A BUX ETF alap előnyei

Költséghatékonyság

 • Alacsony alapkezelési díj: A passzív, indexkövető stratégia révén az alapkezelési költség alacsonyabb, mint az aktívan kezelt részvényportfoliók esetében, így az Alapot terhelő díjak aránya kedvező.
 • ‎Alacsony értékpapír bekerülési költségek: Mivel az elsődleges forgalmazása a forgalmazási egységeknek megfelelő értékű részvénycsomagok ellenében történik, az értékpapír tranzakciókat terhelő díjak aránya alacsony.
 • ‎Alacsony tranzakciós költséghányad: A BUX ETF Alap portfoliójában az indexkövető jellege miatt ritkábbak a részvény adás-vételi tranzakciók, így a tranzakciós költségek lényegesen alacsonyabbak, mint az aktívan kezelt portfoliók esetében.

Indexkövető jelleg

 • ‎Átláthatóság: A részvénycsomag ellenében történő elsődleges forgalmazás érdekében az Alap portfolió-összetétele naponta publikálásra kerül. Mivel a BUX ETF Alap célja a BUX index teljesítményének minél pontosabb megközelítése, így a portfolió összetétele mindenkor a mögöttes index összetételét tükrözi. A befektetők ennek megfelelően pontosan tisztában vannak az Alap mindenkori eszközösszetételével.
 • Kockázatmegosztás: A BUX ETF Alap a BUX kosár arányában számos részvény között osztja meg befektetéseit.
 • A piac lefedése: A BUX ETF Alap befektetési jegyének megvásárlásával a befektetők az egész hazai piac felé szereznek kitettséget, mivel a a BUX indexben szereplő részvények a teljes piaci kapitalizáció 94%-át és a Budapesti Értéktőzsde kereskedési volumenének 99%-át lefedik.

Tőzsdei forgalmazás

 • Rugalmas vétel és eladás: A tőzsdei forgalmazás révén a BUX ETF Alap befektetési jegyei folyamatosan megvásárolhatóak és eladhatóak tőzsdei árfolyamon.
 • Likviditás: Az árjegyzői rendszer folyamatos likviditást biztosít, az alacsony spread révén alacsony költségszint mellett.
 • Folyamatos forgalmazás: A befektetők a tőzsdei nyitva tartás idején folyamatosan tudnak megbízásokat adni, portfoliójukat rugalmasan alakítani.

Befektetési stratégiák kiterjesztése

 • Átmeneti befektetés: A BUX ETF Alapba rövid távra is elhelyezhető pénz, akár addig is, amíg a megfelelő mennyiségű tőke gyűlik össze a hosszú távú befektetési stratégia megvalósítására.
 • Likviditáskezelés: Az ideiglenesen szabaddá váló pénzeszközök részvénypiacon történő elhelyezésére gyors és egyszerű eszköz.
 • Országkitettség megvalósítása: A BUX ETF Alap révén egy tranzakcióval kitettség vásárolható a teljes Magyar részvénypiacra.

 

Az alap neve

BUX ETF Alap

Alaptípusa

Nyílvános, nyíltvégű, indexkövető, tőzsdén kereskedett alap

Referenciaindex

BUX index

Kibocsátás helye

Magyarország

Forgalmazó

Budapesti Értéktőzsde Nyrt.

Forgalmazás kezdete

2006. december 13.

Alapkezelő

OTP Alapkezelő Zrt.

Árjegyző

OTP Bank Nyrt.

Letétkezelő

OTP Bank Nyrt.

Devizanem

Forint

Minimális elsődleges forgalmazási egység

1 forgalmazási egység = 25 millió Ft. értékű értékpapír csomag

Minimális másodlagos forgalmazási egység

1 befektetési jegy (1.000 forint névértékű)

Elszámolás

T+2

Indikatív árfolyam

A BÉT kereskesési rendszerében 5 mp-es frissítéssel

Alapkezelési díj

50 bp

Teljes költséghányad

kb. 54 bp

Maximális árjegyzői bid-ask spread

Középárfolyam +/- 0,6%

 

Kapcsolódó tartalmak: