhetik a szoftver segítségével.

A cég 1998-ban alakult, és első éveit, sőt, majdnem egy teljes évtizedet az informatikai szakemberek fejlesztési igényeinek felmérése és megoldások kidolgozása töltötte ki. Bár a kezdetektől fogva a gyógyszeripar vegyészeit célozta a vállalat, az első időszakban szinte még csak informatikai hátterű felhasználóinak készített termékeket. „Ebben az időszakban alig tudtuk megszólítani a tudósokat, vegyészeket, kémikusokat és biológusokat. Ekkortájt a fókusz még az informatikusokkal való egyeztetéseken volt, számukra igyekeztünk adminisztratív megoldásokat kidolgozni és kínálni.”

Az informatikai igények megoldása után előtérbe került a felhasználói felület barátságosabbá tétele a vegyészek és biológusok számára is, őket is bevonva a fejlesztésbe. A felhasználók visszajelzéseinek hasznosítása, a kétirányú kommunikáció és az ennek nyomán érkező tapasztalatok felhasználása szintén ebben az időszakban vált fontossá.

A technológia és az internet fejlődése új paradigmát hozott, amely később a cég fejlesztéseinek meghatározó eleme lett, és feltehetően ez lesz a jövőben is. A korábban teljesen általános offline működés helyett az online munkamódszerek elterjedése, a cloud technológiához történő adaptáció szintén nagymértékben megváltoztatta a Chemaxon fejlesztési gyakorlatát és így az általa kínált termékeket is.

Mára a vállalat kifejezetten nemzetközi céggé vált, amely számos országban, több kontinensen működik. A Chemaxon központi irodája Budapesten maradt, de Baselben, Svájcban is nyitottak irodát. A tengerentúlon az Amerikai Egyesült Államokban 2012-ben vetették meg a lábukat. Az USA keleti és nyugati partján is jelen vannak, a massachusettsi Bostonban és a kaliforniai San Diegóban egyaránt vannak a vállalatnak központjai.

A cég jelenleg több mint 250 munkavállalóval működik, de a gyors növekedés miatt ez jelentősen bővülni fog a közeljövőben. A vállalat árbevétele idén várhatóan meghaladja a 24 millió USD-t.

A rendkívül gyors növekedés miatt kihívást jelent az új szakemberek toborzása, de mindezidáig sikerült tartani a szinkront a kollégák számának bővítése és a vállalat eredményeinek növekedése között. A bővülés azonban a menedzsment átalakításával is együtt jár. Új vezetési stratégiára és új szervezeti-vezetési struktúrára volt szükség. Fontos leszögezni, hogy a növekedés finanszírozása mindeddig teljesen a saját eredmények felhasználásából történt, a vállalat teljesen adósságmentes, önfinanszírozó működést folytat a kezdetektől fogva.

Richard szerint a Chemaxon legfőbb piaci előnye, hogy olyan innovatív, magas színvonalú termékeket tud előállítani versenyképes áron, amelyek tényleges alkalmazhatósága az adott célterületeken kiemelkedő, és amihez társul a cég nyitott, barátságos és együttműködő kultúrája. Mindez megkülönbözteti a céget az iparági versenytársaktól, illetve az is, hogy a vállalat – a cég hosszú távú stratégiája szerint – erőteljesen támogatja az akadémiai kutatást és oktatást.

A Chemaxon vezetésének ambiciózus tervei vannak. A már említett gyors növekedés és az ezzel járó szervezeti átalakulás révén egy új szintre szeretne lépni a vállalat. A cél az, hogy a Chemaxon egy olyan tudományos cloud platform legyen, amely szakszerűségében, felhasználhatóságában, működési-és adatbiztonságában is a világ élvonalába tartozik.

Chemaxon.jpg