A tőkepiacra érdemes úgy tekinteni, mint egy mércére, amely jelzi a vállalkozás érettségi szakaszát, és úgy is, mint egy eszközre, amely segít szintet lépni a vállalat fejlődése során. A nyilvános piaci megjelenés megoldást nyújthat a vállalat bizonyos élethelyzeteiben is, legyen az generációváltás, új piacra lépés, terjeszkedés, tulajdonosi exit vagy akvizíciók, hiszen a tőzsde nem csupán pénzügyi, hanem működésbeli kérdés.

XTEND1.jpg

Ökoszisztéma elemei

A BÉT egy olyan ökoszisztémát épített ki, amely közvetlenül segíti a hazai vállalatok fejlődését és egy diverzifikált finanszírozási szerkezet létrejöttét. BÉT szolgáltatási palettája egyedülálló lehetőségeket kínál a magyar kkv-k számára, számos esetben mindezt támogatott keretek között.

BÉT50 kiadvány és BÉT50 Klub

Ötven hazai vállalat sikertörténete idén hetedik alkalommal kerül bemutatásra, ezzel kialakítva egy közel 350 cégből álló közösséget és networking lehetőséget teremtve számukra a BÉT50-hez kapcsolódó éves konferencia, valamint a BÉT50 Klub események keretében.

ELITE

Nemzetközi vállalatfejlesztési program a Euronext Milánó tőzsdével közös gondozásban.

Mentor program

EU-s források felhasználásával anyagi támogatás vehető igénybe a kkv-k számára a tőzsdére való felkészülésük során. A BÉT Mentor programja 2022 tavaszától zöld és ESG tematikájú tevékenységekre is felhasználható akkreditált tanácsadókon keresztül.

ESG képzés

A kkv-k munkavállalóinak ESG-képzési programban való részvételére 100%-os intenzitású támogatás igényelhető. A képzésen résztvevők megismerhetik a legfontosabb ESG-kihívásokat, jogszabályokat, vállalati adaptációs lépéseket, valamint a hazai és nemzetközi ESG-trendeket.

Zöld finanszírozás tanácsadás

Amennyiben a vállalat a jövőben zöld forráshoz szeretne jutni – legyen az hitelági forrás vagy kötvénykibocsátás – szüksége lesz zöld keretrendszer felmutatására a finanszírozó számára. Ennek kialakításában segítenek a tanácsadók, amelyre a BÉT Mentor programja által 50%-os intenzitású támogatás vehető igénybe.

NOMAD

A kijelölt tanácsadók, ún.NOMAD-ok (Nominated Advisor), támogatják a kibocsátókat a bevezetés és a forgalomban tartás folyamán az BÉT Xtend piacon. Jelenlétük nagyban növeli a piac biztonságát, így a befektetők érdekeit is szolgálják, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérik a cégeket a nyíltpiaci működés során is.

BÉT XMATCH

A BÉT Xmatch a hazai feltörekvő vállalatokat, intézményi befektetők széles körét és a tőkepiac egyéb érintett szereplőit szólítja meg. Célja annak elősegítése, hogy ezek a szereplők zárt körben kapcsolatot és bizalmat építhessenek, segítve a sikeres zártkörű tranzakciók megvalósulását. Az Xmatch két kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosít: rendszeres zártkörű rendezvényeket és egy online platformot. Ezeken a 2019-es indulás óta 17 cég mutatkozott be a tőkepiaci ökoszisztéma több száz tagjának.

XTEND2.jpg

Rekord mértékű kötvény- és részvénykibocsátások 2022-ben

BÉT XBOND

A Növekedési Kötvényprogram (NKP) elindulásával egyidejűleg 2019-ben jött létre a BÉT Xbond piaca, amelyen a szabályozott piachoz képest könnyített adminisztráció és mérsékelt költségek mellett jelenhetnek meg a vállalati kötvények. A BÉT Xbond piacon idén 30 vállalat bocsátott ki kötvényt, így összesen a piac indulása óta 103 kibocsátó jelent meg 115 vállalati kötvénnyel ezen a piacon (2022. szeptember 30-áig bezárólag).

BÉT XTEND

A 2022-es év kiemelkedő az idén ötödik éve működő BÉT Xtend piac életében. Rekord mennyiségű vállalat lépett a tőkepiacra, és év végéig további bevezetésekre számítunk.

Az idei évet az Épduferr nyitotta meg a kkv-k tőzsdére lépési sorában, mindezt 995 millió forintos tőkeemeléssel tette.

Rövidtávú terveik között szerepel a további forrásbevonások vizsgálata és a Standard kategóriába való feljutás.

Kétéves BÉT Xtend piaci jelenlét után a DM-KER idén márciusban átlépett a BÉT szabályozott piacára. Az első ilyen szintlépésre tavaly év végén került sor, amikor a hasonló fejlődési utat bejárt Megakrán került fel a Standard piacra. Mindkettő társaság az Xtend piaci megjelenést megelőzően igénybe vette a BÉT ökoszisztéma számos elemét (BÉT50, ELITE-képzés, Mentor-program).

Májusban két céggel bővült az kkv kibocsátok száma. Az EUSolar a fenntarthatósági elveket figyelembe vevő befektetők lehetőségeit bővíti. Céljuk a tőzsdei megjelenéssel, hogy piacvezető pozíciót érjenek el a közép-kelet-európai megújulóenergia-piacon. A ViVeTech részvényeivel is megindult a kereskedés ebben a hónapban. A társaság a belépést megelőzően elvégezte az ELITE képzést. A tulajdonos-vezérigazgató szerint a tőzsdei cégek iránti fokozott bizalom miatt döntöttek úgy, hogy a részvénykibocsátás útját választják, hiszen egy mély bizalmi kapcsolatot feltételező iparágban tevékenykednek.

A szeptember csengetésekkel teli hónap volt az Xtenden. A Biggeorge Property az év elején zöld kötvénnyel jelent meg az Xbond piacon, majd fél évvel később a részvényeiket is bevezették a BÉT Xtend piacra. Két egymást követő napon a Naturland és a Navigátor is belépett az tőkepiacra. A Naturland számára a tőzsdére lépés egy olyan mérföldkő a vállalat életében, mely megkülönbözteti őket versenytársaiktól, lehetőséget adva a nemzetközi terjeszkedésre is. A Navigátor a BÉT Xmatch júniusi rendezvényén mutatkozott be a befektetők előtt, és az Xtendre lépést megelőzően két alkalommal is zártkörű tőkeemelést hajtott végre. Céljuk, hogy folyamatosan használják a tőkepiacot az akvizíciós stratégia finanszírozására.

XTEND3.jpg