A BUX ETF alap előnyei

Költséghatékonyság

 • Alacsony alapkezelési díj: A passzív, indexkövető stratégia révén az alapkezelési költség alacsonyabb, mint az aktívan kezelt részvényportfoliók esetében, így az Alapot terhelő díjak aránya kedvező.
 • ‎Alacsony értékpapír bekerülési költségek: Mivel az elsődleges forgalmazása a forgalmazási egységeknek megfelelő értékű részvénycsomagok ellenében történik, az értékpapír tranzakciókat terhelő díjak aránya alacsony.
 • ‎Alacsony tranzakciós költséghányad: A BUX ETF Alap portfoliójában az indexkövető jellege miatt ritkábbak a részvény adás-vételi tranzakciók, így a tranzakciós költségek lényegesen alacsonyabbak, mint az aktívan kezelt portfoliók esetében.

Indexkövető jelleg

 • ‎Átláthatóság: A részvénycsomag ellenében történő elsődleges forgalmazás érdekében az Alap portfolió-összetétele naponta publikálásra kerül. Mivel a BUX ETF Alap célja a BUX index teljesítményének minél pontosabb megközelítése, így a portfolió összetétele mindenkor a mögöttes index összetételét tükrözi. A befektetők ennek megfelelően pontosan tisztában vannak az Alap mindenkori eszközösszetételével.
 • Kockázatmegosztás: A BUX ETF Alap a BUX kosár arányában számos részvény között osztja meg befektetéseit.
 • A piac lefedése: A BUX ETF Alap befektetési jegyének megvásárlásával a befektetők az egész hazai piac felé szereznek kitettséget, mivel a a BUX indexben szereplő részvények a teljes piaci kapitalizáció 94%-át és a Budapesti Értéktőzsde kereskedési volumenének 99%-át lefedik.

Tőzsdei forgalmazás

 • Rugalmas vétel és eladás: A tőzsdei forgalmazás révén a BUX ETF Alap befektetési jegyei folyamatosan megvásárolhatóak és eladhatóak tőzsdei árfolyamon.
 • Likviditás: Az árjegyzői rendszer folyamatos likviditást biztosít, az alacsony spread révén alacsony költségszint mellett.
 • Folyamatos forgalmazás: A befektetők a tőzsdei nyitva tartás idején folyamatosan tudnak megbízásokat adni, portfoliójukat rugalmasan alakítani.

Befektetési stratégiák kiterjesztése

 • Átmeneti befektetés: A BUX ETF Alapba rövid távra is elhelyezhető pénz, akár addig is, amíg a megfelelő mennyiségű tőke gyűlik össze a hosszú távú befektetési stratégia megvalósítására.
 • Likviditáskezelés: Az ideiglenesen szabaddá váló pénzeszközök részvénypiacon történő elhelyezésére gyors és egyszerű eszköz.
 • Országkitettség megvalósítása: A BUX ETF Alap révén egy tranzakcióval kitettség vásárolható a teljes Magyar részvénypiacra.

Miért éppen a BUX Index?

A BUX index a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, 1991 óta létezik.

 • ‎Közkézhányad alapú súlyozás – A Budapesti Értéktőzsde a világon az elsők között változtatta meg 1999-ben az index összetételét meghatározó számítási módot, amely piaci kapitalizáció alapúról közkézhányad alapúvá változott.
 • Az osztalékok újrabefektetésre kerülnek – A BUX index egy ún. Total Return index, a vállatok által fizetett osztalékok újrabefektetésre kerülnek.
 • Teljes piaci lefedettség – A BUX index a teljes piaci kapitalizáció 94%-át és a Budapesti Értéktőzsde kereskedési volumenének 99%-át lefedi.
 • ‎Valós idejű árfolyamszámítás – A BUX árfolyamát a Budapesti Értéktőzsde 5 másodpercenként frissíti, a kosárban szereplő részvények árfolyamának változásai alapján.
 • Derivatív termékek alapja – A BUX index a Budapesti Értéktőzsde leglikvidebb származtatott termékeinek mögöttes befektetése

Alapkezelő

Az OTP Alapkezelő Zrt. a legnagyobb hazai intézményi befektető, az állampapírpiacon és a Budapesti Értéktőzsdén is jelentős súllyal bíró vagyonkezelő társaság. A Társaság egyben a hazai piac legnagyobb tőkével rendelkező, kizárólagosan vagyonkezeléssel foglalkozó szervezete. Európai alapkezelő, az európai előírásoknak megfelelő termékeit forgalmazhatja az EU területén. Az OTP Alapkezelő Zrt. a hazai értékpapíralap piac vezetője kb. 30% részesedéssel. A legnagyobb hazai pénzpiaci alap (OTP Tőkegarantált Pénzpiaci Alap), a legnagyobb kötvényalap (OTP Optima Alap) és a legnagyobb részvényalapok (OTP Quality Alap, OTP-UBS Alapok Alapja) kezelője. Piacvezető a pénztári vagyonkezelés területén is, részesedése több mint 20%. Az OTP Alapkezelő Zrt. a pénztári vagyonkezelés mellett számos egyéb intézményi portfoliót is kezel. Az OTP Alapkezelő Zrt. az OTP csoport tagja.

Árjegyző és letétkezelő

Az OTP Bank Nyrt. a legnagyobb hazai pénzintézet. Magyarországi tevékenysége mellett komoly hangsúlyt fektet a nemzetközi piacokra, számos akvizíciót hajtott végre a célpiacának tekintett közép-kelet-európai régióban. A sikeres bankvásárlások révén az OTP Bank a régió bankpiacának egyik kulcsszereplőjévé vált. Az OTP Csoport tagjai sikeresen működnek Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában. A leányvállalatok köre nemrégiben ukrán és orosz bankokkal bővült. A külföldi leányvállalatokkal együtt az OTP Csoport közel 10 millió ügyfelet szolgál ki csaknem 1000 egységből álló fiókhálózatán és elektronikus csatornáin keresztül. Az OTP Bank piaci kapitalizációja meghaladja a 8 milliárd eurót, ezzel az európai “blue chip” társaságok között jegyzik. A Forbes az OTP Bankot világ legígéretesebb befektetései közé sorolta. Az OTP Bank számos díjat nyert és bekerült a Morgan Stanley globális banki portfolió ajánlásába.

 

Az alap neve

BUX ETF Alap

Alaptípusa

Nyílvános, nyíltvégű, indexkövető, tőzsdén kereskedett alap

Referenciaindex

BUX index

Kibocsátás helye

Magyarország

Forgalmazó

Budapesti Értéktőzsde Nyrt.

Forgalmazás kezdete

2006. december 13.

Alapkezelő

OTP Alapkezelő Zrt.

Árjegyző

OTP Bank Nyrt.

Letétkezelő

OTP Bank Nyrt.

Devizanem

Forint

Minimális elsődleges forgalmazási egység

1 forgalmazási egység = 25 millió Ft. értékű értékpapír csomag

Minimális másodlagos forgalmazási egység

1 befektetési jegy (1.000 forint névértékű)

Elszámolás

T+2

Indikatív árfolyam

A BÉT kereskesési rendszerében 5 mp-es frissítéssel

Alapkezelési díj

50 bp

Teljes költséghányad

kb. 54 bp

Maximálisárjegyzői bid-ask spread

Középárfolyam +/- 0,6%

 

 

Kapcsolódó tartalmak: